Pärnumaa kalurid püüdsid 6000 tonni räime

Tõnu Kann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Räimed.
Räimed. Foto: Ants Liigus

Tänavukevadine räimepüük oli Pärnumaa kaluritele edukas, kevadkuderäime püüti siinsetest rannavetest kvoodiga etteantud hulk ja lubatud piirist natuke enamgi.

Räimepüügi kvoot oli sel kevadel Pärnu maakonna rannavetes 5510 tonni. Kalurid püüdsid põllumajandusministeeriumi edastatud andmete kohaselt 5910,34 tonni, mis on 107 protsenti lubatust.

Põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder peatas kevadise räimepüügi Pärnumaa rannavetes 17. mail, kui kogutud andmete järgi oli Pärnumaa rannavetest välja püütud 4959 tonni räime ehk 90 protsenti lubatust.

Suurem osa räimest, 5470 tonni, püütigi Pärnumaa vetes maikuus.

Püügiinertsi tõttu kasvas väljapüügi lõplik kogus lubatust suuremaks, kuid seda siiski talutaval määral.

Sama juhtus mullugi, kui Pärnumaa kaluritele oli antud räimepüügiks luba 6939 tonnile, kuid lõplikuks püügikoguseks kujunes 7281 tonni.

Paari päeva eest teatas keskkonnaministeerium, mille pädevuses on kalavarude hindamine, et tuleval aastal on oodata nii räime kui kilu suuremat püügikvooti.

Keskkonnaminister Keit Pentus ütles, et teadlaste hinnangul on kilu- ja räimevarud Läänemeres paranemas.

“Usun, et sügisestel läbirääkimistel on Eestil oodata kilu ja räime osas paremat püügikvooti, sest viimastel aastatel on teadlased täheldanud nende kalaliikide varude paranemist,“ avaldas Pentus.

Pärnumaa rannakalureid huvitab peaasjalikult räimedele kehtestatavad püügikvoodid.

Pentus rõhutas kvodeeritud kalapüügist kõneldes, et kvoodimuutused ei tohiks eelmise aastaga võrreldes ületada 15 protsenti. “See põhimõte on end siiani hästi tõestanud,” sõnas keskkonnaminister.

Seega hüppelist püügikoguse suurenemist pole loota.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles