Pärnu koolimaju kohendatakse kaunimaks ja säästlikumaks

Karin Klaus
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rääma põhikooli direktor Elmo Joa tunneb muret, et 1. septembriks jääb koolimaja tellingute taha.
Rääma põhikooli direktor Elmo Joa tunneb muret, et 1. septembriks jääb koolimaja tellingute taha. Foto: Ants Liigus

Enamik Pärnu koole on algavaks õppeaastaks remonditud ja valmis, erandiks Rääma põhikool, kus ehitustööd on jäänud venima ja koolimaja alles tellingutes.

Pärnu linna eelarvest tehtud töödest mahukamad on elektrisüsteemide kontrollmõõtmised, tehniline kontroll ja elektritööd kõikides koolides (välja arvatud Ülejõe ja Hansagümnaasium) ning Rääma põhikooli peasissepääsu ümberehitus.

Energiatõhususe tõstmise eesmärgil tehtud töid, nagu Rääma põhikooli uue osa akende vahetus, Vene gümnaasiumi osaline välisseinte soojustus ja akende vahetus ja Vanalinna põhikooli võimla küttesüsteemi renoveerimine, rahastab Riigi Kinnisvara AS (RKAS) heitgaasi kvoodi müügist saadud rahaga.

Fassaadid saavad kaunimaks

Vene gümnaasiumi peasissepääsu poole jääv majaosa saab uue fassaadi ja seni vahetamata puitaknad asendatakse uutega, soojustamistöid tehakse RKASi saastekvoodi müügi rahaga. Tööd peavad valmis saama 1. novembriks, peatöövõtja on Eston Ehitus AS ja seni on ehitustööd kulgenud graafikus.

Vanalinna põhikooli võimlasse Pühavaimu 19 paigaldati kvoodimüügi raha eest uus küttesüsteem. Peale selle tehti uuenduskuur aulas, see summa hoiti kokku kooli eelarvest.

Kuna hoone on arhitektuurimälestis, järgiti töödel täpselt hoone restaureerimisprojekti. Aula laes ja seintel uuendati krohvi, pinnad viimistleti ja värviti, samuti värskendati puitparkettpõrandat. Aula akende ette riputati uued sametkardinad, kangaga kaeti lavatagune otsasein, telliti uued toolidki.

Suure ettevõtmisena renoveeriti koolimaja hoovipoolne otsasein sponsorite, koostööpartnerite ja kooli vilistlaste toel.

Sütevaka humanitaargümnaasiumi peamajas Lõuna 20 paigaldati päästeameti nõuetele vastavad tulekindlad uksed. Veel mahukam töö oli kooli keeltemaja fassaadi põhjalik renoveerimine, mida tegid Remate Grupp OÜ töömehed.

“Fassaadi remont oli väga suur töö, mis kestis kogu suve,” kommenteeris kooli direktor Andres Laanemets. “Maja kuulub linnale ja meil on õigus seda kasutada 15 aastat koos kohustusega katus ja fassaad korda teha. Katuse vahetasime eelmisel aastal. Tegu oli meile suurte investeeringutega, aga võtame oma kohustusi tõsiselt: üsna halvas seisus olnud maja remondiga ei saanud kauem viivitada.”

Keeltemaja fassaadi renoveerimine läks maksma umbes 50 000 eurot, mille erakool tasus oma eelarvest.

Rääma kool alles tellingutes

Rääma põhikooli uuemas osas pidi plaanikohaselt suve jooksul valmima uus sissekäik, vahetatama aknad ja uksed ning soojustatama-renoveeritama fassaad.

Peasissepääsu, mis võimaldab lastel edaspidi välisuksest otse garderoobi minna, ehitab Lex-V OÜ, rahastaja on Pärnu linn ja selles osas saavat kooli direktori Elmo Joa sõnade järgi probleemideta kõik 1. septembriks valmis.

Fassaadi- ja teisi ehitustöid rahastatakse heitgaasi kvoodi müügist. Linna käsunduslepinguga juhib tööd RKAS, riigihanke võitis Marmel-E OÜ, tööd pidid algama 4. aprillil ja lõppema 27. juulil. Paraku on viie päeva pärast algavast õppeaastast hoolimata kooli fassaad endiselt tellingutes.

“Asi on tõsiselt hapu,” põrutas direktor Joa meelepahaga. “Ehitajad on nii hädas, et nad ise ka ei tea, mis järjekorras töid teha.”

Fassaaditööd ja uste-akende paigaldamine, mille eest vastutab peaehitaja Marmel-E, on kaks kuud graafikust maas. Uued aknad pidid majal ees olema juba 28. mail, kuid Plasto OÜ ei saanud aknaid paigaldada, kuna aknaavad polnud selleks ajaks ette valmistatud.

Maja välistööd on lubatud lõpetada 10. septembriks, aga praegu on vaid mõni sein osaliselt soojustatud ja krohvimist pole alustatudki.

“Siin peaks praegu 100 meest askeldama, nagu “Totaalse muutumise” saates, aga Marmel-E on väga saamatult projekti vedanud ja andnud pidevalt katteta lubadusi, mida täita ei suudeta,” pahandas Joa. “Kevadel lõpetasime õppeaasta tellingutes majas ja olime optimistlikud, kannatasime kuu aega selle nimel ära, et sügiseks on maja väljast korras. Paraku on olukord septembris sama.”

Direktor loodab, et teadmiste päevaks saavad viimasel minutil valmis trepikodade, tualettide ja klassiruumide aknad, kuid algklasside korrusel tõenäoliselt kõiki aknaid vahetada ei jõuta.

Esmaspäeval tegutsesid Rääma kooli fassaadi kallal mehed alltöövõtja Sharnell OÜst. “Töötame siin maist saadik, aga mehed lähevad töölt ära, sest pole palka saanud,” nentis Sharnelli juhatuse liige Vjatšeslav Hristokin. “Kaks korda saime Marmel-E-lt tasu õigel ajal, nüüd pole juba üle kuu aja makstud. Täna kanti 500 eurot üle, aga võlgu on nad meile üle 5000 euro,” rääkis ta maksmata arvete pakki lehitsedes ja arvas, et kui võlad neile ära makstaks, jõuaks tööd kahe nädalaga valmis.

Esmaspäeval lahkus Sharnelli kuueliikmelisest brigaadist kolm maksmata palkade pärast pahast töölist ja töö valmimiskiirusele see ilmselt kasuks ei tule, kuigi uued töölised asuvad ametisse.

Marmel-E OÜ juhatuse liige Arvi Seemel aga leidis, et probleem on pigem alltöövõtjate põhjustatud. “Pole ju alltöövõtjaid võtta, ehitajad kõik Soomes,” konstateeris Seemel. “Palga pärast pole küll vaja muret tunda ja need, kes siin kurdavad, et pole palka saanud, pidid juba juulis asjad valmis saama.”

Seemel usub, et aknad saavad 1. septembriks ette, aga fassaaditöid selleks ajaks lõpetada ilmselt ei jõuta.

RKASi kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Madis Idnurme sõnade kohaselt venivad tööd objektil, kuna töövõtjal on probleem alltöövõtjate leidmisega. Marmel-E OÜ-le on saadetud ka trahvihoiatus.

Remonditööd pärnu koolides

Pärnu üldhariduskoolides 2012. aasta suvel tehtud suuremad tööd

Pärnu linna eelarvest:

tuletõkkesektsioonide projekteerimine (Rääma põhikool, Koidula, täiskasvanute, Vene ja ühisgümnaasium) 4000 €;

elektrisüsteemi kontrollmõõtmised, tehniline kontroll ja elektritööd (kõik koolid, v.a Ülejõe ja Hansagümnaasium) 44 300 €;

Rääma põhikooli peasissepääsu ümberehitamine 39 000 €;

ühisgümnaasiumi tööõpetusklassi põranda renoveerimine 2800 €;

ühisgümnaasiumi spordiväljakute renoveerimine 5000 €;

Vanalinna põhikooli aula remont 11 500 €;

Vanalinna põhikooli väikese maja automaatse tulekahjusignalisatsiooni väljaehitamine 2800 €;

Kuninga põhikooli katuse osaline renoveerimine 19 700 €;

tööõpetusmaja (Kooli 6b) tolmuärastussüsteemi 1. etapp 17 600 €.

CO2 kvoodi müügi arvelt rahastatud tööd (tellija Riigi Kinnisvara AS):

Rääma põhikooli uue osa akende vahetus 270 000 €;

Vene gümnaasiumi osaline välisseinte soojustus ja akende vahetus 127 000 €;

Vanalinna põhikooli võimla küttesüsteemi renoveerimine 99 000 €.

Andmed: Pärnu linnavalitsus

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles