Tantsutreener vormis end kaalu langetades

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast teise lapse saamist peaaegu sada kilo kaalunud Regina Karlep langetas seitsme kuuga oma kehakaalu muretult 26 kilogrammi võrra.
Pärast teise lapse saamist peaaegu sada kilo kaalunud Regina Karlep langetas seitsme kuuga oma kehakaalu muretult 26 kilogrammi võrra. Foto: Urmas Taul

Toitumise korrigeerimisega kaalust 26 kilogrammi kaotanud Pärnu tantsu- ja aeroobikatreeneri Regina Karlepi kinnitusel tuleb süüa ja kõike muudki teha elus nii, et oleksid ise endaga rahul.

“Tahan, et inimesel oleks pärast minu trennist lahkumist suur power sees, aga keegi ei võta ju mind tõsiselt, kui ma seda inimestele pakkuda ei suuda,” tõdes praegu heas vormis 29aastane Karlep, kelle kaal ulatus tipphetkel peaaegu 100 kilogrammini. “Kes ikka tahab trenni tulla, kui mingi vaal seal ees hüppab?”

Kilod kadusid mühinal

Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias tantsupedagoogiks õppinud Karlep oli üsna suurt kasvu neiu, kaaludes oma 168- sentimeetrise kasvu juures ligi 80 kilogrammi. Sellele vaatamata oli ta endaga rahul.

“Omast arust olin küll täiesti normaalne,” meenutas Karlep. “Kui tagantjärele vaatan, siis võib-olla oli jah kaalunumber natuke suur, aga ma ei teinud sellest probleemi. Keegi ei teinud. Olin samamoodi tantsuõpetaja ja treener, nagu olen praegugi, ja jõudsin kõike teha. See oli minu jaoks tavaline.”

Kehakaal hakkas naist tõsiselt vaevama peret luues. Esimese lapse järel tõusis ta kehakaal 97 ja teise lapse järel vahepeal saja kiloni.

“Pärast teise raseduse lõppu pandi mind isegi haiglasse, sest arvati, et kaalu on liiga palju,” rääkis Karlep. “Arvati, et mul on probleeme veresuhkruga, ja loeti isegi üle, mitu õuna ma päevas söön. Aga mu ema läks ka lastega suureks ja võttis pärast alla. Lõpuks leiti haiglas, et mul pole midagi viga, ju siis peabki selline kaal olema.”

Nagu elurõõmus naine seletas, ei olnud ülekaalulise elu siiski see, mida ta ette kujutas. Nii oli tal juba esimest last kandes kindel plaan liituda salenemisprogrammiga Figuurisõbrad, et end taas ilusti trimmi saada.

“Endal on ju lihtsam, kui oled kergem,” naeris Karlep. “Ronisin poekottidega teisele korrusele hingeldades. See ei olnud lihtsalt mõeldav, et jään 93kiloseks, nagu olin enne Figuurisõpradega liitumist!”

Karlep seadis eesmärgiks 70 kilogrammini jõudmise. “Tahtsin saada samasuguseks, nagu olin kultuuriakadeemiat lõpetades. Olin siis kena ja mõtlesingi, et sama võiks olla eesmärgiks,” seletas ta.

Kui seitse kuud hiljem ilutses kaalul number 67, valiti kaunis ja vormi jõudnud naine Figuurisõprade seas 2011. aasta rahva lemmikuks.

“See läks mul ikka nii lihtsalt,” meenutas Karlep. “Öeldakse, et just viimaste kilode pärast peab hullult pingutada, kuid mul läksid viimased 1,5 kilo nädalaga maha. Olin isegi natuke pettunud, et see nii kergelt tuli.”

Söömine seati korda

Tagantjärele teab Karlep, et ülekaalu ei põhjustanud tal mitte niivõrd ülemäära suur isu, vaid vastupidi, liiga vähene ja valedel kellaaegadel söömine.

“Ma ei söönud peaaegu üldse,” kirjeldas ta. “Ja söögikorrad olid kellaajaliselt paigast ära. Kahe väikese lapse kõrvalt sõin esimest korda hommikust ehk alles kell 14. Siis kippusid söögikorrad jääma õhtusse – palju sa hommikul ikka enam süüa jõuad. Ilmselt seetõttu hakkaski kaal tõusma, et organism sai nii vähe toitu, et hoidis kõikvõimaliku kinni. Samal ajal ei jõudnud õhtul kõike ära seedida ja seetõttu ei tahtnud hommikul süüa, sest kõht oli ikka veel täis.”

Nii pandi naisel Figuurisõprade juures esmalt paika söögikorrad, mida peab olema päevas viis. Neist kolm on põhisöögikorrad ja kaks kergemad vahepalad. Süüa tohib kaalulangetaja põhimõtteliselt kõike, tuleb vaid arvestada, mis kellaajal ja mida. Söögikordade vahele võiks jääda kolm-neli tundi.

“Võtsin kord ühel sünnipäeval torditüki võikreemiga ja siis imestati, kas tohin ikka seda süüa,” meenutas Karlep. “Vaatasin imestajale otsa: kas ma olen tema arvates haige, et ma ei tohi seda süüa? Pärast tordi söömist tuli muidugi süüa teisi süsivesikuid sisaldavaid asju vähem.”

Figuurisõbrad peavad toidupäevikut, kuhu pannakse ilusti kõik söödu kirja. Peale selle koguneb kaalulangetajate grupp kord nädalas ja jagab omavahel kogemusi.

Nii hakkas Karlepilgi kaal tasapisi langema, kukkudes keskmiselt 1-1,5 kg nädalas, kuni ühel hetkel oli ta 25 kilogrammi varasemast kergem.

Kui mõne jaoks võib toitumise muutus tähendada drastilisi muudatusi nii enda kui pereliikmete toidulaual, siis Karlepi elukaaslast ja kahte last naise ettevõtmine suurt ei puudutanudki.

“Selle asja juures oligi peamine, et mina õppisin õigesti sööma,” selgitas Karlep. “Oluline oli, et ma ei langeks pärast eesmärgi saavutamist vanade harjumuste küüsi. Aga juba enne alustamist olin kindel, et ma ei hakka endale ja perele eraldi toitu valmistama, ma ei eraldanud ühtesid toiduaineid teistest, sest see ei oleks olnud mulle vastuvõetav. Minu organismi jaoks on kõige tähtsamad kellaajad, et söömine toimuks võimalikult ühel ajal ja vahe ei ületaks 3-4 tundi. Joogivee sõber olen samuti olnud eluaeg.”

Praegu Karlep enam toitumist nii jäigalt ei jälgi, kuid hoiab silma peal sellel, mille suhu pistab.

“Suvine toidulaud on minu jaoks kõige ideaalsem,” lisas ta. “Hästi palju on rohelist salatit ja liha. Grillida võiks täiesti puhast liha. Inimene peab tarbima palju valku, aga seda ei tehta ju. Sellepärast peaks liha ikka piisavalt palju sööma. Võid võtta koogitüki või leivaviilu kõrvale, aga põhiline on palju juua ja süüa rohelist salatit ning puuvilju.”

Sporti võiks teha

Pärast nelja aastat lapsepuhkust naaseb Karlep tänavu sügisel oma põhitöökohale Pärnu Kuninga tänava põhikoolis, kus ta õpetab rahvatantsu. Peale selle on ta tegutsenud suvepealinna mitmes spordiklubis aeroobikatreenerina.

“Tegin varem tantsulisi saalitrenne ja aeroobikat,” rääkis Karlep. “Kui kooli lõpetasin, ei olnud meil veel Zumbat, BodyJami ega teisi niisuguseid trenne. Pidin ise kava kokku panema. Mõtlesin, mis mulle meeldiks ja mis võiks teistele meeldida, ja nii koostasin kava, milles oli hästi palju tantsulisi elemente. Osale läks see väga peale ja siiani käiakse küsimas, millal ma uuesti saalitrenne hakkan andma.”

Praegu juhendab Karlep Tervise Paradiisis Aqua Intensive’i nimelisi treeninguid.

Tegu on variatsioonidega vesiaeroobikatunniga, mis koosneb nii sammukombinatsioonidest kui lihastreeningust. Kasutades ära kehale mõjuvat veetakistust, saavad lihased intensiivse koormuse. Tund sisaldab nii soojendust, aeroobset treeningut ja lihastööd kui kergeid venitusi.

Karlepi kinnitusel osalevad treeningutes igas vanuses inimesed, küll peamiselt naised.

“Mulle meeldivad veetrennid,” märkis ta. “Aga mulle ei meeldi tavapärased trennid, vaid trenn peab olema tempokas. Minu kavas on suure amplituudiga liikumised. Kui lööd jalga ette, siis ikka varba veest välja! Samal ajal sobib treening igaühele, ka ülekaalulisele ja rasedale. Käib isegi üks tõsiselt vana proua, kes kaifib seda trenni nii, et iga kord käib ja kiidab mind!”

Ise Karlep üleliia sportlik ei olegi ja piirdub praegu kahe antava trenniga nädalas. Oma osa selles on tema kinnitusel kodus kasvavatel väikestel lastel.

“Tahaks lastega koos olla, kuni nad on väikesed ja sind veel kukele ei saada,” naeris Karlep. “Lapsed tahavad ju ema-isa näha, elukaaslane tahab trennis käia, ma ei saa kogu õhtust aega endale haarata. Üritan selles suhtes realist olla. Arvan, et kaks-kolm korda nädalas liigutamist on tavainimesele normaalne koormus.”

Eelmisel suvel käis Karlep vahelduva eduga Raeküla terviserajal jooksmas ja läbis sügisel kõndijate rivistuses Jüri Jaansoni kahe silla jooksu vähem kui tunniga.

“Ega ma seal mingit eesmärki ei võtnud, peaasi oli liikuda omas tempos. Ma seal intervallidega jooksin ja kõndisin, lõpuks olin ajaga väga rahul,” meenutas Karlep. “Lõppude lõpuks teen seda kõike ju iseenda jaoks. Figuurisõpradega liitusin samuti ainult enda pärast, mitte selleks, et hiljem teistelt komplimente lunida. Ükskõik, mis kaalunumber on, kui inimene on endaga ise rahul!”

 

Soovitusi kaalulangetamiseks

* Keelatud toiduaineid pole ja kõike võib süüa, ainult koguseid tuleb jälgida.

* Kaalualandamisel tuleb õppida kombineerima toite nii, et kõht saab täis ja toidust saadav energiahulk on väiksem, kui keha kulutab.

* Kaalulanguseni jõuab siis, kui kasutada iga päev ära vajalikud ühikud.

* Süües vähem toitu, tuleb jälgida taldrikureeglit: pool taldrikul olevast aedviljad-salatid, veerand kartul, riis või makaronid ja ülejäänu kala või liha.

* Hea tervise nimel on tarvis päevas süüa kolm põhitoidukorda ja kaks vahepala.

* Vesi viib organismist välja salenemisel vabanevaid jääkaineid ja korrastab ainevahetust. Sellepärast joo päevas neli klaasi vett, millest pool võib asendada tee ja/või kohviga.

* Rasvu “põletab” lihaste töö, liigu iga päev vähemalt pool tundi.

Andmed: OÜ Figuurisõbrad

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles