Jalgpalli väikenäitajad pääsevad litsentsitasust

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu mitu korda varem ootab järgneva kuu jooksulgi jalgpallisõpru Viienda Villemi pubi.
Nagu mitu korda varem ootab järgneva kuu jooksulgi jalgpallisõpru Viienda Villemi pubi. Foto: Ants Liigus

Traditsiooniliselt jalgpalli näitavad suvepealinna pubid on valmis reedel algavateks Euroopa jalgpallimeistrivõistluste finaalturniiriks, sealjuures vabastas UEFA enamiku neist esialgu nõutud litsentsitasust.

Suurimaid ettevalmistusi on jalgpalli näitamiseks Pärnus teinud Ülejõel asuv Kentuki Lõvi pubi, mis EMi ajaks avab jalgpallisaali, kus näeb kõiki mänge suurelt ekraanilt. Otsustavad play-off’id projitseeritakse seinale aga Kentuki Lõvi sisehoovis.

Vutivipid saavad oma teenindajad

“Meil toimub iga päev lauajalgpalliturniir, mille võitjatiim pääseb jalgpallisaali VIP-alasse,” selgitas Kentuki Lõvi juhataja Urmas Lass. “Seal on kott-toolid ja kohad asuvad ekraanile lähemal. Samuti on vippide käsutuses kogu aeg kaks teenindajat.”

Kentuki Lõvi korraldab iga päev ennustusmänge ja vastavalt võistlejatele on eripakkumised.

Jalgpalli näitavad Vana Villemi keti pubidki. Pubide esindaja Margus Jürima avaldas, et jalgpalli näeb nii pubis Viies Villem kui Sweet Rosie. Pubid proovivad üle kanda kõik EMi mängud. Kavas on õllekampaania.

Ülejõel asuva Aleksandri pubi omanik Andres Mathiesen mainis samuti, et teler mängib nende pubis statsionaarselt ja kui pubisse koguneb jalgpallisõbralik rahvas, on kõigil võimalik mänge jälgida. Pubi töötab EMi ajal tavapäraselt, toimuvad tavalised õllemängud.

Ka Bumerangi pubi juhataja Delia Einla kinnitas, et pubis mängib teler ja vutti kellelegi ei keelata. Kas aga mängu vaadatakse heliga või ilma, sõltub juba sellest, kui suure osa pubi külastajatest moodustavad jalgpallisõbrad.

“Mingeid fänniõhtuid me ei korralda, aga ühtki jalgpallisõpra lämmatama ei hakka,” lubas Einla.

Litsentsinõue sulgeb teleri?

Euroopa jalgpalliliit (UEFA) esitas kevadel tingimuse, et jalgpalli tiitlivõistlust üle kandvad pubid peavad mängude näitamiseks hankima 18. maiks litsentsi, mille tasu sõltub konkreetse koha ekraanide suurusest ja arvust.

Kui varem ei nõutud litsentsitasu vaid asutustelt, kus rahvale midagi ei müüda, kus pole sissepääsupiletit, kus ekraani diagonaali suurus jääb alla kolme meetri ja kuhu koguneb mängu jälgima alla 150 inimese, siis nüüdseks on need tingimused leebemaks muutunud.

Eesti esitajate liidu (EEL) tegevjuhi Urmas Amburi teatel võivad UEFA uute tingimuste järgi litsentsitasuta EMi ühelt alla kolmemeetrise diagonaaliga ekraanilt üle kanda kõik kuni 150 klienti mahutavad asutused, kes EMilt otseselt ei teeni ehk võta jalgpalli näitamise eest näiteks piletiraha.

Nii on dilemma ees näiteks Pärnu kesklinnas asuv Rüütlihoov, kus samuti on kindel plaan jalgpalli EMi kõiki mänge näidata, kuid pubil on kaks telerit. “Ilmselt paneme siis ühe teleri kinni, sest eraldi maksta selle eest küll ei kavatse,” ütles pubi juhataja.

Jürima teatel on Vana Villemi pubid UEFA-lt litsentsi taotlenud, kuid kui kaugel on asjaajamine, ei osanud ta öelda. Lass sai UEFA-lt kirja, millega Kentuki Lõvi vabastati litsentsitasust.

Ambur ei osanud öelda, kui palju on Eesti toitlustusasutused jalgpalli näitamiseks UEFA-lt litsentsi taotlenud. “Loodame lähipäevil saada neilt mingit statistikat,” nentis ta.

EEL litsentsi olemasolu kontrollima ei tõtta, sest see on UEFA kompetentsis. Kes ja kuidas peaks Eestis üldse kontrolli teostama, ei osanud Ambur öelda.

“Pubidest oleks muidugi viisakas reegleid jälgida, sest vaevalt neile omalegi meeldiks, kui nende kunded pärast söömist-joomist maksmata minema jalutaks,” võrdles Ambur.

“Täpselt samamoodi võiksid pubipidajad mõista, et tuleks ära lahendada oma ärilised kohustused teiste ees. Tõenäoliselt võib UEFA vajadusel pöörduda litsentsieeskirja rikkujate poole kahjunõudega,” lisas Ambur.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles