Sirje Suurevälja: Tuld perearstide pihta, jätkuvalt!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sirje Suurevälja.
Sirje Suurevälja. Foto: PP

Varakevadel saatis hea sõber mulle meili, mis sisaldas teatud internetiaadressi ja kommentaari ”Loe, tundub nii õudne!“. Oli küll esmapilgul kummastav lugemine. Jutt käib leheküljel Perearstikeskus olevast lingist ”Anna hinnang oma perearstile“. Sisenesin sinna minagi ja jäin arstide eluolu uurima. Seal oli kõike: kiitusi ja laitusi ning keskmisi hindeid 0,5st maksimaalse viieni välja. Ei mäletagi, kas selle lehekülje avamise ajal teema meediast läbi käis, aga paraku ongi asjadega nii, et kui ennast otseselt ei puuduta, siis las olla.

Nüüd, mõne päeva eest, kui tekkis vajadus oma perearstiga kontakti võtta, tuli see lehekülg uuesti meelde. Vaatasingi, kas on alles. Oli küll. Õnneks on lõviosa arstidele antud kommentaaridest kiitvad ja heasüdamlikud.

Aga on teistsuguseidki: arst on tasakaalutu, ei soovita, halb arst, ei oska õieti ravida, väga ebameeldiv, määras täiesti vale ravi. Sellise sisuga ”konstruktiivne“ kriitika pärineb otse loomulikult anonüümsetelt kommentaatoritelt.

Mis on selle lehekülje eesmärk? Küllap ikka perearstiteenuse kvaliteedi tõstmine. Põrsast kotis ei osteta ja on ju hea perearsti valides veenduda, et tehtud saab õige valik. Perearstist algab õige ravi, millest sõltub nii palju.

Samal leheküljel on selgitus (tsiteerin): kommentaaride ja hinnetena avaldatud arvamuste näol on tegemist vaba ühiskonna võimalusega esitada avalikult oma seisukohtasid (tsitaadi lõpp). Lisatud on, et tegemist on suurima patsientide tagasisidel põhineva tervishoiutöötajate kataloogiga, ja kõrval loend, et see lehekülg meeldib 1647 inimesele (seisuga 5.07.12).

Võib-olla olen millestki valesti aru saanud, aga mulle ikkagi ei meeldi. Et see siis ongi demokraatia? Eesti moodi! Ei kujuta küll ette, mis näoga need anonüümsed kommentaatorid ise järgmine kord abi vajades oma perearsti kabinetti sisenevad. Kas häbi ei ole? Pealegi, kui arst ei meeldi, võib ju patsient teda vahetada. Vaba maa.

Ja see kõik toimub ajal, kui Eestis arste napib ja küllap nii mõnegi tohtri köögilaual lebab paberileht plusside-miinustega Eestisse jäämise või Soome lahkumise poolt või vastu.

Pole raske arvata, kuhu järgmine miinusmärk potsatab, kui hommikukohvi kõrvale avatud portaalist järjekordne madal hinne või sülgepritsiv kommentaar vastu vaatab.

Võib-olla on mul vedanud, aga ma ei usu, et on olemas täiesti rumalaid ja ebakompetentseid, pea kümme aastat kõrgkoolis tudeerinud arste. Ja lõpuks on nemadki samasugused inimesed nagu meiegi, kes võivad vahel eksida.

Huvitav, mida arstid ise asjast arvavad? Küsisin küll ainult ühe tohtri käest, aga vastus oli ettearvatav. Arstid on nii intelligentsed, et ei loegi neid kommentaare, seega ei lase kurjadel inimestel oma tööd pärssida.

Ometi oleks neil õigus veidi solvunud olla, et just nemad on see sihtgrupp, kes arvustamiseks letti löödud. Tõepoolest, praegu saan avalikult hinnata perearste, aga miks mitte leida homme võimalus hinnangu andmiseks kõikide elualade esindajatele?

Armas lehelugeja, kuidas sulle meeldiks, kui näiteks ülehomme hinnatakse internetiavarustes sind ja su igapäevast tööd? Ja täpselt nii nagu tohtreid: avalikult, anonüümselt ja kommentaarid kõigile igavesti lugeda ... Ja kommentaare ja hinnet on iga 24 tunni tagant võimalik uuesti sisestada. Tundub karm.

Isegi koolis, kus hinnete panemine on tavapärane protsess, on e-koolis neile juurdepääs vaid parooli teadvatele õpilastele ja lastevanematele.

Kutsungi kõiki üles Perearstikeskuse portaali sisenema ainult juhul, kui on soov tõesti tänu avaldada ja teistelegi head arsti soovitada. Või äkki saaks selle lehekülje hoopis sulgeda, aitab küll. Head arstid on juba kommentaaride kaudu halbadest eristatud.

Või veel parem: kui on etteheiteid, esitagem neid otse. Demokraatiaga kaasneb ju diskussioon, kus õigus kaasa rääkida mõlemal poolel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles