Tivoli Tuuri ümber käib lööming

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi seaduse järgi peab olema jõe ääres kallasrada nelja meetri ulatuses vaba, pääses sealt tänu Bengt’s Tivolile eile läbi vaid mööda kitsast rada.
Kuigi seaduse järgi peab olema jõe ääres kallasrada nelja meetri ulatuses vaba, pääses sealt tänu Bengt’s Tivolile eile läbi vaid mööda kitsast rada. Foto: Ants Liigus

Meelelahutusettevõtja Lauri Viikna süüdistab oma kunagist rootslasest kompanjoni endale kuuluva kaubamärgi loata kasutamises ja kõlvatus konkurentsis, too omakorda väidab, et Viikna lasi ta mullu üle. Nii tiirutab tänavu Eestis kaks sarnase nimega lõbustusparki.

1996. aastast Eestis suviti oma lõbustuspargiga tuuritanud Viikna sõnade kohaselt suri mullu tema rootlasest äripartner ja tal tuli leida kiiresti uus kompanjon, kellega lõbustuspargi äri edasi ajada. Nii lõi Viikna käed teise rootslase Bengt Anderssoniga, kel on eestikeelse kodulehe tivolitour.ee teatel Rootsis 40aastane rändtivolite korraldamise kogemus.

Kasutab sarnast nime

Viikna sõnade kohaselt käis äri mullu nii, et Andersson maksis eestlasele veerandi piletitulust, Viikna seevastu lubas lõbustuspargil tegutseda Eestis Tivoli Tuuri nime all ja tegi tuurile reklaamikampaania. Kaubamärk Tivoli Tuur on registreeritud Viikna osaühingule Leif Meelelahutus.

Viikna sõnade järgi ei sujunud ta koostöö mullu Anderssoniga eriti, kuid sellele vaatamata pakkus eestlane rootslasele tänavu kevadel uuesti koostööd, millele Viikna ei ole enda kinnitusel siiani vastust saanud.

Selle asemel korraldas Andersson ise tänavu rohkem kui kümmet linna läbiva tivoli tuuri, mille nimi Tivoli Tour on sarnane Viikna tuuri nimega Tivoli Tuur. Tivoli Tour kasutab samu karusselle, mis mullu tiirutasid Tivoli Tuuriga.

“Tegu on kõlvatu konkurentsiga,” teatas Viikna. “Näiteks raadioreklaamis kõlavad mõlemad nimed täpselt ühtemoodi ja inimestel on raske aru saada, kumma tivoliga on tegu. Peale selle kasutavad nad internetis enda reklaamimiseks meie Tivoli Tuuri Tallinna lõbustuspargis tehtud fotot!”

Viikna heitis ette, et Bengts Tivoli OÜ kasutab enda huvides ära Leif Meelelahutuse tehtavat reklaamikampaaniat, sest tuuri kuupäevad on seatud vahetult Tivoli Tuuri toimumise ette.

Nii jõudis Andersson sel nädalal Pärnusse, kus tema karussellid resideerivad 1. juulini ehituspoe Decora tagusel platsil. Tivoli Tuur, mis kasutab sel aastal Saksamaalt ja Hollandist pärit atraktsioone, paneb oma karussellid püsti Pärnu sadamakail 24. juunil. Viikna karussellid ei ole väidetavalt Eestis varem käinud.

Nii tekib järgmisel nädalal Pärnus olukord, kui jõe ääres on lühikese vahemaa järel korraga püsti kaks lõbustusparki.

Viikna advokaat saatis juuni alguses Anderssonile kirja, milles Leif Meelelahutus nõuab Anderssonilt nime Tivoli Tour kasutamise kohest lõpetamist ja veebilehe www.tivolitour.ee üleandmist Viiknale.

“Kui seda ei toimu, annan asja kohtusse ja nõuan neilt lisaks kahjutasu summas, mis nad on teeninud minu kaubamärki kasutades,” lubas Viikna.

Viikna pöördus ka tarbijakaitseametisse, mille tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski kinnitas Pärnu Postimehele, et neile on tehtud vastav pöördumine, kuid amet ei saa teemat kommenteerida.

Kui tahab sõda, siis saab selle

Andersson ja tema äripartner Peter YW Jaegerstierna olid Viikna suhtes meelestatud niisama sõjakalt. Meeste teatel kasseeris Viikna neilt mullu 25 protsenti sissetulekust, kuid jättis kõik endapoolsed kohustused täitmata.

“Ta lubas lava, toitlustamist, ilutulestikku, prügikoristust ja reklaami, kuid ei teinud mitte midagi,” teatas Jaegerstierna. “Loobusime temaga koostööst ja maksame nüüd kõigi oma asjade eest ise, kellelegi tulust veerandit loovutamata.”

Anderssoni teatel olnud ta nõus Viiknaga koostööd jätkama, kuid nõudis selleks kirjalikku garantiid, mida Viikna ei olnud valmis andma. Mis puudutab tuuride nimesid, arvasid rootslased, et tegu on eri kirjapiltidega ja Jaegerstierna teada hääldavat eestlased ka sõnu „tour“ ja „tuur“ erinevalt.

Viikna teatel rootslased lihtsalt valetavad.

“Miks nad mulle üldse veerandi oma sissetulekust maksid, kui ma midagi ei teinud?” imestas ta. “Lava ei saanud teha, sest maa-ala oli karusselle täis ja selleks ei jätnud nad ruumi, ilutulestiku pidin organiseerima, aga nad ei olnud nõus selle eest maksma, ja nii jäi see ära. Prügikoristust ega toitlustamist meil lepingus kirjas polnud ja reklaami tegin nii Sky Pluss raadios kui Sky raadios. Maksin ka kõigi platside rendi.”

Rootsi karusselliärimehed väitsid omakorda, et puutuvad selliste probleemidega nagu Eestis elus esimest korda kokku.

“Lauri Viikna on problemaatiline inimene, kellega ma ei taha enam üldse tegemist teha,” ütles Andersson. “Meil on olnud Eestis palju probleeme, sest ükskõik kuhu me ka ei läheks, igal pool on Viikna ette helistanud ja meie peale kaevanud.”

Jaegerstierna lubas, et tema advokaat võtab peagi Viikna juristiga ühendust.

“Kui Viikna tahab sõda, siis selle ta saab,” rõhutas mees. “Oleme valmis temaga kohtusse minema. Ootame juba huviga Pärnus tekkivat konkurentsi kahe tivoli vahel ja usun, et küll külastajad teevad oma õiglase valiku.”

Bengt’s Tivoli Tour paistis Pärnus silma sellega, et sulges oma parki üles pannes jõeäärse kallasraja. Nimelt sätestavad looduskaitse- ja veeseadus, et loomadel ja inimestel peab olema vaba läbipääs veekoguäärsel kallasrajal. Jõe ääres peab olema vabalt läbitav vähemalt nelja meetri laiune vöönd, kuid lõbustuspargi korraldaja oli teisipäeval läbipääsu sulgenud ühest otsast aia ja teisest rekka’dega.

“Eestis ei kehti Euroopa Liidu seadused,” kurtis Jaegerstierna. “Sellist reeglit ei ole kuskil mujal, et veekogu äärt ei tohi sulgeda. Aga see ei ole probleem, teeme tee vabaks. Peale selle sain Pärnus teada, et pean ise korraldama parkimist. Selle lahendasime nii, et paneme ala juurde üles parkimist keelavad ajutised liiklusmärgid.”

Bengt’s Tivoli oli eilseks rekka’d ümber parkinud ja vabastanud jõe ääres aeda eemaldades kitsa jalgraja, kust pääseb hädapärast läbi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles