Lavale astuvad andekad noored pianistid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Arbo Valdma ja pianist Qian Zhang.
Professor Arbo Valdma ja pianist Qian Zhang. Foto: URMAS TAUL/PRNPM/EMF

Klaveriprofessor Arbo Valdma 11. rahvusvaheline pianistide SUVEUNIversiteet jõuab haripunkti täna õhtul Pärnu kontserdimajas, kus kodulinna esindusorkestri ees saab soleerimisvõimaluse kuus noort andekat pianisti.

Orkestri ees astuvad üles pianistid Saksamaalt, Austriast, Sloveeniast, Hiinast, Lõuna-Koreast ja Prantsusmaalt. Neist enamik on professori Pärnu meistrikursusel juba mitmendat korda. Vaid Minjung Jeon, Lõuna-Korea päritolu silmapaistev pianist, on nende seas uustulnuk, ent temagi on varem Valdma kursustel osalenud – Saksamaal.

Soulis Kookmini ülikooli ja Saksamaal Dresdeni muusikaülikooli parima pianistina lõpetanud Minjung jätkab õpinguid Saksamaal Düsseldorfi Anton Rubinsteini rahvusvahelises akadeemias Alla Blatowi juures.

Väga põnevaks tõotab kujuneda lõppkontserdi noorima esineja, Saksamaal elava üheksa-aastase hiinlanna Michelle Woo ülesastumine. „Tema sõrmetehnika on juba muljetavaldav,“ tõdes SUVEUNIversiteeti korraldav Maarja Talts Pärnu kontserdibüroost.

Sloveenia 20aastast pianisti Jure Goruani võib pidada professori Pärnu kursuste üheks raudnaelaks – kokku on ta Pärnu meistrikursusel osalenud 13 korral. Sloveenias Ljubljanas oma muusikuteed alustanud ja praegu Saksamaal Kölni muusikakõrgkoolis Arbo Valdma ja Paolo Alvaresi juures tudeeriv ning juba üle Euroopa kontsertturneesid andev pianist tegutseb paralleelselt löökpillimängijana.

Viinist pärist 16aastasel Viktor Jugovicil on selja taga suur hulk võite klaverikonkurssidel nii Austrias kui Horvaatias. Aastatel 2008–2010 õppis ta Arbo Valdma juures Kölni muusikakõrgkooli noorteosakonnas ja 2010. aastast õpib Vladimir Kharini juures Viini muusikaülikoolis.

Väga head meistriklassi esindab Taltsi kinnitust mööda 14aastane Jingfang Tan. Hiinlanna on võitnud auhindu klaverikonkurssidel Indoneesias, Prantsusmaal ja Saksamaal. 2010. aastast on Jingfang professor Heinz Medjimoreci õpilane Viini muusikaülikooli noorteosakonnas, kus talle anti parima pianisti tiitel.

Prantsuse pianist Fanny Bourrillon on peale Rennes’i konservatooriumi õppinud professor Ivari Ilja juures Eesti muusika- ja teatriakadeemias. Tal on käsil magistriõpingute viimane aasta Strasbourgi kõrgemas muusikaakadeemias. Ta on õppinud filosoofiat ja omandab Pariisi Sorbonne’i ülikoolis magistrikraadi kunstifilosoofias.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles