Keskkonnaamet: kõik linnupojad ei vaja abi

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pesast väljakukkunud kajakapoeg. Foto on illustreeriv.
Pesast väljakukkunud kajakapoeg. Foto on illustreeriv. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Käes on aeg, mil veekogude ääres, linnaparkides ja kõnniteedel võib näha oma iseseisva elu hakul noorlinde, eriti kajakaid. Noored linnud näivad kohmakate ja abitutena ning seetõttu tahetakse neid tihtipeale abistada. Tegelikult pole enamikul juhtudel inimese sekkumine linnu ellu vajalik. Pigem vastupidi – inimene võib sekkumisega linnule kasu asemel hoopis kahju teha.

Inimene samastab tihtipeale linnupoja käitumise inimlapse abitusega ja ruttab abi korraldama, püüdes lindu inimese arvates paremasse kohta ümber paigutada, näiteks koju viia. Seda ei tohi mingil juhul teha, sest see katkestab kontakti poegade ja vanemate vahel. Parim on leitud linnupesast või -poegadest kohe eemalduda.

Kui märkad ilmselgelt vigastatud lindu, siis palub keskkonnaamet sellest teatada keskkonnainspektsiooni valvetelefonil 1313. Valveoperaator edastab teate keskkonnaametile või päästeteenistusele, kes hindavad olukorda ja otsustavad edasise tegevuse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles