Pärnu linn kavatseb maamaksu tõsta

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Pärnu linnavalitsus tahab kodualuse maa maamaksuvabastuse tõttu tõsta elamu- ja õuemaa maksumäära kahe ja poole protsendini ning ärimaa maksumäära viiendiku võrra.

Isamaa ja Res Publica Liidu valimislubadusena välja käidud kodualuse maa maksuvabastus tähendab seda, et järgmise aasta algusest on maamaksu maksmisest vabastatud elanikud, kelle rahvastikuregistrijärgse elukoha juurde kuulub kuni 1500 ruutmeetrit elamu- või õuemaad. Suuremate kruntide omanikke võib aga ähvardada maksutõus, sest omavalitsuste tulud vähenevad ja nad hakkavad kasutama võimalusi ülejäänud maa maksumäärade tõstmiseks.

Pärnu linna eelarvestrateegias aastateks 2013–2017 on plaan suurendada alates järgmise aasta algusest elamu- ja õuemaa maksumäära kahe ja poole protsendini. Seni on maksumäär 2004. aastast saadik olnud 0,7–1,5 protsenti.

Samuti on kavandatud ärimaa maksumäära 20protsendine tõus. “Maksutõus on planeeritud üksnes äri-, mitte tootmismaale,” ütles Pärnu abilinnapea Meelis Kukk.

Üleriigilise kodualuse maa maamaksuvabastuse tõttu jääb Pärnu linnal saamata ligemale 340 000 eurot. Riik küll suurendab omavalitsustele laekuvat tulumaksuprotsenti, kuid ligi 80 000 eurot tuleb Pärnu linnal kusagilt mujalt leida.

Eelarvesse raha saamiseks ei taha Pärnu linn kuidagi loobuda parkimistasust, kuigi koalitsioonileppes lubatakse, et alates 2011. aastast on Pärnus väljaspool suveperioodi parkimine tasuta. Kui volikogu liige Ranno Künnap volikogu istungil Kukelt küsis, kas eelarvestrateegias kuni 2017. aastani parkimistasu planeerimine tähendab seda, et koalitsioon on oma valimislubadusest taganenud, vastas Kukk, et tema arvates ongi Pärnus parkimine tasuta. Tasuta parkimine tähendab Kuke jutu järgi võimalust panna autoklaasi taha parkimiskell ja tund aega parkimise eest mitte maksta.

Pärnu eelarvetuludest moodustab pea poole füüsilise isiku tulumaks. Seetõttu on linnale oluline, et maksumaksjate arv ei väheneks ja nende sissetulek kasvaks.

Eelmisel aastal oli keskmine brutopalk Pärnus 716 eurot kuus ja tulumaksu maksis 16 497 inimest. Keskmiselt laekus linnale elaniku kohta aastas 384 eurot. Tänavu loodetakse saada 404 ja järgmisel aastal 434 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles