Mihklis meenutab hauatähis metsavendi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkli kalmistul eemaldasid kuue metsavenna nimega hauatähiselt katte kunagised metsavennad Arnold Ojaste (vasakul) ja Osvald Saulep.
Mihkli kalmistul eemaldasid kuue metsavenna nimega hauatähiselt katte kunagised metsavennad Arnold Ojaste (vasakul) ja Osvald Saulep. Foto: Ants Liigus

Eile lõuna ajal lõi mahe tuul lehvima trikoloori kõrval endiste metsavendade liidu ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva lipukangad, auvahtkonnas seisid Korbe malevkonna mehed ja üle Mihkli kalmistu kõlas riigihümn.

Sadakond inimest, kohalikke ja kaugemat rahvast ning hommikul Pärnu-Jaagupist startinud “Põrgupõhja” retke 14 võistkonna esindajad, hoidsid pilkude keskmes veel valge katte alla peidetud hauatähist, mis püstitati ligi 11 aastat pärast Mihkel Havi ja tema salga viie liikme ümbermatmist nende kui metsavendade ühiskalmule.

Kaitseliidu Pärnumaa maleva kodutütred, Are põhikooli õpilased Sirli Sing ja Kaia-Liis Peks laulsid kodust, kus algab ja lõpeb teekond.

“Juhan Liiv on öelnud, et kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta, nende ajatute sõnade valguses käitusid ka need mehed, kes ei murdunud, ei alistunud võõrvõimule,” rääkis Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Mehis Born.

Kujur Ülo Kirdi kujundatud mälestuskivilt eemaldasid katte väärikad mehed, kunagised metsavennad Arnold Ojaste ja Osvald Saulep.

Kivisse on raiutud kuus nime: Mihkel Havi, Jaan Kangur, Artur Lõhmus, Arnold Paltson, Anton Soosaar ja Jaan Vaher. Vahepeal on arhiive uurides selgunud, et Antoni tegelik perenimi oli Sooaru. Aga see eksitus ei vähenda sündmuse tähtsust ega ettevõtmise väärikust, mille taustal on Kaitseliidu Pärnumaa maleva ja Eesti sõjahaudade hoolde liidu koostöö.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles