Pärnus võib jälgida muusikaprofessori tööd

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinast pärit Jingfang Tan on võitnud auhindu klaverikonkurssidel Indoneesias, Prantsusmaal ja Saksamaal. Kaks viimast aastat õpib ta Viini muusikaülikooli eelkolledžis. Professor Arbo Valdma Pärnu meistrikursustel osaleb ta teist korda.
Hiinast pärit Jingfang Tan on võitnud auhindu klaverikonkurssidel Indoneesias, Prantsusmaal ja Saksamaal. Kaks viimast aastat õpib ta Viini muusikaülikooli eelkolledžis. Professor Arbo Valdma Pärnu meistrikursustel osaleb ta teist korda. Foto: Urmas Luik

Pärnu raekojast möödujad on juba mitme päeva jooksul saanud kuulda klaverihelisid. Nimelt peab Pärnust pärit ja maailmas väga hinnatud klaveripedagoog Arbo Valdma siin juba 11. korda SUVEUNIversiteedi meistrikursusi pianistidele.

Kursuse lahutamatu osa on avatud tunnid, mida võib jälgida iga huviline.

Meistrikursustel osaleb sel suvel 24 klaverimängijat Eestist, Saksamaalt, Prantsusmaalt, Austriast, Sloveeniast, Serbiast, Hiinast ja Lõuna-Koreast. Pärnu muusikakooli kasvandikke on neli. Osalejate hulgas on kaheksa-aastane imelaps-pianist Michelle Woo Saksamaalt, kes alustas klaveriõpinguid viieaastaselt.

Intensiivsed õppetunnid

Pärnu kontserdibüroo produtsent Maarja Talts ütles, et paljud pianistid on kursusel mitmendat korda ja tulevad ikka tagasi. Huvi osalemise vastu on suur, kuigi reklaami palju ei tehta. Taltsi sõnade kohaselt levib info üsna kitsaid teid mööda.

Et professor Valdma annab kursusi kõikjal maailmas ja külastab noorte pianistide konkursse, on tal hulgaliselt kontakte ja tihti kutsub ta inimesi kursustele isiklikult. Talts rääkis, et professorile meeldivat tegelda tavalisest andekamatega, kellega tuleb olla eriliselt tähelepanelik, et annet õigel viisil arendada.

Kuna huvi kursuse vastu oli nii suur, annab professor Valdma kümne päeva jooksul kokku 95 tunni jagu klaveriõpetust. “Tal on juba oma rütm kujunenud ja tunnid toimuvad järjest, pausideta,” rääkis Talts. “Koormus on muidugi suur, aga eks see on tema fenomen, et ta jõuab niimoodi töötada.”

Neljapäeval oli paljudel õpilastel veel esimene, mõnel juba teine tund. Uue õpilasega tutvunud, laseb professor tal esmalt ühe pala ette mängida ja uurib siis, kuidas õpilane ise esitusega rahule jäi. “Küsitlemine on väga tähtis,” kinnitab Valdma korduvalt. Repertuaari on õpilane endale juba eelnevalt välja valinud ja lugudega tutvust teinud. Tunnis ei õpita enam, mida teha, vaid pigem kuidas seda teha.

Nii laseb Arbo Valdma õpilastel klaveri sisse vaadata ja uurida, mida üks või teine osa teeb ja miks see mängu juures oluline teada on. Vaadatakse, kuidas inimese käed kokku on pandud ja kuidas iga osakest õlast sõrmedeni õigesti liikuma saada ning hästi kontrollida.

Kuigi tunnis kuuleb ka õpilaste naeruturtsatusi, kui professor mõne piltliku võrdluse toob, on ta nõudlik ja kui noot ei kõla õigesti, võetakse see kohe uuesti.

Maarja Talts avaldas arvamust, et õpilastel on kursustel osalemine kindlasti pingeline. “Nad peavad sellele mõtlema, et nad suudaksid endast nende tundide jooksul kõik anda, võimalikult palju õppida,” sõnas ta.

Kursuste ajaks on raekoja saali Estonia klaverivabrikust toodud teinegi klaver, et esitada klaverikontserte või muid kahele klaverile loodud teoseid.

Võimalus esineda orkestriga

Klaveritunnid on avatud ja neid võib kuulama tulla igaüks. Taltsi sõnul on suurem osa huvilisi siiski õpilased, kes tahavad näha, kuidas mängivad teised noored, või muusikaõpetajad, kes jälgivad professor Valdma töömeetodeid. Juhuslikke kuulajaid on vähem, kuid vahel käiakse näiteks päeval tundi jälgimas ja samal õhtul kontserdil, et saada parem ülevaade. Kontsertidel olevat rahvast juba rohkem.

Esinetakse nii üksi kui saateansambli või orkestriga. Saateansambel, kuhu kuuluvad Leonora Palu (flööt), Heli Sommer (tšello), Jure Goruan (Sloveenia, löökpillid) ja Irina Madirazza (Saksamaa, klaver), on selle aasta uuendus. Löökpillimängija Goruan osaleb ise klaveriõpilasena meistrikursustel.

SUVEUNIversiteet saab punkti lõppkontserdiga kontserdimajas, kus esinevad kursuse parimad pianistid Pärnu linnaorkestri saatel, mida juhatab Jüri Alperten. Et professor Arbo Valdma pidas sel aastal 70 aasta juubelit, tuleb üritus tavapärasest erilisem ning plaanis on üllatus. “Selle jätan siiski saladuseks, sest muidu poleks tegu enam üllatusega,” sõnas Talts.

Raekojas toimuvad SUVEUNIversiteedi kontserdid on kuulajatele tasuta, samuti saab jälgida meistriklassi õpilaste klaveritunde.

Veateade toimetajale
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles