Kihnu kolmas mere pidu peetud

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kihnu kohalikul käsitöölaadal jätkus kauplejaid väikestest suurteni.
Kihnu kohalikul käsitöölaadal jätkus kauplejaid väikestest suurteni. Foto: Silvia Paluoja

Kihnu sadamas kaluritepäeva auks peetud kolmas mere pidu möödus meeleolukalt ning tõi saarele kontvõõraks hulga massakaidki, kes pühapäeval pidid olema kõva närviga, et pääseda mandrile tagasiviivale praamile.

Peo kava oli nii tihe, et paratamatult ei saanud korraga olla kõigis kohtades, kuhu jõuda tahtnuks. Näiteks erandloaga laupäeval avatud majakasse, kui peoalal jätkusid kõrgetasemelised kontserdid alates kohalikust folklooriansamblist Kihnumua, Ahvenamaa külaviiuldajatest või Kihnu pulmalaule esitanud K.O.O.Rist.

Käsitöötubades sai õppida kihnu mustrite kudumist, vokiga ketramist, kalavõrgu tegemist. Toitlustajad pakkusid võidu oma- ja poetooteid, kalurid pidasid maha võistluse kirkovenedel, kakuamidel ning Kihnu jooksu starti läksid spetsiaalselt selleks Kihnu Tallinnast kohale sõitnud jooksuklubi Hermes veteranid.

Sadamas algas meeleolukas ja pühapäeva esimestel tundidel lõppenud simman ajal, mil Kihnu koolimaja taga aias jätkus Kihnu Püha Nikolai kiriku uue torniristii annetamisele pühendatud tänuõhtusöök, millel osalejad olid saanud kutse Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Stefanuselt. Pidulikul õhtusöögil osalesid ka Soome Vabariigi suursaadik Eestis Aleksi Härkonen abikaasaga, Pärnu ja Saare piiskop Aleksander, Eesti Aposteliku Õigeusu kiriku kantsler Martin Toon, riigikogu asespiiker Jüri Ratas.

Pühapäeva hommikul algas kullatud risti ja vaskplekist saanud tornikiivriga kirikus pidulik jumalateenistus, millega need pidulikult sisse õnnistati.

Kirik oli puupüsti rahvast täis ning kiitus kostus Paide ehitusfirma OÜ Tafriks töö tulemusele ja kohaliku kogukonna algatusele hakata taastama 1862. aastal ümber ehitatud kirikut ja selle sibulakujulist kuplit. Raha kogunes annetustest, muinsuskaitsealuse rajatise remonti toetasid riik ja omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles