Orelifestivalil esineb orkester Amo Deus

, laulja ja literaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Eliisabeti kiriku peaorganisti Jaanus Torrimi eestveetav Pärnu orelifestival on orelimuusika austajaid rõõmustanud juba kümmekond suve. Seekordse Pärnu orelifestivali kulminatsiooniks kujuneb 6. juulil Eliisabetis toimuv festivali sünnipäevakontsert, kus esineb Leedu kammerorkester Amo Deus. Eestis on orkester esimest korda.

Dirigent Aleksandras Šimelise (pildil) ja legendaarse Leedu bassi Vladimiras Prudnikovase loodud orkester on kontsertide ja avangardistlike muusikaprojektidega kogunud tuntust nii Leedus kui väljaspool koduriigi piire.

Orkestriga on teinud koostööd Leedu tippsolistid ja nagu ütleb kollektiivi nimigi – Amo Deus ehk Armastan Jumalat –, esitatakse põhiliselt eri ajastute vaimulikku muusikat.

Pärnu orelfestivali raames tulevad ettekandele Francis Poulenci orelikontsert number 3, kus soleerib Pärnust pärit, maailmamainega organist Ines Maidre, ja Wolfgang Amadeus Mozarti “Requiem”. Teose ettekanne on ebatraditsiooniline eelkõige seetõttu, et kooripartiid laulavad samuti solistid: sopran Raminta Vaicekauskaite, metsosopran Ieva Prudnikovaitè-Pitrènè, tenor Algirdas Janutas ja bass Vladimiras Prudnikovas.

Helilooja ja dirigent Aleksandras Šimelis on muusikat õppinud Accademia Musicale Chigianas Itaalias Rooma ooperi kauaaegse peadirigendi Gianluigi Gelmetti käe all. Ta on teinud koostööd orkestritega Leedus, Itaalias, Inglismaal ja Bulgaarias, kirjutanud hulgaliselt instrumentaal- ja vokaalmuusikat, juhtinud ja organiseerinud festivale-kontserte, rajanud Vilniuses oma kontserdisaali Piano.Lt.

Tuntud on kontserdil osalevad solistidki: Kaunase riikliku muusikateatri solist, mitme rahvusvahelise konkursi laureaat Vaicekauskaite, noor, kuid nüüdseks juba kõikjal Euroopas rahvusvahelist karjääri teinud Prudnikovaitè-Pitrènè, Saksamaal Halles sündinud, Moskva Suures teatris ja Milano La Scalas esinenud Janutas ning loomulikult professor Prudnikovas kui üks kuulsamaid Leedu lauljaid.

Prudnikovas on pärnakatele tuttav, ta on korduvalt osalenud Klaudia Taevi nimelise rahvusvahelise noorte ooperilauljate konkursi žürii töös, samuti olnud tegev Pärnu rahvusvahelise ooperimuusika festivali (“PromFest”) ooperiprojektides.

Ines Maidre ja orkestri Amo Deus koostöö on esmane. Eesti tuntumaid ja armastatumaid organiste, Norras Bergenis elav Maidre on oma sünnilinnale igal suvel kinkinud kauneid hetki pillide kuningaga. Nii sellelgi suvel X Pärnu orelifestivalil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles