Ants Liiguse foto tulekahjuohvrist valiti maakonnalehtede parimaks

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf Ants Liigus.
Fotograaf Ants Liigus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Eesti ajalehtede liidu 2008. aasta ajakirjandusauhindade jagamisel pälvis parima maakonnalehe uudisfoto preemia Pärnu Postimehe fotograaf Ants Liigus 11. septembril ilmunud foto eest, millel on Massiaru sotsiaalmaja põlengust pääsenud 77aastane sotsiaalmaja elanik Adolf, kes pääses tulekahjust.


Fotožürii tööd juhtinud Tartu Postimehe vanemtoimetaja Vahur Kalmre sõnutsi oli Liiguse fotos väga tugev emotsioon. „Mehe näost võis lugeda seda, mida sündmus talle tähendas,“ ütles Kalmre.

Kalmre jutu järgi tasub Liiguse foto juures ära märkida, et tegemist on eripärase lähenemisega tulekahju pildistamisele. „Sellel pildil ei olnud põlevat maja ja maja poole vaatavat inimest, nagu põlengufotodel sageli näha võib. Liiguse jäädvustatud situatsioon oli eripärane,“ lausus Kalmre.

Fotokonkursi žürii juhi sõnutsi väärib Pärnu Postimehe fotograafi töö juures ära märkimist veel see, et õnnetuse ohvrile ei ole juurde mindud ja talle kaamerat näkku suunatud. „Selge on see, et õnnetusi tuleb meedias näidata ja meedia teeb seda. See foto on tehtud delikaatsest kaugusest,“ ütles Kalmre.

Maakonnalehe uudisfoto kategoorias kandideeris 37 tööd.

Kalmre jutu järgi ei olnud tänavuste parimate fotode valik eriti keeruline ülesanne, sest seitsme žüriiliikme valikus jäi esialgsele sõelale paarkümmend tööd, millest tehti edasine valik.

„Sellist kindlat võitjat, nagu oli aprillirahutuste ajal tehtud foto kokk Ženjast, ei olnud, kuid auhinna pälvinud tööd tõusid selgelt esile,“ seletas Kalmre.

Žürii juhi sõnutsi saatsid fotograafid tänavusele konkursile töid kõigist Eesti olulisematest poliitilistest ja majanduselu sündmustest. „Veidi kummaline oli see, et palju fotosid oli presidendipaari suudlemisest. Samuti üllatas, et esindatud ei olnud sellist sündmust nagu Pekingi olümpiamängud,“ ütles Kalmre.

Aasta ajakirjaniku preemia sai Eesti Ekspressi ajakirjanik Sulev Vedler, kelle eelmise aasta teravapilgulised, analüüsivad ja nauditavas vormis kirjutised paljastasid euro kommertskurssi kasutavate pankade tegutsemist, Eesti riigireservi miljardite ohtusattumist välismaal ja tavaliste eestlaste elu majanduskriisi tingimustes.

Parima uudisfoto auhinna võitis Postimehe fotograaf Liis Treimann fotoga, millel majanduskriisist räsitud Läti peaminister suundub järjekordselt seimi ette aru andma. Võidufoto ilmus Postimehes 5. detsembril 2008.

Parima uudise auhinna sai Kadri Ibrus Eesti Päevalehes 13. novembril ilmunud uudisega “Ameti töö ümberkorraldus jättis inimesed töövõimetuspensionita”.

Parima arvamuse auhind läks Krister Kivile Eesti Päevalehes 27. detsembril ilmunud loo eest “Eestile, armastuses ja vihkamises”. Krister Kivi sai ka parima olemusloo preemia Eesti Ekspressis 31. detsembril ilmunud looga “Islandi kell lööb keskööd”.

Parima maakonnalehes ilmunud uudise preemia sai Nils Niitra Tartu Postimehes eelmise aasta juunis ja detsembris ilmunud uudiste eest politseinike sotsialistlikust võistlusest, mis tõid kaasa enneolematu trahvilaine.

Parima maakonnalehes ilmunud arvamuse “Viru asi, sinine härg ja säärane mulk” kirjutas Aarne Mäe 11. aprilli Virumaa Teatajas.

Parima maakonnalehes ilmunud olemusloo auhind läks aga Heli Salongile 13. veebruaril Meie Maas ilmunud loo eest “Pingevaba elu ehk kuidas me mere äärest voolu toomas käisime”.

Üleriiklikus kategoorias on auhinna suurus 10 000 krooni ja maakonnalehtede kategoorias 5000 krooni.

Parima kujundusega ajalehe preemia suurte lehtede kategoorias läks Õhtulehele ja väikeste lehtede kategoorias Oma Saarele.

Esikülgede kategoorias andis žürii välja viis hõbeauhinda: Äripäevale, Eesti Päevalehele, Eesti Ekspressile, Järva Teatajale ja Virumaa Teatajale. Sisukülgede kuldauhind suurte lehtede kategoorias läks Äripäevale ja hõbeauhind Õhtulehele.

Väikeste lehtede kategoorias sai kulla Lääne Elu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles