Noortevahetus õpetas taaskasutuskunsti

, ühisgümnaasiumi arendusjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Prantsuse noortevahetuses osalenud Pärnumaal.
Eesti-Prantsuse noortevahetuses osalenud Pärnumaal. Foto: Erakogu

Pärnumaal toimus 1.-10. augustini SA Archimedese programmi Euroopa Noored ja Euroopa Komisjoni rahastatud noortevahetus, mis hõlmas Pärnu ühisgümnaasiumi, Tartu Descartes’i lütseumi ja Prantsusmaa Vendée piirkonna noortekeskuse Les Quatre Saisons’ noori.

Noortevahetuses osales kokku 28 noort vanuses 13-18 aastat ja 7 õpetajat-noorsootöötajat nii Eestist kui Prantsusmaalt. Projekt, mille raames see noortevahetus toimus, kandis pealkirja "Taaskasutus kunstis parema keskkonna heaks". Nagu projekti nimigi ütleb, oli noortevahetuse kaks võtmeteemat kunst ja keskkond.

Noortevahetuse jooksul osalesid noored diskussioonidel, kus jagasid mõtteid, kuidas paremini keskkonda hoida, rääkisid prügisorteerimise praktikast ja sellega seonduvatest kogemustest oma riigis, vahetasid ideid taaskasutuskunsti ja ökodisaini võimalustest, külastasid Pärnu-Jaagupi jäätmejaama ja Ringluspoodi Pärnus, nautisid puutumatu ja rikkumata looduse ilu matkal Soomaa rahvuspargis.

Kolmel päeval tegutsesid noored Pärnu kunstikoolis taaskasutuskunsti töötubades, kus lõid vanadest riietest, raamatutest, ajakirjadest, kastidest, topsidest, vinüülplaatidest, katkistest mänguasjadest, mõranenud nõudest jms imeilusaid kunsti- ja suisa trendiesemeid. Kokku osalesid eesti ja prantsuse noored kuues töötoas: découpage, mosaiik, viltimine, kangatrükk, riiete tuunimine ja vanast kolast kunst.

Menukas töötuba oli riiete tuunimine, kus noored lõid moest läinud hilpudest uskumatult trendikaid ja omapäraseid riideid. Niisama populaarsed olid viltimine, kus valmisid kaunid ehted ja armsad loomakesed, ning töötuba „Vanast kolast kunst“, kus noored lõid vanadest mänguasjadest, tühjadest purkidest ja plastnõudest tõelisi taieseid.

Noortevahetuse kulminatsiooniks oli 9. augustil toimunud tasuta töötubade päev Port Artur 2s, kus projektis osalenud noored andsid Pärnu linna noortele ja lastele edasi noortevahetuse jooksul õpitud taaskasutusalaseid teadmisi ja oskusi. Kõik soovijad võisid tol päeval kaasa lüüa kuues taaskasutuskunsti töötoas, kus eesti ja prantsuse noorte juhendamisel ja abiga sai valmistada endale midagi vahvat ning valminud asja koju kaasa viia. Seda üritust toetas Pärnu linn.

Noortevahetusele pani piduliku punkti 9. augusti õhtul Uueda turismitalus peetud lõpuõhtu koos Youthpass-diplomite ja kingituste jagamisega. Noortel käisid külas Prantsuse saatkonna praktikant Julie Irigoyen, Prantsuse instituudi asedirektor ja keelelise koostöö atašee Aurore Rébuffé, kes täitis ühtlasi Prantsuse suursaatkonna koostöö- ja kultuuriosakonna esindaja rolli, Pärnu haridusnõunik Katrin Uutsalu ning Mart Kuuskmann ja Jaan Reinson, mõlema projektis osalenud kooli direktor. Saatkonna esindajad tundsid siirast rõõmu Eesti ja Prantsusmaa koostöö üle ja väljendasid lootust, et ettevõtmine areneb edasi ning sellest kasvab välja eesti ja prantsuse noori ühendav uus projekt.

Noortevahetus oli kõigile osalistele emotsiooniderohke ja ühteliitev. Koos praktiseeritud tegevused, nagu Valgeranna seikluspargi külastamine, Pärnu bluusifestivalil osalemine, ühised karaoke-, seltskonnamängude-, sauna- ja filmiõhtud ning muidugi keskkonnateemalised ja kunstiga seotud projektitegevused lähendasid noori.

Noortevahetus oli väga harivaks ja rikastavaks kogemuseks nii eesti kui prantsuse noortele. Igal õhtul pärast õhtusööki analüüsiti ühiselt, mida noored sel päeval õppisid ja teada said. Nii saadi näiteks teada, et põlevkivi kasutamine on Prantsusmaal keelatud ja Prantsusmaal on prügi sorteerimiseks kuus prügikasti. Prantslastele uudsed teadmised olid aga kas või see, et Läänemeri ei olegi nii soolane kui ookean ja soojärves on vesi soojem kui mõnes muus järves, et Eestis on palju põtru. Külalisnoored said kogeda tõelist Eesti sauna ja vihelda, õppisid eestikeelseid sõnu ja laule.
 
Nii noored ise kui projekti kirjutajad ja noortevahetuse korraldajad tahavad teha jätkuprojekti Prantsusmaal 2013. aasta suvel, et kohtuda taas oma uute sõpradega Prantsusmaalt ja arendada edasi selles projektis saavutatut.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles