“Mässajad” jõuab kuuldemänguna teatrisse

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastuses “Mässajad” kasutati G8 vastaste protestiaktsioonide dokumentaalsalvestusi aastast 2007, kuuldemängus piirdutakse vaid heliülesvõtetega.
Lavastuses “Mässajad” kasutati G8 vastaste protestiaktsioonide dokumentaalsalvestusi aastast 2007, kuuldemängus piirdutakse vaid heliülesvõtetega. Foto: Ants Liigus

Kolmapäeval, 18. juulil kell 21.45 saab Endla teatri suures saalis kuulata Andres Noormetsa kuuldemängu Roy Strideri näidendist “Mässajad”, mis räägib Saksamaale G8 tippkohtumisele meelt avaldama minevaist Eesti aktivistidest.

“Endla teatris on kuuldemängu mängimine haruldane sündmus, aga näiteks Viljandi Ugala teatris korraldatakse selliseid kuulamisõhtuid regulaarselt,” ütles Endla teatri avalike suhete juht Inga Jaagus.

Näitlejaid laval pole, publik kuulab helisalvestist. Tasuta kuuldemänguõhtu juhatab sisse lavastaja Andres Noormets.

“”Mässajate” kuuldemäng on pühendatud kõikidele idealistidele, see lugu räägib võimalusest ise otsustada, vajadusest muutuda ja muuta,” kommenteeris Noormets. “Arvan, et on oluline olla kohal ja teha kõik, mis võimalik: hoida silmad lahti, saada toimuvast aru, olla valmis vastutuse võtmiseks. Näen enda ümber palju noori inimesi, kes niimoodi mõtlevad ja teevad. Rindejoon pole mujal kui inimeste eneste sees.”

Roy Strideri esiknäidendi “Mässajad” lavastas Andres Noormets esmalt Endla Küünis aastal 2009. Lavastuses mängisid Endla näitlejad Sten Karpov, Liis Laigna, Jaanus Mehikas, Priit Loog, Tambet Seling, Marta Pulk (külalisena) ja Lauri Kink.

Sama näitetrupiga salvestati kuuldemäng, mille lavastaja, dramaturg ja muusikaline kujundaja on Andres Noormets ja helirežissöör Külli Tüli. Teistes osades mängivad Marika Vaarik, Agita Keerd, Iren Lill, Meelis Kompus, Thomas Häentschel ja Holger Faust-Peters.

Kuuldemängus on kasutatud Eesti Rahvusringhäälingu arhiivimaterjale, G8 vastaste protestiaktsioonide dokumentaalsalvestusi aastast 2007 ja heliülesvõtteid, mis on tehtud ekspeditsioonil reaalsete sündmuste toimumispaikadesse aastal 2011.

Kuuldemängu esmaettekanne oli 25.-29. juunil 2012 Raadioteatris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles