Järvi festival toob Pärnusse 300 muusikut üle maailma

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva õhtul kõlas Pärnu kontserdimajas mullu kiidusõnu pälvinud Järvi festivaliorkestri esimene koosmäng ja toimus dirigentide meistrikursuse ava-workshop. Korraga jäi pildile mitu Järvit: dirigent Paavo ja tšellist Teet.
Esmaspäeva õhtul kõlas Pärnu kontserdimajas mullu kiidusõnu pälvinud Järvi festivaliorkestri esimene koosmäng ja toimus dirigentide meistrikursuse ava-workshop. Korraga jäi pildile mitu Järvit: dirigent Paavo ja tšellist Teet. Foto: Ants Liigus

Homme algav Järvi suvefestival toob Pärnusse kolm sümfooniaorkestrit, veerandsada dirigenti, 14 kontserti ja 300 muusikut.

Järvi suvefestival on kohtumispaigaks Eesti muusikutele üle maailma, andes võimaluse ja põhjuse koju tulla. „Üks selle festivali peamisi ideid on see, et eesti noored tippmuusikud üle maailma saaksid koos mängida, sellest inspiratsiooni ammutada ja kohtuda välismaa tippmuusikutega,” kirjeldas festivali üks hingi ja kunstiline nõustaja Paavo Järvi.

Teist korda toimuv Järvi suvefestival on välja kasvanud varem Pärnut maailmakaardil hoidnud David Oistrahhi festivalist ja sellega kaasnevalt juba aastaid toimunud Neeme Järvi dirigentide kursusest. Et Oistrahhi festivali enam ei toimu, kannab traditsiooni nüüd Järvide omanimeline festival, mis toob jätkuvalt Pärnusse publiku ette kõrgelennulisi muusikuid nii Eestist kui välismaalt.

Sellel aastal teeb Järvi suvefestivali eriliseks Neeme Järvi 75 aasta juubeli tähistamine, millega seoses avatakse homme kontserdimajas näitus “Neeme Järvi 75”, samuti “Vardo Rumessen 70”, sest maestro ei arvanud ainult oma sünnipäeva eraldi mainimisväärseks. Vaid kontserdimajast on praegu võimalik hankida Neeme Järvi vastvalminud topeltplaati, Rumessen aga astub samal päeval sealsamas üles tasuta klaverikontserdiga. Juubilarid on koos laval festivali lõppkontserdil. Lõppkontserdiks tuleb Pärnus kokku üle-eestiline noorte sümfooniaorkester.

“Katsume suve jooksul nendele näidata, kes on dirigent, milline on dirigendi vahekord orkestriga, mida see tähendab noortele muusikutele,” selgitas Neeme Järvi.

Alates eilsest juhendavad Neeme ja Paavo Järvi ühes Leonid Griniga Pärnu kontserdimajja üle maailma kokku tulnud 21 noort dirigenti, kelle taktikepi all teeb kogu meistrikursuse läbi festivali koostööpartner Pärnu linnaorkester.

Need proovid on publikule juba avatud ehk kes tahab, võib neid oma silmaga kaema minna. Parimad kursuslased astuvad ühes linnaorkestriga üles mitmel kontserdil.

Kohal on virtuoosid

Homsel avakontserdil ühes segakooriga Latvija ja sopran Aile Asszonyiga ning pühapäeval Kalle ja Kristjan Randalu ning Annely Peeboga üles astuvasse Järvi festivaliorkestrisse on Järvid koondanud välismaal karjääri tegevad andekad eestlased, erakordseimad soolomängijad nii Eesti kui Euroopa tipporkestritest. Neist paljud on festivaliga samaaegselt toimuva viiuli- ja puhkpillimeistrikursuse õppejõud.

„Mind on eriti huvitanud selle festivali juures kaks asja: orkester ja dirigeerimiskursused,“ põhjendas Paavo Järvi. „Hea festivaliorkester, kuhu on võimalik kutsuda tipptasemel inimesi, kellel on huvi koos mängida. Kõige tähtsam on tase, kvaliteet, seepärast oleme kutsunud siia erakordsed inimesed.”

Nagu näiteks Deutsche Kammerfilharmonie Bremeni esimese viiuli Florian Dondereri ja soolo-klarnetist Matthew Hunti, Haagi Residentie orkestri vioolarühma kontsertmeistri, aldimängija Mikhail Zemtsovi ja Berliini Filharmoonikute soolovioola mängija Máté Szcsi, eestlastest Martin Kuuskmanni, Kalev Kuljuse,Teet Järvi, Toomas Vavilovi, Marius Järvi, Arvo Leiburi, Mari-Liis Päkki, Indrek Leivategija, Juta Õunapuu, Andres Kaljuste, loetles maestro.

Kammermuusika kontsertidest suurejoonelisim on laupäeval Pärnu kontserdimajas toimuv kahe vaheajaga festivali galakontsert, kus astub üles 25 esinejat ja muu hulgas tuleb esiettekandele Helena Tulve uudisteos, mis valmis festivali tellimusel.

Omanäolise kava on koostanud New Yorgist saabunud fagotivirtuoos Martin Kuuskmann, kes toob reedel Ammende villa õuel publikuni bossanoova võlud.

Järvidele tähtis paik

Festivalilt ei puudu Järvi lai muusikapere. Esmaspäev, 30. juuli on festivalil nimetatud Järvi päevaks ja kontserte annab eri koosseisudes mitu põlvkonda.

Kontsertidel Eliisabeti kirikus ja raekojas võib näha musitseerimas mitut põlvkonda Järvisid: Marius Järvit (tšello), Teet Järvit (tšello), Andrus Järvit (vioola), Maarika Järvit (flööt), Miina Järvit (viiul), Mihkel Järvit (klaver) ja Madis Järvit (vioola).

Sellele eelneb pühapäevane lastekontsert Ammende villas, kus publiku ette astuvad festivali esinejate, sealhulgas Paavo ja Maarika Järvi lapsed, alates viieaastastest mudilastest. Oboed mängiv näitleja Robert Annus räägib kontserdil pillidest.

“See ei ole ainult Paavo või Neeme Järvi, vaid kogu muusikutest perekond, kes tulevad suveajal siia ja teevad kontserte, on nad instrumentalistid, viiuldajad, pianistid või tšellomängijad,“ rääkis Neeme Järvi.

„Muusika on niisugune ühendav jõud, milleta meie pere lihtsalt ei saa eksisteerida, sest tegutseme nii siin kui mujal maailmas suure muusika tegijatena ja muusika nimel. See on meil veres ja tahaksime sellega rõõmustada ka meie publikut ja neid professionaale, kes tulevad siia kokku mitmelt maalt. Meie noored muusikud saavad omakorda neilt õppida,” lisas ta.

Järvisid seob Pärnuga side, mis toob nad siia igal suvel ikka ja jälle tagasi. Paavo Järvi mainis, et see on tema lapsepõlvemaa, linn, mille peatänaval elas tema vanaema ja kus kihutati suviti ikka jalgratastega. “Pärnu on kõigi meie pere liikmete jaoks eriline koht,” avaldas tippdirigent.

Omaette boonus on see, et Neeme Järvi sõnutsi on Pärnu kontserdimaja parima akustikaga kontserdisaal Eestis.

 

Järvi suvefestival Pärnus

26. juulist 2. augustini

Kontserdid Pärnu kontserdimajas, Ammende villa õuel, Pärnu raekojas ja Eliisabeti kirikus.

Näitused “Neeme Järvi 75” ja “Vardo Rumessen 70” kontserdimajas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles