Juhtkiri: Vähe põhjust rõõmustada

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Euroopa Parlament andis nõusoleku, et 2004. aastal euroliitu astunud riikide talunikele võib järgmisel aastal maksta riigisisest lisatoetust. Varasema kokkuleppe kohaselt pidi selline toetus käesoleva aastaga kaduma.

Tegelikult paneb pakutud lahendus kukalt kratsima. Esiteks oli põllumeeste sihik seatud kõrgemale ja kaugemale. Täpsemalt rahastusperioodile 2014–2020. Teiseks ei pidanud talunikud silmas, et nende toetusi peaks kergitama oma riik, vaid ikka Euroopa Liit, kus toetuste suhtes on olukord vihastama panevalt ebaõiglane. Samamoodi ebaõiglane on ELi soov, et vaesemad riigid kataksid toetuste vahe oma eelarvest.

Kolmandaks tähendaks see Eestile 30 miljonit eurot ja sellist väljaminekut ei ole järgmise aasta riigieelarve strateegias ette nähtud.

Rahandusminister Jürgen Ligi on juba jõudnud lisamakset nimetada halvaks ideeks ja ega siin midagi väga kiita olegi, kuid valjul häälel haladagi mitte.

EL on vähemalt mõneks ajaks põllumajanduse otsetoetuste palli suutnud tagasi lüüa ebavõrdset kohtlemist kaebavate riikide väljakupoolele. Praegu on näha, et Eesti valitsus seda raha leida ei taha (“Õieti põlegi teist!”). Ent see poleks sobiv signaal Brüsselile, kust tulevaid suuniseid me Saksa täpsusega püüame täita.

Pärnu Postimees kaldub praegu oletama, et 30 miljonit eurot põllumeeste riigipoolseks lisatoetuseks siiski leitakse. Nimelt on järgmisel aastal kohalikud valimised ja võimuerakondadele oleks see sobiv võimalus kohapeal endale toetajaid võita. Lisatoetus tuleb leida selgi põhjusel, et muidu jääksid põldurid üldse riigi toeta ja toimuks selge tagasiminek. Riigi abi lubaks järgmisel aastal säilitada praeguse olukorra ja jätkata põllumeeste aktsioone pindalatoetuste võrdsustamiseks ELis järgmisel eelarveperioodil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles