„Augustiunetus“ elustab kellaviietee traditsiooni

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kellaviietee koolitusel osalejad pidasid inspiratsiooni saamiseks tõelise teeõhtu. Pildil jagab Etker Jõeleht näpunäiteid õige tee valmistamiseks.
Kellaviietee koolitusel osalejad pidasid inspiratsiooni saamiseks tõelise teeõhtu. Pildil jagab Etker Jõeleht näpunäiteid õige tee valmistamiseks. Foto: Urmas Taul

Pärnus käivad ettevalmistused augusti teisel laupäeval toimuvaks „Augustiunetuse“ festivaliks. Nii said kohvikupidajad ja kokad selgeks nipid, kuidas serveerida õiget kellaviieteed – teed, võileibu ja traditsioonilisi inglise küpsetisi.

“Leidsime eelmise sajandi algusest pärit kirjelduse, kuidas Pärnus Supeluse tänaval kellaviieteed pakuti,” rääkis tänavafestivali välikohvikute ja terrasside projektijuht Imbi Lepik-Martinson. Sündis plaan pakkuda festivalikülastajatele midagi samalaadset. Abi saadi kohaliku omaalgatuse programmilt ja teisteltki ning plaan läks käima.

“Võiks öelda, et meie festival on slow-life’i ja rahuliku kuurordielu propageerija,” selgitas Lepik-Martinson, miks valiti just kellaviietee traditsioon. Nimelt võib terminit slow-life festivali korraldava MTÜ Kastan Taskus kodulehe andmetel mõista kui “kiirustamata elu”.

Alguse sai liikumine omal ajal Itaalias, kus võideldi kiirtoidu kultuse vastu. Nüüd hõlmab see teisigi eluvaldkondi. Oluline on oma elutempot ise valida, sealjuures olgu see täpselt nii rahulik, kui vaja. On ju kellaviietee hingetõmbehetk, et sõpradega maha istuda ja keha kinnitada.

Inglise kuninganna lemmikud

„Augustiunetuse“ ajal pakuvad kellaviieteed paljud Pärnu kohvikud ja ühepäevakohvikud, mis vaid festivaliks luuakse. Kõigil neil oli võimalus osaleda koolitusel.

Teisipäeva keskpäeval kogunesidki kokad Pärnu tehnika- ja tööõpetusmajja, et õppida Suurbritannia saatkonna peakoka Evelin Karro käe all magusaid ja soolaseid suupisteid valmistama. Ei kulunud kaua aega, kui ruumi täitsid isuäratavad lõhnad.

Traditsiooniliselt pakutakse tee kõrvale õhukesi kolmnurkseid võileibu eri täidiste, näiteks röstbiifi ja mädarõika-rukolakreemiga. Magusast valmistati kooke, sest kellaviietee juurde küpsised ei käi: neid pakutakse kohvi kõrvale. Muredad Scones-koogikesed, mida süüakse eriti rammusa koore ja moosiga, olevat peaaegu et kohustuslikud.

Kokku tegid kokad tutvust kümmekonna retseptiga, millest igaühel on pikk ajalugu ja kindel koht kellaviietee traditsioonis.

Kokakoolitusel osalenud Kaire Raiend, kes tegeleb muidu „Augustiunetuse“ kirbuturu ja sportliku osa korraldamisega, on üks „Augustiunetuse“ kohviku pidajatest. Nimelt paneb korraldusmeeskondki oma ühepäevakohviku püsti.

“Ise kutsume kõiki kohvikupidajaid üles osalema, aga ei tea nende raskustest midagi,” põhjendas Raiend võileibade tarbeks sibulat hakkides ettevõtmist. Valmimas olid kanavõileivad, mis olevat Inglise kuninganna lemmikud. Raiend lisas, et neil oli menüü juba peaaegu paika pandud, kuid koolitusel kuuldu põhjal tuleb suurem osa ümber teha.

Kutse teejoomisele postkaardiga

Koolituse õhtuses osas kogunesid kokad, kohvikupidajad ja ettekandjad Café Grandi hubasele inspiratsiooniõhtule, kus teesommeljee Etker Jõeleht jagas praktilisi nõuandeid tee serveerimiseks. Teed ja traditsioonilisi suupisteid maitstes lõpetati õhtu Tiit Kase loenguga Pärnu kuurordi ajaloost.

„Augustiunetus“ toimub 11. augustil Pärnus kesklinna ja ranna ümbruses. Ühe õhtu jooksul saab nautida sündmusi tantsuetendustest ja filmiprogrammist raamatulaada ja loodusekskursioonideni.

Kellaviieteed pakkuvates kohvikutes on juba saadaval temaatilised postkaardid, millega võib sõbrale saata kutse teejoomisele. Esimene katsetus tehakse aga sel nädalavahetusel, kui gildipäevadel pakub Steineri aias kellaviieteed „Augustiunetuse“ korraldusmeeskonna kohvik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles