Kaupo Meiel: Kaks Armstrongi, üks Savisaar

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Jalgrattaäss ja kauaaegne sangari võrdkuju Lance Armstrong võitis seitse korda Tour de France’i, seda kaugele arenenud vähist hoolimata. Kõva mees, kelle elust on saanud inspiratsiooni tuhanded inimesed, teatas eelmisel nädalal, et ei suuda enam dopingusüüdistustega võidelda, ja võrdles dopinguküttide tegevust nõiajahiga.

Positiivset dopinguproovi pole Armstrong küll kunagi andnud, kuid süüdistajaid see ei mõjutanud. Nüüd on välja imbunud infokilde selle kohta, kuidas nimekat ratturit olid aidanud nimetud, kuid mõjukad abilised ja kuidas mees sai alati õigel hetkel teada, et kontrollid tema poole suunduvad.

Armstrongi juhtum jääb mõnes mõttes samasuguseks usuküsimuseks nagu Andrus Veerpalu oma. Andunud fännide arvamust ei muuda miski. Seda näitab seegi, et annetused Armstrongi loodud vähivastase võitluse fondi nädala lõpus hoopis suurenesid.

Omamoodi usuküsimus puudutab üht teist Armstrongi – Neil Armstrongi, meest, kes esimest korda Kuu pinnale astus ja seda väikseks sammuks inimesele, kuid hiiglaslikuks hüppeks inimkonnale nimetas.

Vandenõuteoreetikud, kellest maailm pole tühi, suudavad peast nimetada kümneid fakte, mis tõendavad, et tegelikult ei jõudnudki Armstrong 20. juulil 1969 esimese inimesena Kuule ja ülekanne lavastati hoopis Hollywoodi stuudios Stanley Kubricku käe all aasta varem valminud “2001: Kosmoseodüsseia” kulisse kasutades.

Üks mees, kes toimunu kohta täit tõde teadis, ehk Neil Armstrong ise ei saa enam kellegagi nõustuda ega kellelegi vastu vaielda, sest laupäeval lakkas selle kosmosepioneeri süda löömast.

Mõlemad Armstrongid on legendid ja usuküsimus käib legendi staatusega kaasas. Sama võib kahtlemata öelda Edgar Savisaare kohta. Osa inimesi usub iga tema sõna, osa ei usu ühtki.

Eelmisel nädalal suutis vastne, Eesti telemaastiku keskmist intelligentsi tublisti langetav saade “Omakohus” taas Keskerakonna liidri ja Tallinna linnapea kõigi jutuajamiste peateemaks tõsta. Kellel oli õigus, kas fotograaf Varesel või linnapea Ninasarvikul, ei tea ja kas see hinnang üldse ongi nii tähtis.

Vaadelgem sündmust positiivses võtmes: vaevalt jõudis ameeriklaste kulgur Curiosity Marsile, kui Savisaar tegi juba ringi ümber Venuse. Ja see on fakt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles