Rääma põhikool saab uue kuue

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulis oli Rääma põhikooli fassaadiuuendusel ehitusmeeste põud, praegu püüab objektil tegutsev brigaad kaotatud aega tagasi teha.
Juulis oli Rääma põhikooli fassaadiuuendusel ehitusmeeste põud, praegu püüab objektil tegutsev brigaad kaotatud aega tagasi teha. Foto: Ants Liigus

Pärnu Rääma põhikooli uuem osa muutub peatselt tundmatuseni, sest soojustustööde käigus on paigaldamisel uued aknad ja välisvooder, ehitustöid rahastatakse Kyoto protokolli alusel toimuvast heitgaasi kvoodi müügist.

Rääma põhikool on üks poolest tuhandest objektist, kus Riigi Kinnisvara ASi tellimisel heitmekvoodi müügist saadava raha eest energiatõhususe tõstmise eesmärgil remonti tehakse.

Ehitus venib

“See maja nägi välja nagu vallutatud Bresti kindlus pärast 1941. aasta lahingut. Ja soojaarved olid mõttetult suured. Peale selle oli vaja remonditavasse majaossa otse sissepääsu garderoobi, varem tuli sinna kõndida läbi maja mitme korruse,” kirjeldas kooli direktor Elmo Joa. Seda tehti päästeameti ettekirjutusel, sest tulekahju korral peab igal majaosal olema väljapääs. Nii muutub Rääma põhikool algaval õppeaastal mitte ainult soojapidavamaks, vaid ka turvalisemaks.

Koolimaja uuemas osas jätkuvad välis- ja sisetööd. Heitmekvoodi raha eest saab maja uue fassaadi, uksed-aknad ja võimla lamekatuse. Koolimaja katusealune soojustatakse villaga. Uus soojussõlm kahjuks eelarvesse ei mahtunud.

Joa tunnistab, et kõik see on väga tore ja kaua oodatud, ent praegu on ta siiski väga tige direktor, sest peaehitaja Marmel-E OÜ on üles näidanud suutmatust projekti ellu viia.

Ehitustööd on esmaspäevase seisuga kaks kuud ajast maas. “Firmal endal ehitusmehi pole, ehitusturul väljaõppinud meestega brigaade napib,” nurises Joa, kel ei jää muud üle kui ehituskoosolekutel olla järjekindlalt nõudlik ja kõikidel ehitaja tegemistel silma peal hoida.

Uued aknad pidid esialgse graafiku järgselt majal ees olema juba 28. mail, kuid seegi töö on lõpetamata. Akende siseviimistlus ei tohi aga viibida. Joa sõnade kohaselt peaks kõik sisetööd olema, nui neljaks, tehtud 13. augustiks.

Maja välistööd on lubatud lõpetada 10. septembriks, ent välistöid saab lõpetada ka siis, kui lapsed tunnis istuvad, teab direktor.

Värvivad koridore

Et maja uuem osa, võimla, koridor ja garderoob, lausa karjusid remondi järele, tehakse kooli eelarvest koridorides parajasti värvimistöid. Joa näitab uhkelt üheskoos õpetajatega välja mõeldud värvilahendusi ja seinakujundusi.

“Oleme renoveerimist oodanud kaua ja olnud kannatlikud. Pelgasime, et lapsevanemad võivad hakata oma lastele otsima paremat koolikeskkonda, kui meie pakkuda suudame. Õnneks nii see ei läinud ja klasside täitumusega meil algklassides muret pole, mõningat tagasilööki oleme märganud mõnes klassis alates viiendast, ” rääkis Joa.

Rääma põhikooli vana majaosa ehitati 1929. aastal ja võeti 2005. aastal muinsuskaitse alla, uuem majaosa valmis 1969. Alates 2004. aastast juhatab kooli Elmo Joa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles