Hotell ja spaa – kaks eri toodet

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu kõik spaahotellid pakuvad kliendile peale katuse pea kohal ka saunade ja basseinide piiramatut kasutamist, ühte või enamatki taastusraviteenust.
Pärnu kõik spaahotellid pakuvad kliendile peale katuse pea kohal ka saunade ja basseinide piiramatut kasutamist, ühte või enamatki taastusraviteenust. Foto: Ants Liigus

Pärnus ei paista olevat mõttekas hotellis ööbida, sest spaahotellid küsivad öö veetmise eest hoopis vähem raha.

Samuti ahvatlevad spaad kliente soodsate hindadega valmispuhkustega, mis peale katuse pea kohal pakuvad kliendile päevas mitut söögikorda, saunade ja basseinide piiramatut kasutamist, ühte või enamatki taastusraviteenust.

Nii algab ühese toa hind hotellis Pärnu magusaimal suveperioodil (15. juunist 15. augustini) 91 eurost, toa eest kahele tuleb maksta 96 eurot ja rohkemgi (http://www.visitparnu.com/puhkajale/majutus).

Hotellis Victoria tuleb privaatsuse hindajal samas ajavahemikus toa eest välja käia 70 eurot, kaheinimesetuba maksab 95 eurot. Veel ühes südalinna ööbimispaigas, hotellis Koidulapark maksab ühene number 17. juunist 11. augustini 63, kahene 86 eurot.

Öömaja koos raviga

Samal ajal küsib ravispaahotell Tervis suvel üheinimesetoa eest 70 eurot (esimeses ja teises majas) ja kahese eest 90 eurot. Ent hinna sees on peale kõikjal tavapärase hommikusöögi ka hommikusaun ja -suplus spaa saunakeskuses.

Estonia Medical SPA hotelli tasub 25. juunist 12. augustini minna koguni pikemaks ajaks.

Kahepäevane kas 105 või 109 eurot maksev lõõgastuspuhkus sisaldab peale majutuse kahekohalises standardklassi toas hommiku-, lõuna- ja õhtusööki buffet-lauas, Estonia termide saunade ja basseinide kasutamist, kahte eri raviprotseduuri üpris pikast nimekirjast.

Ja ega „Surnumere võludki” öömaja otsijale teab mis kallis ole. Kaks Valges majas asuva Surnumere veekeskuse külastust, mudamähis või kehakoorimine Surnumere sooladega, hommiku- ja õhtusöök ning kaks ööd lähevad maksma 105–125 eurot.

Viikingi taastusravikeskuse hotellis mahub ühese toa hind suvel vahemikku 57–70 eurot, kahese hind tuleb korpusest sõltuvalt 89–108 eurot.

Hind sisaldab peale majutuse hommikusööki, saunakeskuse ja basseini ning jõusaaliseadmete kasutust.

Analoogset tendentsi võib täheldada mujalgi Eestis.

Nii maksab ühene tuba suvekuudel Haapsalus Baltic Hotel Promenaadis 64–77, kahene 83–89 eurot, ühese numbri hind spaas Fra Mare Thalasso algab aga läbi aasta 57.52 eurost, juulis tuleb ühe inimese ühepäevane puhkus (majutus, hommiku- ja õhtusöök, kaks protseduuri) soovijale kätte isegi 45 euro eest.

Otsitud võrdlus

„Ma arvan, et ei ole õige võrrelda hotellide ja spaahotellide hindasid, kuna need on oma olemuselt kaks eri toodet,” tõdes Scandic Palace ja Scandic Rannahotelli peamänedžer Kadi Saluoks. „Hotellidel on esiteks eri tase, mis määratletakse tärnidega: mida rohkem tärne, seda kõrgem tase, suuremad investeeringud ning rohkem lisateenuseid. Tänapäeval, kui tärnid ei ole kohustuslikud, määrab taseme ka näiteks hotelli kaubamärk: Radisson, Scandic, Sokos.”

Saluoksa hinnangul on kõige olulisem tõik, et hinna määrab nõudlus, seetõttu võivad näiteks kahe viietärnihotelli hinnad samal päeval/perioodil täiesti erinevad olla.

”Lõpuks otsustab klient, missuguses hotellis ta peatub ja selle otsuse aluseks on hinnatase, pakutavad teenused või hoopis muu, emotsioonidest tulenev põhjus,” sõnas Saluoks.

Spaahotelli ja veekeskuse Tervise Paradiis juhatuse liige Jaan Ratnik nentis, et väide kallist hotellist ja odavast spaast ei ole päris korrektne. Tema arvates võivad nii ühe kui teise hinnad muutuda sedavõrd kiiresti ja kardinaalselt, et kiita vaid ühte ja laita teist oleks absoluutselt väär. Liiati on piir, kustmaalt algab spaapuhkus ja lõpeb hotellimajutus, ähmane.

„Väga paljudel hotellidel on oma saunad ja veesilmad ning tavahotellgi võimaldab neile ligipääsu,” selgitas Ratnik. „Mõnelgi hotellil on näiteks oma massöör ja ta pakub massaažiteenust, nii et väga keeruline on tõmmata kliendile piiri, kust lõpeb tava- ja algab spaahotell.”

Küll üritavad Eesti taastusravikeskused selles vallas selgust majja saada.

„Praegu on kliendil raske aru saada, kust spaapuhkus lõpeb ja hotell algab, sellepärast ongi Eesti spaaliit välja töötanud akrediteerimisreeglid nii ravi- kui heaoluspaadele ja üritab neid laiemale avalikkusele ka tutvustada,” ütles Ratnik.

Kui selgitustöö korda läheb, oskavad kliendid tulevikus eristada lihtsalt hotelli või hotelli ühe sauna või ühe massööriga tõelistest spaaettevõtetest - praegu võib kliendil olla raske selles orienteeruda.

„Meie huvi on jõuda kliendi teadvusse sellega, mis on akrediteeritud heaolu- ja mis ravispaa,” toonitas Ratnik. „Kui hästi lihtsalt, siis ravispaad on välja arenenud omaaegsete sanatooriumide baasil, nagu Pärnu spaad, heaoluspaa – neil pole meditsiinilise taustaga protseduure, vaid nad pakuvad lihtsalt vee ja sauna ja muude heaoluprotseduuridega spaapuhkust.”

Teenused on tähtsad

Kairi Lusik, AS Taastusravikeskuse Viiking tegevdirektor, märkis, et just suviti ja eriti juulikuus peatub Viikingis valdavalt hotellipaketiga klient. Kindlasti on nende ostuotsuse tegemisel üheks faktoriks hind.

„Mis puudutab tärne, siis enamasti ei ole meie maja puhul olnud märgata, et meile tulevale kliendile oleks tähtsad tärnid, pigem loeb asukoht, parkimisvõimalused, lisateenuste rohkus ja muu selline,” väitis Viikingi tegevdirektor.

Lusik märkis samuti, et suvel väheneb klassikaliste ravi- ja tervisepakettide osakaal tunduvalt. Inimesed eelistavad osta pigem majutust hommikusöögiga ja enamasti alles kohapeal tehakse otsus, sageli ilmast ajendatud, kas ja kui palju tarbida erinevaid lisateenuseid – terviseprotseduure, massaaže, iluteenuseid …

„Üldiselt ma ei arva, et soodne hind oleks teadlikuma ja nõudlikuma kliendi puhul ainsaks valikukriteeriumiks, pigem ikkagi see, mida majutuskoht on reklaamitava hinna eest valmis pakkuma,” nentis Lusik.

Kairi Lusik,Viikingi tegevdirektor:

„Üldiselt ma ei arva, et soodne hind oleks teadlikuma ja nõudlikuma kliendi puhul ainsaks valikukriteeriumiks, pigem ikkagi see, mida majutuskoht on reklaamitava hinna eest valmis pakkuma.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles