Graafik Kadi Kurema joonistas Murru küla maju

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suigu seltsimajas näituse ülespaneku järel kutsus Kadi Kurema õues enda kõrvale truu kaaslase Süsi.
Suigu seltsimajas näituse ülespaneku järel kutsus Kadi Kurema õues enda kõrvale truu kaaslase Süsi. Foto: Urmas Luik

Suigu seltsimaja kohvikus ja raamatukogus on üleval graafik Kadi Kurema näitus “Tähekesed vanas maamajas”, mille avamisel pühapäeva õhtul jätkus kohalikel äratundmisrõõmu piltidel kujutatu üle.

Pärnus sündinud ja suved vanavanemate juures Murrus Lehtniidu talus veetnud kunstnik joonistas näitusele värvipliiatsitega nii enda kui naabrimehe Kaasiku Jaani maja ja teistegi lapsepõlveküla elanike kodud.

“Joonistasin need, mõeldes neile külainimestele, kes on mulle olulised,” mainis Kurema tagasihoidlikult. “Minu maakodust, vanavanemate rehielamust, on pool veel alles, käin siin tihti, sest maja ümber on aed.”

Tähekesest ajendatud

Kurema sõnade järgi olid tema lapsepõlves, 1960ndatel, kõik linnalapsed maal vanaemade-vanaisade juures. Temagi veetis suved Are vallas Murru külas ja küllap sellepärast arvavadki suigulased teda piirkonna juurtega inimeste hulka.

Kohvikuseinal täiendavad külamajade pilte lasteajakirja Täheke lugudele tehtud illustratsioonid, kokku tosin raamitud-klaasitud tööd.

Raamatukogu vitriini on Kadi Kurema sättinud valiku enda illustreeritud lasteraamatutest ja Tähekestest nii, et originaaltöö juures on selle trükitud variant. Väikestele lugejatele tuttavad “Kass Kriibik”, “Saladuslik päevik”, “Muinasjutud armastusest”, “Võlur taskust” ja muudki trükised pakuvad lastele ja vanematele äratundmisrõõmu ning neist ei saa süvenemata mööduda.

“Igast asjast on siin paremik ja see näitus on ikkagi kontsentreeritud – kogutud teosed, kõik on olnud kusagil eksponeeritud. Ainult talumajade pildid on äsja valminud, olen neid kaua mõttes kandnud, aastaid,” selgitas kunstnik väljapaneku seekordset valikut.

Eesti kunstiakadeemias graafikuks õppinud Kurema on enda loomingut esitlenud ligi 30 isikunäitusel. Suigu seltsimaja näitus on tal tänavu viies, neist kaks on olnud Pärnus ja kolmas nüüd Pärnumaal. Sünnilinna kunstihuvilise publiku tarvis sättis Kurema aprillis villa Artises üles näituse pealkirjaga “Muinaslood punases”, ainest andsid talle tuntud muinasjutud ja valik neist graafilistest lehtedest on oktoobri keskpaigani väljas Suigu raamatukogus.

Näituse pealkirja “Tähekesed vanas maamajas” kohta ütles Kurema, et 50aastase Tähekesega on üles sirgunud põlvkonnad, see lasteajakiri on Eesti algupärand, seda luges ta lapsena vanas maamajaski ja illustreerib nüüd selle lugusid. “Seal ongi see seos, nüüd teen ajakirja lugudele illustratsioone,” mainis kunstnik.

Kodus kuulsam

Pealinna tuntud galeriides isiku- ja ühisnäitustega riigipiiri tagagi esinenud vabakutseline graafik ja illustraator Kadi Kurema nentis, et kunstnike hulgas on tekkinud pisikeste kohtade lembus.

“Tähtis on, et sind kodumaal teatakse, mitte see, et saad CVsse kirjutada rahvusvahelisel näitusel osalemise,” arvas ta. “Sellele näitusele siin tuleb rahvast rohkem kui suurde linnagaleriisse, sest siin külas on see ainus näitus, linnas on neid palju ja valida, siin on piltidel paljudega veel ka isiklik seos.”

Kurema tööde Are valda tooja, Suigu raamatukogu juhataja Viiu Tamla mainis, et teades tuntud graafiku seost piirkonnaga, oli tal ammu mõttes paluda tal siingi näitusega esineda. Pärast seda, kui raamatukogu sai endale kevadel näitusepinnana kasutatavad klaasvitriinid, võttis ta kätte ja helistas kunstnikule. Vastus oli meeldiv “jah”.

Kohalikul kunstisündmusel – näituse avamisel osales inimest 30 ja tunnustussõnu autorile kui külaelu kajastajale ütlesid Are vallavanem Lauri Luur ja Murru külaseltsi juhatuse liige Signe Rõngas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles