„Fideofestil“ näeb mitme maa audiovisuaalkunsti

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Pärnu Fideofest“ avaral audiovisuaalmaastikul.
„Pärnu Fideofest“ avaral audiovisuaalmaastikul. Foto: Non Grata

Reedel ja laupäeval täituvad Pärnu kunstnike maja õu ja rannakino filmi- ja videokunstiga, näeb nii Eesti kunstitudengite loomingut, Ungari, Prantsuse kui Hispaania Baski piirkonna videokunsti ja lühifilme.

Pärnu filmi- ja videofestival “Fideofest” kaardistab Eesti audiovisuaalset maastikku meediaüleselt ehk omavahel on ühendatud film, videokunst, dokumentaalantropoloogia ja virtuaalmeedia. Samasuguseid sisselõikeid tehakse mujal maailmas mittekommertsiaalsel eksperimentaaltasandil toimuvasse.

Korraldaja Al Paldrok sõnutsi on tegemist laiapõhjalise audiovisuaalkunsti festivaliga, kus on esindatud nii dokumentaalfilm, mängufilm, video- kui internetikunst. Eri maade loojatest ja nende loomingust on valiku teinud vastavate maade kuraatorid.

“Seekord me üksikult kunstnikke osalema kutsunud ei ole, oleme otsinud eri maadest valdkonda tundvad inimesed, kes koostavad programmi,” selgitas Paldrok.

Kui mullu võis Pärnu festivalil tutvuda Hispaania Andaluusia videokunstnikega, siis seekord on esindatud Baskimaa piirkond.

Eesti virtuaalkunsti pioneere Raivo Kelomees on kokku pannud noorteprogrammi, milles osalevad Eesti kunstiakadeemia tudengid mitmelt erialalt. Nemad näitavad oma viimase aasta teoseid.

Kui enamasti on tegemist mõneminutiliste kuni pooletunniste lühifilmidega, siis Prantsuse filmiprogrammi koostanud Marian Kivila on peale seksuaalvähemustest rääkivate lühivormide sinna sisse pannud ühe täispika filmigi, mille tegijaiks on eestlased ja filmi tegelane samuti eestlane.

Tõnu Virve poliitiline dokumentaalfilm räägib Pariisis elavast ja tegutsevast eestlasest, Leo Talgre vastupanugruppi kuulunud ja 1944. aastal Eestist lahkunud, koos August Reiga Eesti rahvusnõukogu Prantsusmaa komitee loonud, eesti keelt ja kultuuri ülikooli õppejõu ja raamatute tõlkijana võõrsil ülal hoidnud Vahur Linnustest. Mehest, kelle juures on läbi aastakümnete kuni tänapäevani öömaja leidnud ja sisukate debattide osalejaiks olnud paljud siinsed kultuuritegelased.

Paldrok möönis, et läinud aastal ei mahtunud huvilised kunstnike majja ära, mistõttu toimuvad rahvarohkemat pinda eeldavad filmiseansid ja etendused tänavu rannakinos. Sealhulgas on tuleetendus, eesti kunstniku Kiwa ligi tunniajane audiovisuaalprogramm ja ameeriklase Steve Vanoni live-etteaste videomeediumi taustal. Soomest on kohal Roope Ahoneni ja John Phillip Mäkineni bänd The Horns.

Festival leiab aset samal ajal toimuva ülelinnalise „Augustiunetuse“ raames.

Reedel kunstnike maja õuel ungari ja prantsuse videokunst ja lühifilmid; poliitiline dokumentaalfilm Pariisis elavast ja tegutsevast eestlasest Vahur Linnustest “Armud jäänud, armud tulnud”, režissöör Tõnu Virve;

rannakinos prantsuse filmi õhtu.

Laupäeval kunstnike maja õuel eesti videokunst ja lühifilmid, hispaania filmi öö; rannakinos hispaania lühifilmid; Kiwa (Eesti) audio-video-performance „Nothingoloogiline väli”, samas tegutsevad kunstnikud Steve Vanoni (USA) ja Anonymous Boh (Eesti).

Festivalil osalejad

Eesti videokunsti esindavad festivalil Anna-Liisa Rajamart, Anne Härm, Ats Nukki, Eva Järv, Eva Mägar, Fred Kotkas, Marge Oldermann, Hanna Piksarv, Jana Soans, Jevgeni Krassi, Johan Henrik Pajupuu, Kaarel Kütas, Lauri Eltermaa, Mariliis Oksaar, Nora Särak, Paulius Jonikas, Siim Erlenheim, Taavi Rekkaro, Uku Sepsivart. Kuraatorid Raivo Kelomees, Janek Karakats.

Ungari programmi on kokku pannud Sári Stenczer ja Németh Szilvia, kes esindavad sealset noorte kunstnike assotsiatsiooni (SYAA).

Esindatud on järgmiste kunstnike looming: János Borsos, Lajos Csontó, Roland Farkas, Szabolcs Kisspál, Krisztián Kristóf, Miklós Mécs, Alexander Schikowski, Szacsva Y Pál, Csaba Vándor, Tamás Zádor, Komoróczky Tamás, Erik Mátrai, János Brückner, Gábor Pribék, Pál Talpas, Csaba Nemes, Allan Siegel, Endre Koronczi, Judit Kis, Dóra Karácsony.

Prantsuse lühifilme esindavad Didier Blasco ja Sofia Djama (Alžeeria-Prantsusmaa). Kuraator on Prantsusmaal tudeeriv Marian Kivila.

Hispaania baski filmi- ja videoprogrammi on kokku pannud Txema Agiriano, kes on oma kodumaal rahvusvahelise eksperimentaalkunsti festivali MEM kunstiline juht ja rahvusvahelise filmi- ja videofestivali “Bideodromo” eestvedaja.

Baskimaalt on esindatud kunstnikud Ivan Gómez, Pilar Baizán, Maria Salazar, Miriam Isasi, Victor Santamarina, Saray Blades, Ignacio Sáez.

Andmed: Pärnu filmi- ja videofestival

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles