Stardib Muhu Väina regatt

PP
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purjetamine.
Purjetamine. Foto: Malle Kosk

Eesti pikima traditsiooniga avamerepurjetamine viib homme Pärnus merele 106 jahti ligi 700 purjesportlasega, regatt külastab Kuivastu, Heltermaa ja Haapsalu sadamaid ning lõpeb 14. juulil Tallinnas.

Regati avab Pärnu Jahtklubi lipuväljakul kultuuriminister Rein Lang, osalejaid on Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt. Muhu Väina regatil selguvad Eesti meistrid klassides ORC, ESTLYS ja Folkboot. Viimatimainitud jahiklass tähistab 70. sünnipäeva, folkboote on stardis terve tosin, neist vanim 1957. aastal valmistatud Svea.

Homme purjetatakse Muhu saarele Kuivastusse, kus esmaspäeval sõidetakse regati teine etapp Kuivastu ring. Teisipäeval seilatakse Hiiumaale Heltermaale, seal peetakse ka järgmine etapp.

Neljapäeval jõuab regatt kümne aasta järel taas Haapsallu, kus purjetajaid võtavad vastu koguni kolm sadamat – Westmeri, Grand Holm Marina ja Veskiviik. Reedel purjetatakse Tallinna Peetri sadamasse, laupäeval peetakse Tallinna lahel viimane, seitsmes etapp.

Regati ajal täidab sadamaid ka meelelahutus – Kuivastus töötab merekino, Heltermaal esinevad Saatpalu ja Rebane, Haapsalus Kukerpillid.

Regatil võisteldakse seitsmes grupis, kasutusel on händikäp-süsteem, mis arvutab vastavalt taglasele, kerele, meeskonna kaalule ja muudele parameetritele iga jahi koefitsiendi.

ORC esimeses grupis peetakse favoriidiks Kalevi jahtklubi purjekat Forte, teises grupis on üheks medalipretendendiks kindlasti Pärnu jahtklubi Merepärl, mida roolib Alari Akermann.

ORC kolmanda grupi esikohasoosikuks nimetavad asjatundjad mullust võitjat, Pärnu viimaste aastate edukaimat avamerejahti Georg, mille kapten on Viktor Feofanov.

Georgi peakonkurent on aga ei keegi muu kui sama jahtklubi purjekas Windwalker Raiko Lehtsaluga roolis. Igatahes on pärnakatel põhjus regati kulgu jälgida ja häid uudiseid oodata.

Muhu Väina regatt on ühtlasi Eesti avamerepurjetamise karikavõistluste kolmas osavõistlus.

Algas see Kessu regatiga Haapsalu lähedal, kestab tänaseni Watergate’i regatiga, jätkub Muhu Väina järel Ruhnu regatiga ja lõpeb septembris Tallinna meistrivõistlustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles