Politseimaja asemele võib kerkida riigiasutuste maja

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Praegune vaade Tammsaare puiestee poolt Riia maanteele.
Praegune vaade Tammsaare puiestee poolt Riia maanteele. Foto: Ants Liigus

Pärast politsei ja päästeameti kolimist Tammsaare puiestee ääres asuva endise sõjaväeosa territooriumile võidakse Pärnu praegune politseimaja lammutada ja ehitada selle asemele riigiasutuste hoone.

Pärnu abilinnapea Romek Kosenkranius rääkis linnavolikogu istungil, et regionaalministriga on sel teemal nõu peetud ja valitsuse suhtumine on positiivne. “Politseimaja asemele on kavas ehitada riigimaja, kuhu kolitaks kogu linnast riigiasutused kokku. Maavanema arvates võiks sinna kolida ka maavalitsus,” tutvustas ta linnavolinikele tulevikuplaane.

Linnas laiali

Praegu asub maavalitsus Akadeemia tänaval, keskkonnaameti Pärnu kontor Rohelisel tänaval, Lääne maksu- ja tollikeskus Riia maantee ääres, muinsuskaitseameti Pärnu töötajad on Kuninga tänaval, pensioniameti Pärnu büroo Laial tänaval, Pärnumaa veterinaarkeskus Haapsalu maantee ääres, terviseameti Lääne talitus Uuel tänaval. Lääne prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo vahetab passe Hansapordis, mis kuulub eraomanikele.

Politseimaja on amortiseerunud ning politsei- ja piirivalveamet tahab sealt ära kolida, sest Tammsaares on rohkem ruumi ja paremad parkimisvõimalused. Samal ajal ei meeldi linnavalitsusele, et riigiasutused järjest kesklinnast välja kolivad, ning linna ja riigi huvides oleks neile kesklinnas nüüdisaegsed töötingimused luua.

Linnavolikogu võttis neljapäeval vastu endise sõjaväelinnaku ehk sellega seotud Tammsaare puiestee 61 ja 70, Riia maantee 123 ja 127 ning Heina 6 kinnistu detailplaneeringu. Vastuvõtmine tähendab, et spetsialistid on oma töö lõpetanud ja seejärel on linnakodanikel võimalus oma arvamust avaldada.

Millal planeering linnavalitsuses välja pannakse ja avalik arutelu toimub, pole veel teada. Kosenkraniuse teatel oli planeeringu eskiisi tutvustamisel palju eri asutuste ametnikke, kuid vastuväiteid keegi ei esitanud.

Ristmik tehakse ümber

Kosenkranius tõdes, et 3,6 hektari suuruse kunagise sõjaväelinnaku ümberkujundamine politsei ja päästeteenistuse tarbeks on kaalukas ettevõtmine. Tammsaare puiestee ja Riia maantee ristmik on kavas ümber ehitada, Riia maanteest kuni Mai tänavani laiendatakse sõiduradade osa.

Riia maanteele on plaanitud lisarada parempöördeks Tammsaare puiesteele, mis võimaldab pööret ilma foorita. Tammsaare puiesteele on kavandatud foorita lisarada parempöördeks Riia maanteele, samuti tulevad eraldi rajad vasakpöördeks ja otse sõiduks.

Riia maantee ja Tammsaare puiestee äärde rajatakse bussitaskud. Tammsaare puiesteele on planeeritud Mai ja Kooli tänavale pööramiseks vasakpöörderajad.

Sõjaväelinnaku kesklinnapoolses osas rekonstrueeritakse viis hoonet: söökla, spordisaali, staapi ja kasarmut mahutav hoone, kasarmu, laatsaret ja kelder. Riia maantee 123 tänavaäärsel hoonel säilitatakse tänavapoolne fassaad ja praegune hoonemaht, ülejäänud ehitised on lubatud lammutada. Hooned rekonstrueeritakse kuni kahe põhikorruse, pööningu ja keldrikorrusega majadeks.

Sellesse ossa saab sõidukitega Tammsaare puiesteelt, Riia maanteelt ja Kooli tänavalt.

Sõjaväelinnaku Mai-poolses osas on kavas “punane hoone” rekonstrueerida ja ülejäänud hooned lammutada ja asendada uute, kuni neljakorruseliste hoonetega. Ristmiku juures paiknev Riia maantee 127 elamu tahetakse ära osta ja lammutada.

Mai-poolses osas on viis sõidukitega juurdepääsu: kolm Tammsaare puiesteelt ning merepoolne ja Riia maantee väljasõidud operatiivautodele.

Volikogu liikme Väino Hallikmägi küsimusele, kas politsei ja päästeameti kolimine Tammsaarde ei tekita tarvidust Tammsaare puiestee pikendusele autode sild ehitada, vastas Kosenkranius, et reaalne vajadus selle järele puudub.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles