Endla läheb sügisele vastu uue halli iludusega

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saastekvoodi eest ostetud uue halli “ratsuga” poseerib Endla bussijuht Peeter Harjaks.
Saastekvoodi eest ostetud uue halli “ratsuga” poseerib Endla bussijuht Peeter Harjaks. Foto: Urmas Taul

Kultuuriminister Rein Lang ulatas lõppenud nädalal Pärnu teatri esisel Keskväljakul neljale Eesti teatrile väikestes karbikestes võtmed, millega käis kaasas suurem kingitus, mis kotti ei mahu – uued teatribussid.

Paarkümmend aastat vanad bussid vahetati energiasäästlikumate vastu kultuuriministeeriumi vahendusel ja selleks vajalik 1,8 miljonit eurot saadi saastekvoodi müügist Jaapani suurkorporatsioonile Marubeni Corporation.

Endla logoga kaunistatud bussi võtme võtsid ministrilt vastu teatrijuht Ain Roost ja bussijuht Peeter Harjaks, busse olid Tallinna, Rakverre ja Viljandisse ära viima tulnud Eesti draamateatri, Rakvere teatri ja Ugala esindajadki.

Vanemuine on viies teater, mis samuti uue bussi saab, kuid selleni läheb veel mõni kuu aega. Sellele vaatamata oli Tartu teatri juht Paavo Nõgene kohal.

“Eestlased on rahvusvaheliselt tuntud kui rahvus, kes väga armastab teatris käia. Ja ma usun, et seetõttu on sellised teatrite vara täiendused igati põhjendatud,” kostis Jorma Sarv kultuuriministeeriumist.

Kultuuriminister tunnistas, et nii vahvaid päevi, kui viis Eesti teatrit nii kalli kingituse saavad, ei tule ette ülearu tihti.

Ainulaadne tehing

“Jaapani firma, mis meilt kvooti ostis, oli nõus sellega, et need tossavad bussid, millega Eesti teatrid käisid etendusi andmas, reostavad märkimisväärselt loodust, ja andis meile võimaluse soetada teatritele uued bussid,” rõõmustas kultuuriminister. Ta avaldas lootust, et kingitus tähendab bussijuhtidele senisest vähem õliseid käsi ja vähendab näitlejate-produtsentide kartust, kas ikka buss veab välja etendusele teises linnas ja kas pärast koju saab.

Õnnestunud tehingu eest tuleb ministri sõnade järgi tänulik olla nii Jorma Sarvele kui Paavo Nõgesele, kes lausa öösel e-kirju saatis ega jätnud mingil juhul järele, ehkki vahepeal tekkis viis-kuus korda seis, et tehing jääb eri asjaoludel katki.

“Aga lõpuks see ikkagi õnnestus ja ma arvan, et kõigis neis Kyoto saasteühikute kauplemise süsteemis vähemalt selles regioonis, kus meie elame, on selline tehing täiesti ainulaadne,” märkis Lang.

Minister lisas, et kõnealusele sekundeerib Eesti teatrite huvides teinegi tehing, kus mitu Eesti teatrit saab täies mahus uued, energiat säästvad valgustussüsteemid, mille tulemusena peaks teatrite elektriarve peagi tuntavalt vähenema.

Energiat säästvad prožektorid saavad Endla, Rakvere ja Vene teater, Ugala, nuku- ja noorsooteater, NO99 ja Vanemuine.

Bussid jäävad teatrite kasutusse ja nendega sõidetakse külalisetendusi andma kõikjale Eestisse.

Buss toob publiku teatrisse

Samuti on uute bussidega plaanis hakata pakkuma maakohtades elavatele inimestele võimalust tulla linna etendustele, asendades nõnda autoliiklust. Idee ellurakendamisel pole grupikülastuste korral vaja transpordi pärast eraldi muretseda ja seda saab hakata tellima koos teatripiletiga, teavitas kultuuriministeerium.

Endla bussis on peale juhi- ja giidiistme 53 istekohta.

Endla avalike suhete juht Inga Jaagus sõnas, et kultuuriministeeriumi väljahõigatu puudutab kaugemat perspektiivi, kuid Endla teeb praegugi niisugust koostööd eelkõige Pärnu lasteaedadega.

“Kui lasteaial on vaja bussi teatrisse tulekuks ja meie buss on vaba, on nad saanud tellida bussi meilt. See on loomulikult tasuline, aga odavam kui pöörduda mõne bussifirma poole,” rääkis Jaagus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles