Tšehhid tutvusid Pärnu ja Saarde vallaga

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maavalitsuse arengutalituse juhataja Urmas Kase (vasakul) ja Olešnice linnapea Zdenek Peša nentisid, et tšehhidele tuleb kasuks asukoht keset Euroopat ja Eestiga võrreldes stabiilsem majandus.
Pärnu maavalitsuse arengutalituse juhataja Urmas Kase (vasakul) ja Olešnice linnapea Zdenek Peša nentisid, et tšehhidele tuleb kasuks asukoht keset Euroopat ja Eestiga võrreldes stabiilsem majandus. Foto: Urmas Taul

Saarde vallal on külas Tšehhi linna Olešnice 30-liikmeline esindus eesotsas linnapea Zdenek Pešaga, visiidi tulemina vormub koostööleping, et arendada kultuuri- ja haridussuhteid ning kaasata noori poliitikasse.

Lõuna-Moraavias asuv Olešnice linn on elanike arvult (ligi 2000) võrdne Saarde vallasisese linna Kilingi-Nõmmega, kuid pindalalt sellest ligi neli korda suurem.

Suhted kahe linna vahel hakkasid arenema Euroopa kultuurikülade tegevusest ning kõnealune töö- ja tutvumisreis toimub Euroopa Liidu projekti “I am a young and active european” ehk noorte ja aktiivsete eurooplaste silmaringi laiendamise huvides. Põhieesmärk on omavalitsuste poliitilise praktika ja piirkonna ettevõtluse kogemuste vahetamine.

Olešnice linnal on vaid üks väliskontakt, see on Saarde vallaga. Tšehhi linnadel ja valdadel on Eestis ainult kaks sõprussuhet, need on Kuressaare ja Kilingi-Nõmmega.

“Meie vahemaa on 1540 kilomeetrit, kuid Eestist teadsime vähe enne seda, kui kümme aastat tagasi kultuurikülade projekti raames esimest korda siin käisime,” mainis Olešnice linnapea eile maavalitsuse saalis, enne kui arengutalituse juhataja Urmas Kase delegatsioonile Pärnumaast rääkima hakkas.

Peša jutu järgi ei teadnud nad toona, et Nõukogude Liidus olid Balti riigid ja Eestis ei kõnelda vene, vaid eesti keelt. Vahepealne suhtlus on teadmistepagasit täiendanud ja kõnealune reis teeb seda jätkuvalt.

Saarde vallavolikogu esimees, Kilingi-Nõmme gümnaasiumi direktor Erli Aasamets ütles, et saabumise esimesel päeval külastas delegatsioon riigikogu ja kohtus selle aseesimehe Jüri Ratasega. Jutuks oli noorte huvi poliitika ja riigi elu korraldamise vastu ning demokraatia ja otsustamisse kaasamise võimalused.

“Külalisi huvitas meie e-valimissüsteem ja e-parkimist said nad ise proovida bussile Tallinnas parklat leides, nad olid neist võimalustest kuulnud ja said seda nüüd kogeda,” rääkis Aasamets.

Eile tutvusid tšehhid Pärnuga, käisid maavalitsuses, külastuskeskuses ja imetlesid merd ning liivaranda.

Täna näevad külalised oma silmaga, mida tehakse Saarde valla ettevõtetes. Ringsõidul tutvuvad nad metsaveotraktoreid valmistava OÜ Metsisega, masinatööstusele metalli lõikava OÜ Helmetal IMSiga, suletud juurekavaga metsataimi kasvatava AS Eesti Metsataimega ning karja ja vilja kasvatava OÜ Weissiga.

Õhtul algavad rahvatantsijate järvepeoga Kilingi-Nõmme linnapäevad, mis jätkuvad homme sportlike ja meelelahutuslike ettevõtmistega ning kohaliku toodangu laadaga.

Olešnice linnapea sõnade järgi on tšehhide huvi Eesti vastu suur ja pikal bussisõidul kõneles ta kaasavõetud teatme- ja turismikirjandusele tuginedes neid ees ootavast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles