Pärnu rannas on kallim parkida kui Miami Beachis

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnavalitsuse pakutav soodusparkla.
Pärnu linnavalitsuse pakutav soodusparkla. Foto: Urmas Luik

Pärnu ranna rajooni tasulise parkimise hinnad on kõrgemad kui linna Rootsis, Taanis ja USAs asuvates sõpruslinnades, isegi Miami Beachis tuleb parkimise eest vähem maksta.

Pärnu linnavalitsus nõuab igalt autojuhilt, kes suvel ranna rajoonis esmaspäevast pühapäevani 10–19 pargib, 3.20 eurot tunnis või 9.60 eurot päevas. Erafirmadega konkureerimiseks on loodud kaks viieeurose päevapiletiga soodusparklat. Parkimiskella kasutades võib ranna rajoonis pool tundi tasuta parkida.

Teised Eesti linnad on odavamad

Haapsalus, Kärdlas ja Kuressaares tasulist parkimist ei ole. Tallinnas Pirital on parkimine tasuline esmaspäevast pühapäevani 10–22, veerand tundi maksab 0.19, tund aega 0.76 ja päevapilet 3.20 eurot.

Narva-Jõesuu on päevapileti hinnaks kehtestanud 2.50 eurot, kuid kohalikel on võimalik osta kolme ja poole eurone hooajakaart. Parkimine on tasuline suvel esmaspäevast pühapäevani 8–20, tunnipiletit pole.

Toilas tuleb suvel 10–20 parkimise eest maksta 1.60 eurot. Kui pargite ranna lähedal, on see tunni, kui kõnnite 500 meetri kaugusele üles mäkke, päevapileti hind.

Viljandis järve ääres tasulist parkimist pole, linnas maksab esmaspäevast reedeni 9–16 tund aega 30 senti ja päev poolteist eurot.

Lätis Jurmalas on juba aastaid kehtinud erasõidukite sissesõidumaks, mille hind on üks latt (1.43 eurot) ööpäevas.

Selle aasta 1. juunist on ka Leedu kuurortlinn Palanga kehtestanud ühelitise (0.29 senti) kuurordimaksu inimese kohta ööpäevas.

Skandinaavias ja USAs küsitakse vähem

Pärnu sõpruslinn Helsingör Taanis pakub autojuhtidele linna poolt 1500 parkimiskohta. Esmaspäevast reedeni 6–21 ja laupäeviti 6–18 avatud parklad on külastajatele tasuta, kuid parkimise aeg on piiratud. Kesklinnas võib parkimiskella kasutades tasuta parkida tunni, ranna lähedal kuni neli tundi.

Üle väina Rootsi linnas Helsingborgis on hulk tasulisi parklaid, kus parkimine maksab parkla asukohast sõltuvalt 5–20 krooni tund. Meie rahas teeb see 0.57–2.30 eurot.

Pärnu USAs asuvas sõpruslinnas Ocean Citys on pool tundi parkimist tasuta, tund maksab 2.50 dollarit ehk 1.99 eurot. Teises Pärnu sõpruslinnas Portsmouthis tuleb tunniajase parkimise eest tasuda 75 senti (60 eurosenti) parkimismajades ja dollar (79 eurosenti) tänaval.

Pärnu hinnad on kõrgemad isegi Miami Beachi omadest. See linn on jaotatud kahte parkimistsooni. Kallimas maksab parkimine 1.75 dollarit (1.39 eurot), odavamas dollar (79 eurosenti) tund.

Kasulikum on autot hoida linna soovitatud parkimismajas, kus esimesed kaks tundi on tasuta, kaks kuni kolm tundi kolm dollarit (2.39 eurot), kolm kuni neli tundi viis dollarit (3.98 eurot) jne. Kui piirduda neljatunnise rannaskäiguga, tuleb see odavam kui Pärnu linnavalitsuse pakutav sooduskarjamaa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles