Pagar valmistub hiidlaste kohvilähkripeoks

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maaliv pagar Selma Juurikas peab Häädemeestel oma saiatuba ja naudib ise endale tööandjana võimalust tegelda sellega, mis meeldib.
Maaliv pagar Selma Juurikas peab Häädemeestel oma saiatuba ja naudib ise endale tööandjana võimalust tegelda sellega, mis meeldib. Foto: Ants Liigus

Kodumaakonna kümmet valda ühendava Romantilise rannatee servas Häädemeestel kutsub mitmekeelne silt teelist eramaja õue, kus lille- ja aiailu kõrval saab nautida värskeid saiakesi ja kohvi, mida perenaine ise serveerib.

Mõnusat terrassi kaunistavad suuremõõtmelised akrüülmaalid, ühel neist on kujutatud õitsenud võililli, seemnepuhmad peas.

“Olen maaliv pagar,” ütleb perenaine Selma Juurikas enda kohta, sest pilguulatuses maalid on tema looming. “Talvel maalin, käin Pärnus kunstiklubis, esinen näitustel, suvel küpsetan saiakesi ja pean oma saiapoodi.”

Aga südasuvelgi pole Selmal pintslist ja värvidest pääsu. Sõbranna ärgitas teda tulema Hiiumaale, kus augusti esimesel laupäeval peetakse kohvilähkrite pidu ja Kärdla linnas igas koduõueski võib kohviku avada. Saiakestega Selma kauget mereteed ette ei võta, kuid tahab pakkuda mustsõstra- ja rabarberikeedist enda maalitud väikestes klaaspurkides. Mustsõstrakobarate joonistamine ja klaasivärvidega värvimine on tal parasjagu pooleli, nädalapäevad veel sõiduni aega.

“See on esimene kord niimoodi kaugemale välja minna, siiani olen enda maalitud purkides moosi kinkinud sõbrannadele sünnipäevaks ja apelsini-porgandikeedist jõuludeks,” räägib perenaine hoogsalt.

Suvehommikuti paneb OÜ Selma Pagari asutaja, juhataja ja omanik Selma Juurikas saunaköögist ümber ehitatud ja nõuetega kooskõlla viidud väikeses pagaritöökojas ahju küpsema nõutavaima sortimendi.

“Küpsetan traditsioonilisi saiu, moosi- ja kreemisaiu, liha- ja singipirukaid, juusturulle, aga turistid miskipärast pelgavad meie lihatooteid,” mainib Selma, kes on õppinud kokk ja kondiiter ja enne endale ise tööandjaks saamist valmistas maitsvat kohvikõrvast Lepanina hotellis.

Üle õue vaatab kõrvalhoone seinalt vastu suurte selgete tähtedega maalitud silt “Saiatuba”. See on kohaliku kunstnikupaari, Malle ja Olev Nikopensiuse stiilne loome- ja kätetöö.

“Lapsed on juba suured, nüüd ongi aeg teha seda, mis meeldib,” leiab Selma ja räägib plaanidest, mida koos pereisa Kaleviga on mõlgutatud. Ikka selleks, et teelisel ja kohalikel kundedel oleks siin, Häädemeeste oja kaldal, mõnus ja kosutav jalga puhata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles