Sindi gümnaasiumi katusel käib tõsine töö

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sindi gümnaasiumi mõlema hoone katust renoveerib AS Pärnu REV, tööde kogumaksumus on 270 000 eurot.
Sindi gümnaasiumi mõlema hoone katust renoveerib AS Pärnu REV, tööde kogumaksumus on 270 000 eurot. Foto: Urmas Taul

Sindi koolimaja pööningul kärutavad töömehed kunagiste korstnate lõhkumisest sinna jäänud kiviprahti, see on uue katuse paneku eeltöö üle saja aasta vanuses hoones.

Vana, 1901. aastal ehitatud, ja uue, 1966. aastal valminud koolimaja õue paigaldatud piirdeaial teatab suur silt, et siin töötab AS Pärnu REV.

Ehitamisele ja remontimisele spetsialiseerunud firma võitis katusetööde tegemiseks välja kuulutatud mõlemad riigihanked. Nii gümnaasiumi A-korpuse katuse uuendamiseks Sindi linnavalitsuse korraldatud hanke kui ka B-korpusel ehk uuel hoonel sama töö tegemiseks Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi korraldatud hanke.

Tööde kogumaksumus on 270 000 eurot.

Vana hoone

Sindi abilinnapea Rein Ariko tõdeb, et kokkuvõttes on kahele eraldi riigihankega objektile ühe ja sama ehitaja leidmine hea, sest järgitakse ühtset tehnoloogiat.

Kaarjate akendega kolmekorruselisel tellistest laotud ajaloolisel koolimajal uuendab ehitaja katuse, asendades pudeda eterniidi ajaloolistes mõõtudes käsivaltsplekiga. Enne seda tuleb pööningult üles laduda seitse ventilatsioonikorstnatena tööle jäävat kivikorstnat, mis Rein Ariko sõnade järgi lõhuti maha, kui 1966. aastal valmis juurdeehitus ehk B-korpus ja maja ahiküttelt keskküttele viidi.

Alanud tõsise töö hulka jääb pööningu ja küttetorustiku soojustamine, räästakastide ja vihmaveetorude vahetamine, piksekaitse paigaldamine.

Muinsuskaitsealuses koolihoones teeb ajastuhõngulise joone säilitamise järelevalvet Pärnu firma OÜ Arcus Projekt.

Ajaloolises tellismajas tehtavate tööde tellija on Sindi linnavalitsus ja ehitustööde maksumus, 159 999 eurot, on eraldatud linna eelarvest. Mööndusega, et sellest 50 000 eurot on eraldatud riigieelarvest koolimajade kordategemiseks niinimetatud katuserahana.

Augusti keskpaiku jõuavad REVi mehed tööjärjega uue koolimaja katusele. Riigi Kinnisvara ASi välja kuulutatud projekteerimis-ehitushanke võitnud ettevõte koostas tööprojekti ja sellele tuginedes soojustab pööningu ja seda läbivad küttetorud, asendab eterniitkatuse plekk-katusega, vahetab vihmaveetorud ja räästakastid, paigaldab piksekaitse. Tööde maksumus on 110 018 eurot, mille riik on eraldanud selleks tööks saastekvoodi müügist saadud rahast.

Raha tuleb heitmekvoodi müügist

Riik on teinud Riigi Kinnisvara ASile ülesandeks Kyoto protokolli alusel toimuva CO2 heitmekvoodi müügi rahaga sel aastal korda teha pool tuhat objekti üle riigi, neist 35 Pärnumaal. Põhiliselt soojustatakse seinu ja pannakse uusi katuseid, ehitatakse ventilatsioonisüsteeme ja tehakse teisigi hoonetes energia säästmiseks mõeldud töid.

Sindi abilinnapea jutu järgi vähenevad käsile võetud katuse- ja soojustustööde tulemusena koolimaja soojaarved. Kuigi see vähenemine sõltub soojusenergia hinna muutumisest, peaks vähenemine olema viie protsendi ringis.

Esialgu aga tuleb peatöövõtjal ja tellijal valmis olla üllatusteks, sest kui eterniitmüts on 111 aasta vanuse maja peast võetud, selgub, milline on selle alune roovitus ja kas tuleb teha töid, mida parimgi projekteerija pole osanud ette näha.

“B-korpuse katus on olnud meil kaua probleemiks ja nüüd õnnestus rahastamine saada, A-korpuse ehk muinsuskaitse all oleva hoone katuse remondi projekt on tehtud juba 2008. aastal, kuid alles nüüd jõudis rahakott kosuda ja saime abi,” rääkis Ariko aastaid päevakorral olnud remondist.

Pärnu REVi juhataja Uno Kõresaar ütles, et ettevõte remondib sel suvel maakonnas vaid ühte koolimaja, see on Sindi gümnaasiumi hoone.

“Kui eeltööd on A-korpuses tehtud ja korstnad üles laotud, saame teha B-korpuses eeltööd ja hakata siis katust panema,” selgitas Kõresaar.

Sindi abilinnapea lausus riigihankele kulunud ajale mõeldes, et katuse renoveerimistööd jäävad vähem kui kuu aja pärast algava õppeaasta sisse ja lõpetatakse septembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles