Juhtkiri: Vastuoluline ühistransport

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Ühistranspordi kasutajate arvu vähenemine kaheksa aastaga kaks korda on ohumärk. Vaja on viivitamatut süvaanalüüsi, sest selline tendents ei ole Pärnule teretulnud.

Ometi oskavad alalised bussisõitjad viidata vastuolule numbrite ja igapäevase pildi vahel, mis bussides avaneb.

Ühistranspordi kasutamise sellisel määral vähenemine peaks tähendama seda, et Pärnu auklikke tänavaid pidi kolistavad pooltühjad bussid. Tegelikkuses on enamik liine suurema osa toimimise ajast korralikult koormatud. Milles asi?

Kõige halvem oleks see, kui peaks selguma, et suur hulk pärnakaid ei ole ausad ja sõidavad jänest. Jäneste vohamiseks on linn loonud kõik tingimused. Ükski küsitletud Pärnu Postimehe töötajast, kes kasutab regulaarselt ühistransporti, ei suutnud meenutada, millal nägi bussis viimati piletikontrolli.

Praegu ei oska keegi öelda, kas linnavalitsuse kavandatavad muudatused bussiliikluses muudavad selle paremaks või on efekt sootuks vastupidine. Üldiselt peaks Pärnu-suuruses linnas olema võimalik korraldada bussiliiklust nii, et sihtkohta jõudmiseks ei tuleks ümber istuda. Praegune suund on just ümberistumistele.

Võimalik, et tõmblused ühistranspordiga sihivad kaugemat eesmärki, et suvepealinn oleks Eestis esimene asum, kus oleks minimaalne ühistransport või puuduks see hoopis. Piisaks ju kolmest liinist küll: üks Vana-Pärnust, teine Tallinna maanteed pidi, kolmas Räämalt ja pärast Bussijaama peatust hargneb üks liin Tammsaare puiesteele, teine viiks Karja tänavat ja kolmas Riia maanteed pidi.

Mugavus ja kiirus peaksid olema peamised Pärnu ühistranspordi märksõnad, aga kas on? Hoolitsegem rohkem ühistranspordi eest, sest varem või hiljem ei kannata Pärnu tänavate võrgustik kiiret autostumist enam välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles