Rannas näeb hoiatavat tänavakunsti

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu veesügavusse viiv tänavamaaling Sunseti juures peaks mõjuma purjus vettekippujale hoiatavalt.
Nagu veesügavusse viiv tänavamaaling Sunseti juures peaks mõjuma purjus vettekippujale hoiatavalt. Foto: Ants Liigus

Pärnu keskrannas Sunseti juures hoiatab veele lähenejaid asfaldil grafitimaal, millest ei saa mööda seda märkamata. Pildi sõnum on selge vihjega: vees hulbivad pudelid.

Teisipäeval alustasid kaks Eesti kunstiakadeemia tudengit Tõnis Palkov ja Taavi Villak asfaldile grafiti maalimist. Kevadel kunstiakadeemia esimese kursuse lõpetanud maali- ja graafikatudengid tulid Pärnusse päästeameti kutsel. Veeohutuskampaania tarvis maalivad noormehed rannapromenaadi mõlemasse otsa 3D-grafiti, s.o sügavusefektiga pildi, mis peaks hoiatama purjus peaga vettemineku eest.

Kõigepealt kandsid tulevased kunstnikud 6 x 3 meetri suurusele pinnale valge asfaldi- ja betoonivärvi, seejärel hakkasid selle peale kavandi järgi aerosoolvärvidega pilti tegema. Möödakäijad peatusid ja silmitsesid noormeeste tegevust huviga.

Palkov rääkis, et grafitiga on nad varemgi tegelnud, tema on koos kahe autoriga koostanud Eesti esimese grafitiraamatu, kuid asfaldile 3D-pilti pole nad enne teinud ega tea, et Eestis seda kuskil tehtud oleks. „Idee anti ette, kuid pildi tegemiseks on meil vabad käed,“ lisas Villak.

Päästeamet soovib selle pildi abil noorte tähelepanu köita. Lääne päästekeskuse pressiesindaja Evelin Tringi teatel on meil statistika järgi uppunute seas kõige rohkem 20–30aastasi noori mehi, kes lähevad vette purjuspäi. „Tavaliselt upub noor inimene nädalavahetusel peo käigus ja enamasti alkoholijoobes,“ rääkis Trink. „Meie eesmärk on juhtida tähelepanu, et noored ei laseks purjus sõpra vette.“

Sama kavandi järgi teevad Palkov ja Villak pildi rannapromenaadi Tervise Paradiisi poolsesse otsa. Kui tavaliselt on grafiti linnaruumis omaalgatuslik looming, siis kõnealuseks tööks on linnavalitsuse luba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles