„Augustiunetus“ kannab hoolt keha ja vaimu eest

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nagu eelmiselgi korral, peetakse „Augustiunetusel“ unetute jooksuvõistlust. Auhinnatud saavad nii kiireimad kui ka kõige uhkemalt riietatud osalejad.
Nagu eelmiselgi korral, peetakse „Augustiunetusel“ unetute jooksuvõistlust. Auhinnatud saavad nii kiireimad kui ka kõige uhkemalt riietatud osalejad. Foto: Ardi Truija

Tänavafestival „Augustiunetus“ tuleb sel laupäeval kolmandat korda, et pakkuda Pärnus kultuurielamusi augustiöös uitajatele.

„Augustiunetuse“ korraldaja Eleka Rugam-Rebane kinnitas, et mitmesuguste tegevuste hulgast peaks endale meelepärase leidma igaüks.

Võrreldes eelmise aastaga, ei ole festival Rugam-Rebase sõnutsi oluliselt laienenud. Küll on sisse toodud uus teema, kellaviietee, mille laadis kehakinnitust laupäeval pakutakse. “Ka on varasemast rohkem üheõhtukohvikuid, kunstiturg on kindlasti mitmekesisem ja Rannapargis peetakse kellaviietee piknikku,” rääkis ta.

Kui varasemalt on muusikaprogrammi kese olnud Rannapargis, siis nüüd on see liikunud Estonia termide esise platsi poole. Veiko Rea (akordion) ja Andrus Haugas (kitarr) mängivad filmimuusikat, jazz’i ja Raimond Valgre loomingut.

Üles astuvad Silvi Vrait ja Exotic Duo. Neile, kellel soov jalga keerutada, seatakse üles väike tantsupõrand ja Airi Allvee koos Swingkompanii G7ga pakub ajatut tantsumuusikat.

Kui tantsupõrand kitsaks jääb, mahub kenasti muruplatsile. Rugam-Rebane lubas, et pool tunnikest enne südaööd on sealsamas plaanitud väike üllatus, mida veel kavas kirjas polegi.

Muusikast spordini

Rugam-Rebane kiitis väga „Augustiunetusega“ koostööd tegevaid Pärnu kohvikuid-restorane, kus samuti mitmesuguseid üritusi toimub. “Peale meie enda kokku pandud programmi on kohvikud ise esinejaid kohale toonud, ilma et me oleksime pidanud eraldi küsima. See on tore,” oli korraldaja rahul.

Kohvikus Supelsaksad esitab Ühe Õhtu Kvartett 1930.-40. aastate muusikat, Väikeses Klausis võib kuulata Chalice’i ja puhvetis A.P.T.E.K astub südaööl lavale Taavi Peterson koos bändiga, kavas on tribute ansamblile The Doors.

Peale paljudes teisteski kohvikutes kõlava muusika näeb pillimehi Supeluse tänaval ja Pärnu parkides.

„Augustiunetus“ pakub koostöös filmi- ja videofestivaliga „Fideofest“ ja 26. Pärnu filmifestivaliga mitmekesist filmiprogrammi. Veel valitakse kauneim padi ja avatakse näitusi. Tegevust leiab tantsukunstihuvilinegi.

Rugam-Rebane tõi eraldi välja kunstiakadeemia professori Mart Kalmu arhitektuuriajaloolise jalutuskäigu ja unearst Mae Pindmaa loengu unetusest. “Need on sellised rosinad, mis kindlasti inimesi kohale peaksid tooma,” uskus ta.

Et terve vaimu jaoks on parim koht terve keha, saab „Augustiunetusel“ sportlikumalt aega veeta. Traditsioonilistest ettevõtmistest on unetute jooks, kus joostakse uneteemalistes kostüümides ümber Rannapargi, ja 1930. aastate stiilis tenniseturniir.

Uuendusena on sel aastal Rannapargis võimalik tegelda slackline’iga. “Selleks tõmmatakse puude vahele kummilint, mille peal kõnnitakse,” selgitas Rugam-Rebane ja soovitas ettevõtmist uurima minna, sest vabalt vetruva lindi peal tasakaalus püsimine tekitab kindlasti elevust.

Muutused liikluskorralduses

“Eelmiste aastate kogemus on näidanud, et korraldaja kahjuks ise väga vaatama ja nautima ei jõuagi,” tõdes Rugam-Rebane. Siiski plaanib ta seda varasemast rohkem teha, sest kaasatud one hulk vabatahtlikke, kellest on palju abi.

Et rahulikult festivali pidada, suletakse Supeluse tänav liikluseks kella neljast pärastlõunal kuni üheni öösel. Rugam-Rebane palus autojuhtidelt mõistvat suhtumist, sest just nii saab tagada Supeluse tänaval kultuuri nautivate inimeste turvalisuse. Autoga ei saa Supeluse tänavale alates Pühavaimu ristmikust kuni Tammsaare puiesteeni.

Et suur osa „Augustiunetuse“ üritusi peetakse õues, tuleb arvestada vihmavõimalusega. Osa üritusi kolitakse halva ilma korral siseruumidesse ja mõni võib ära jääda.

Siiski kinnitas Rugam-Rebane, et eelkõige oleneb see inimeste enda tahtest. “Kui väike vihmasabin ei häiri, toimub kõik, nagu plaanitud. Suvine vihm möödub ju kiirelt,” sõnas korraldaja ja lisas, et ilus ilm on neil tellitud küll.

Täpse kavaga saab tutvuda kodulehel www.augustiunetus.ee ja „Augustiunetuse“ ajalehes, mida võib leida näiteks kohvikutest. Suurem osa üritusi on tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles