Pärnu piirile kerkib suur kaubanduskeskus

Riina Martinson
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Taul

Vana-Pärnu ja tegelikult kogu Pärnumaa läänepoolsest osast Pärnus ostlemas käivatel inimestel on lootust järgmisest suvest oma sisseostud teha Audru valla ja Pärnu piirile ehitatavast Maksimarketist ja samast kõrvalt Comarketist.

Krundile, kuhu 2008. aastal hakati rajama Pärnu Läänevärava nimelist 16 000ruutmeetrist kaubanduskeskust, kuid majandussurutise tõttu ehitus peagi seiskus, hakkab Eesti tarbijateühistu keskühistu (ETK) septembris ehitama Maksimarketit.

Plaanide järgi algab ehitus septembri teises pooles ja ostjatele avatakse uksed tuleva aasta suvel. Hoone projekteerib ja ehitab Maru Ehitus, teatas ETK turundusdirektor Liina Kivimägi.

Rajatava keskuse nimeks saab Audru Kaubanduskeskus ja peale Maksimarketi leiab uues keskuses koha hulk muid kauplejaid. Esimeses etapis ehitatakse välja 4700ruutmeetrise üldpinnaga hoone ja teises etapis lisandub 2000 ruutmeetrit kauplemispinda. Rentnike tarbeks on keskuses kavandatud kokku 2600 ruutmeetrit.

Parkla ja tankla

Esimese etapiga valmib keskuse kõrvale 210 sõiduki parkla ja teises etapis tuleb juurde 60 kohta. Kinnistule on plaanis rajada automaattankla.

Julguse ehitada Pärnusse veel üks kaubanduskeskus annab Kivimägi sõnutsi tõsiasi, et keskusest viie kilomeetri raadiuses elab umbes 35 000 inimest.

“Maksimarket on esindatud paljudes linnades: Tallinnas, Tartus, Paides, Viljandis, Rakveres ja Võrus, kuid Pärnus siiani mitte. Usume, et 100 protsenti eestimaine pika kaubandusliku ajalooga ettevõte suudab pakkuda Pärnumaa elanikele ootustele vastavat kaubavalikut ning lihtsustada seeläbi nende igapäevaelu,” kõneles Kivimägi. “Maksimarketeid iseloomustab konkurentsivõimeline hinnatase ja sooduspakkumiste rohkus.”

Tulevane keskus loob ETK Grupis üle 30 töökoha, millele lisanduvad rentnike pakutavad töökohad.

Audru kaubanduskeskusest pisut Pärnu poole jäävale Haapsalu maantee 41 krundile plaanib ABC Supermarkets AS ehitada Pärnus neljanda Comarketi kaupluse.

“Loodame Comarketi Vana-Pärnus avada enne tulevat suve. Praegu tegeleme veel aktiivselt projekteerimisega,” ütles ABC Supermarkets ASi juhatuse liige Ain Taube.

Audru vallavanem Siim Suursild nimetas uue kaubanduskeskuse rajamist väga positiivseks nii oma valla kui Tõstamaa, Lavassaare, Koonga ja Varbla elanikele.

“Praegu on need tuhanded inimesed sunnitud oma suuremad sisseostud tegema kas Ehitajate tee nurka jäävas Selveris või hoopis Papiniidu tänaval ja sõitma selleks tervest linnast läbi,” tõdes Suursild. “Nüüd on paljudel võimalik sisseostud teha kodutee ääres või puhkusele sõites.”

Inimesi, kelle pealt Audru valla kassasse tulumaksu laekub, on 2200 ja neist vaid 1200 töötab vallas. Võib arvata, et üle 1500 tegelikult Audru valla elanikku käib iga päev tööl Pärnus või mõnes lähivallas.

Suursild loodab, et kaubanduskeskuse ehitamine elavdab kogu piirkonda. “Meil on palju väga hästi ette valmistud elamukrunte, kus nüüd tõenäoliselt võib loota elamuehituse aktiveerumist. See on piirkonna arengule suur takistus, kui lähedal pole korralikku ostukeskust. Selle probleemiga maadlevad ka Sindi linn ja Paikuse,” rääkis ta.

Inimeste hõlpsamaks liikuma pääsemiseks tuleb Maksi- ja Comarketi vahel Lihula maantee äärde bussipeatus, mille post on juba püsti. Kui sügisel valmib sild üle Sauga jõe ja avatakse Pärnu ümbersõit, on Saugastki väga lihtne keskusesse sõita.

Teisedki plaanivad laieneda

Ülejäänud kaubandusketid peavad samuti plaani lähiaastatel Pärnusse kauplusi juurde ehitada. “Oleme mõne asukoha kaardistanud ja ka arendajatega läbirääkimistes, aga enne kindlaid kokkuleppeid lubadusi anda ei soovi,” ütles Selveri avalike suhete juht Annika Vilu.

Rimisid ja Säästumarketeid ühendava Rimi Eesti Food ASi avalike suhete juhi Katrin Batsi sõnutsi soovivad nad Pärnus järgmise Rimi poe avada.

“Rimil ja Säästumarketil läheb Pärnus väga hästi. Pärnus on üks Rimi hüpermarket ja lausa neli Säästumarketit,” rääkis Bats. “Plaane veel ühe kaupluse näol praegu teeme, ent sellest on veidi vara rääkida. Seni Rimil kodupoe formaadis supermarketit Pärnus pole ja just selle sinna luua tahaksimegi.”

Pärnu Postimehe maakonnas elavad lugejad on aeg-ajalt lehetegijaile märku andnud, et uuriksime, kas nende kodukohas oleks võimalik Säästumarket avada. “Maakonda kaupluse rajamise eeldus on küllaldane ostujõud. See on kindlasti üks põhjusi, miks enamik kauplusi rajatakse pigem maakonnakeskustesse, kus rahvast rohkem,” selgitas Bats. “Praegu Rimil maakonda rajatavate kaupluste projekte käsil pole.”

Maxima avalike suhete juht Erkki Erilaid ütles, et Maxima oleks väga huvitatud oma kaupluse taasavamisest Pärnu Keskuses, kui esialgu on hoone tulevik väga ebaselge ja võimatu pakkuda, millal Maxima sisse kolida saaks. “Asukoht kesklinnas on väga hea ja see on üks väheseid kohti, kus pole tihedat konkurentsi,” nentis Erilaid.

Udo Jalaka, pensionär

“Las ehitavad, mina olen sellega väga rahul. Selles pole mitte midagi halba, et ehitatakse, peaasi, et bussid sinna käiks.

Meie käime muidu ostmas siinsamas Vana-Pärnu poes ja mõnikord Säästumarketis. Võib bussiga sõita küll, sest pensionärile on ju bussisõit tasuta ja aega küll. Mõni naaber käib bussiga koguni Maximast süüa ostmas. Siin on kõik selle poolt, et ligidale veel üks korralik toidupood tuleks.”

Lille Gustason, vanapärnakas

“Väga tore uudis. Praegu on meil siin kandis üsna kallis pood ja enamik inimesi käib kaugemal toidupoodides. Paljud käivad Maximas.

Naised sõidavad bussidega, aga käe otsas ei jõua ju palju tuua. Minul on natuke lihtsam, saan autoga poes käia.

Bussiliiklus on nii keeruliseks muutunud ja on väga hea, kui saab kodu lähedal sisseostud ära teha. Küll see on tore uudis!”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles