Eestlanna maalidest hoovab Hispaania kuumust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monica del Norte tahab, et iga vaataja leiaks tema piltidest midagi erinevat.
Monica del Norte tahab, et iga vaataja leiaks tema piltidest midagi erinevat. Foto: Urmas Luik

Selle nädala alguses avati Pärnu Endla teatri sammassaalis Hispaanias tegutseva Eesti kunstniku Monica del Norte näitus “Vahepeal”, väljas on valik tema viimase kümne aasta maalidest.

Lõuna-Eestist pärit ja 12 aastat Hispaanias veetnud eestlanna maalidelt ei leia põhjamaiselt külma tagasihoidlikkust, vaid hoopis punakuldseid pindu, mis viivad mõtted kuumale Hispaaniale.

Del Norte mängib julgelt eri võtete ja tekstuuriga. Tema tööd ei ole kõigest värv tasapinnal, vaid tekitavad põnevust ja võimaldavad iga pilguga üha enam avastada. Kortsutatud pinnad, värvist läbi kumavad noodilehed või fotod ja läikivad tekstuursed kihid loovad vaheldust. Ometi ei ole tegu puhtalt abstraktsete töödega.

“Ma olen kümmekond aastat abstrakti maalinud, kuid järjest tugevamalt on siin figuratiivseid elemente: portreed, maastikud,” rääkis kunstnik oma loomingust. Tema sõnade järgi võib see olla üks viisidest, kuidas tõlgendada näituse pealkirja “Vahepeal” – vahepeal võib ka nii, varasemast teisiti maalida.

Näituse avamisel ütles del Norte, et ta on oma eluga samuti jõudnud vahepealsesse etappi. “Siis ei oskagi midagi rääkida, rääkimise aeg on möödas. Siiski ei ole maalimise aeg möödas!” väitis ta.

Kunstnik ei taha vaatajale kõike ette öelda ja on varemgi öelnud, et kuigi mõne maali pealkiri on äraandlik, tahab ta, et igaüks saaks maalides leida oma pesa, mis teiste omadest erineks.

Ideed tulevad del Nortel ootamatult ja hetki, kui tekib vastupandamatu soov mõtted lõuendile kanda, tunneb naine kui plahvatust. “Maalin siis väga kiiresti,” kõneles ta. “Kui see plahvatus meeldib teistelegi, on muidugi tore, aga mida edasi, seda rohkem on nii, et kui ei meeldi, pole ka midagi hullu.” Del Norte arvates ei peaks kõike alati raha ja edu abil hindama.

Kuigi del Norte töid on varemgi Pärnus näidatud, pole tal siin suurt näitust olnud. Endla teatri sammassaali leidis kunstnik näitusepaigaks hea soovituse kaudu. “Olen väga rahul!” kinnitas naine ja lisas naerdes, et kardab näituse ülespanemist nagu tuld, aga siin tehti õnneks see töö tema eest juba ära.

Monica del Norte on õppinud puidu kunstilist töötlemist ja tekstiili ning Eestis varem tegutsenud kunstkudujana (toonase nimega Deivi Org). 2000. aastate algusest on ta elanud ja töötanud Hispaanias Malagas ning tema maalinäitusi on korraldatud mitmel pool maailmas.

Näitus jääb Endla sammassaalis avatuks 20. juulini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles