Masinapäev teenis ülla eesmärgi tarvis 700 eurot

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Janno ja Raivo Annuse (paremal) sadakonna aasta vanune maamootor ajas algul küll hirmsat tossu välja, aga masina mahedat häält suits ei summutanud.
Janno ja Raivo Annuse (paremal) sadakonna aasta vanune maamootor ajas algul küll hirmsat tossu välja, aga masina mahedat häält suits ei summutanud. Foto: Urmas Luik

Naabermaakonna Rapla Märjamaa vallas toimunud esimene masinapäev oli peale muu geograafiliselt hariv, sest avardas eestimaalaste silmaringi: paljud kohaletulnud avastasid endale nii Velise aleviku kui Sillaotsa talumuuseumi.

„Kõik muu on köömes, kõige tähtsam oli, et vanade masinate juhid, need, kes võtsid päevast osa, said teada, kus Velise ja Sillaotsa talumuuseum asuvad,” oli vanatehnika päeva peakorraldaja Jüri Vaikjärv ürituse ühe tahuga rahul. „See oli suur asi – nad olid sellest suures vaimustuses, enne nad ei teadnud Sillaotsast üldse midagi.”

Tulu tuli napilt

Muu masinapäevaga seotu Vaikjärve silma nii särama ei pannud, sest ehkki vanade autode, mootor- ja jalgrataste, traktorite ja statsionaarmootorite väljanäitus sai kaunis esinduslik, nappis uunikumide ilu hindajaid.

„Inimeste hulk oli suur, aga enamik neist olid üritusega seotud: juhid, motoristid, taidlejad. Neid, kellele see päev oli mõeldud, oli väike arv,” tõdes Vaikjärv. Tema hinnangul pani põhipõntsu muidu igati põnevale ettevõtmisele ilm: hommikutundidel kallas paljudes paikades nii kui kapast, mistõttu inimesed eelistasid koju jääda. „Igal pool ümberringi sadas, inimesed ei tulnud toast väljagi,” nentis päeva peakorraldaja.

Samal ajal leidis Sillaotsal taas kinnitust väide “kes ei riski, see šampanjat ei joo”.

Sedakorda väljendus kõnealuse ütluse tõestus vahetult avamiseks järelejäänud vihmas ja seejärel pilvitu taeva all karmkuumaks kiskunud ilmas.

„Kas korraldaja just saab rahul olla, alati saab paremini, aga kes käisid, olid väga rahul,” märkis Vaikjärv.

Tõsiasi, et rahvast kogunes oodatust-loodetust vähem, tähendas paraku seda, et Sillaotsa talumuuseumi aastaid ilma lörtsida olnud mootorite varjualuse ehitamise fondi laekus üritusega pisku: 700 euro ringis. Millal niimoodi projekt paberilt reaalsuseks saab, on väga raske öelda.

Väike, aga tubli

Küll tegi maamootoreid ja muid vanu masinaid uudistanute hulk heameelt Sillaotsa muuseumipedagoogile Liivi Miilile. Seda enam, et argipäeviti tuleb külastajate tulva ette harva.

„Meil ei ole siin tavalisel tööpäeval tohutuid inimeste voore, põhilise sissetuleku annavad grupid,” tõdes Miil.

Ja lapsed. Kellele pakutakse aastas päris mitut teemapäeva, kui kõike saab ise teha.

„Lehtede kolletamise aegu on esimese asjana tulemas sügistööd talus, mis algavad sirbiga viljalõikusest. Kui lapsed ka ise kõike ei lõika, siis nad vähemalt näevad, kuidas see käib,” rääkis Miil just selle töö tarvis kasvama pandud “Sangaste” rukkile osutades. „Järgmise tööna saavad nad lõigatud vilja kootide ja pintadega peksta, siis sõelume, edasi on võimalik käsikiviga jahvatada, kõik nagu vanasti kuni uudseviljast leiva maitsmiseni välja.”

Talumuuseumi tegemistega tihedalt seotud Ave Kusmin märkis Miili jutu taustaks, et eriti uhkeks ei anna Pärnu–Tallinna maanteest alla kümne kilomeetri kaugusel Velisel asuvat talumuuseumi edendada: Sillaotsa on siiski kohaliku tähtsusega muuseum.

„Ega me suurtega konkureeri, ta on siiski valla muuseum, kus toimetame oma vahenditega,” märkis Kusmin. „Sillaotsal on teatud piirid ja mastaap: ta on väike, aga tubli ja saab ise endaga hakkama.”

See fakt on Kusmini jutu järgi eriti oluline Raplamaa teise ja kirgi kütva muuseumi, riigi hoolitseda Mahtra muuseumi taustal, sest selle ümber käib praegu paras mahtra. Maade ja puude jagamine selle pärast, et riik tahab Mahtrat oma kaelast ära, see aga maakonda eriti ei vaimusta. Ent see on juba teise kirjatöö teema.

 

Talumuuseumid eestis

Carl Robert Jakobsoni talumuuseum Pärnumaal Vändra vallas Kurgjal

Jürissaare talumuuseum Jõgevamaal Torma vallas Võtikveres

Kalame talumuuseum Lääne-Virumaal Vihula vallas Karepal

Koela talumuuseum Läänemaal Taebla vallas Koelas

Mahtra talurahvamuuseum Raplamaal Juuru vallas Juurus

Mihkli talumuuseum Saaremaal Kihelkonna vallas Vikil

Mihkli talumuuseum Hiiumaal Kõrgessaare vallas Malvastes

Miilaste talu vanavarakogu Saaremaal Kihelkonna vallas Kehilas

Paduvere talumuuseum Jõgevamaal Jõgeva vallas Vaimastveres

Põlluotsa talumuuseum Läänemaal Nõva vallas Perakülas

Põlva talurahvamuuseum Põlvamaal Kõlleste vallas Karilatsis

Seto talumuuseum Põlvamaal Värska vallas Värskas

Sillaotsa talumuuseum Raplamaal Märjamaa vallas Velisel

Soera talumuuseum Hiiumaal Pühalepa vallas Paladel

Tammisaare talu vabaõhumuuseum Saaremaal Muhu vallas Mõegas

Toomani talumuuseum Harjumaal Kuusalu vallas Muuksis

Veskimetsa talumuuseum Jõgevamaal Pala vallas Piibumäel

Väike-Männiku talumuuseum Viljandimaal Kõpu vallas Iial

Andmed: Eesti muuseumide infokeskus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles