Sündmusterohke märtsikuu Edinburghis

, vabatahtlik Šotimaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Et emadepäeva Šotimaal märtsikuus tähistatakse, tuli mulle suure üllatusena. Ometi on see üsna loogiline, sest kui juba jaanuarikuus võib lumikellukesi näha, peab see tähendama, et ...


Jah, kevad on siin saabunud, kuigi vahepeal tuleb vihmavari avada.



Lilled on siiski otsustavalt murukamarast välja vupsanud ja nii kaunistavadki üldiselt hallikaspruuni linnapilti kollased, lillad ja valged krookused ning nartsissid.



Tundub, et mõlemad on siin üsna umbrohusarnased, sest neid leidub kõikjal nagu meil võililli.



Nii nagu kevadlilled tärkavad märtsis vahvad pühad. Näiteks punase nina päev (Red Nose Day), kui inimesed üle Suurbritannia koguvad annetusi, millest 60 protsenti jagatakse Aafrika arendamiseks ja ülejäänud osa kasutatakse kohalike vaeste abistamiseks.



Punase nina päeva korraldab Comic Reliefi nimeline heategevusorganisatsioon aastast 1988. Oma nime on see saanud logost (punane nina), mis omakorda tähistab komöödiat ja nalja.



Päeva peamine eesmärk on muuta üks päev lõbusaks ja naljakaks. Vastavaid sündmusi korraldavad nii koolid, kuulsused kui üksikud inimesed.



Tänavu ronis mõni kuulsus Kilimanjaro otsa, kuid leidus inimesi, kes kogu päeva vaikusevannet pidasid. Väga tihti kantakse päriselt punast nina ja igasuguseid märke, särke ja kotte. Päeva nael on õhtul BBC huumorisaade, kus astuvad üles kuulsad koomikud. Sel aastal toimus punase nina päev 13. märtsil ja koguti ligi 58 miljonit naela!



Veel üks suurem tähtpäev siinkandis oli eilne Püha Patricku päev. See on küll Iirimaa rahvuspüha, ent annab Šotimaalgi tähistamiseks põhjust. Rohelised ristikukujulised kaunistused ja iiri muusika on vist püha põhilised märksõnad.



Mina veetsin selle õhtu šoti rahvatantse tantsides – eesti keeles võib selle kohta simman öelda, aga siin kasutatakse sõna ceilidh, mis varasematel aegadel tähistas igasugust kogunemist, kus kogukonnaga aega veedeti ja muusikat mängiti.



Kuigi ametlik ja looduslik kevade algus kukub samuti märtsikuusse, avab nii-öelda sooja hooaja siiski Beltane’i tulefestival, mida tähistatakse 30. aprillil.



See on suur lavastatud rongkäik, mis pärineb samanimelisest šoti ja iiri keldi eelkristluse aegsest küpsus- ja viljakusrituaalist.



Beltane tähendab eredat pühitsetud tuld, traditsiooni kohaselt tähistati nii kevade kui looduse taassündi ja kariloomade viljakust. Tänapäeval korraldab Beltane’i Fire Society’i nimeline ühing, mis peale nimetatu korraldab muidki keldi pühasid, nagu Samhuinn (suve lõpp, oktoobri viimasel päeval), Imbolc (varajane kevad) ja Lughnasadh (kesksuvine viljalõikus).



Praegu harjutavad beltanelased kaks korda nädalas minu kodu taga pargis oma gruppide etteasteid. Kogu rongkäik algab maikuninganna või kevadejumalanna ilmumisega, kellel on oma õukond ja tulevane kaasa Green Man.



Kuninganna külastab protsessiooni käigus eri punkte (õhk, maa, vesi, tuli) ja sündmust ilmestavad metsikud trummirütmid ning tulemängud. Tundub, et Beltane meenutab meie paastumaarja- ja jüripäeva ning muid kevade alguse traditsioone.



Ettevõtmine on ääretult suur, kokku osaleb sündmuse organiseerimises 200 vabatahtlikku ning pealtvaatajaid on igal aastal üle 10 000.



Minul jääb sel aastal kahjuks Beltane’il esinejana kaasa löömata, kuigi lähen seda kindlasti vaatama, sest Samhuinn oli juba vapustav.



Beltane avab paljude jaoks Edinburghi festivaliaja, sest siis algavad enamjaolt rahvusvahelised teadus-, seejärel filmi-, jazz’i- ning kunstifestival.



Muidugi tipneb kõik augustikuus Edinburghi Fringe Festivali ja International Festivaliga (mõlemad teatriteemalised). Ilmaasjata ei kutsuta Edinburghi nii inspireerivaks kultuurimekaks kui lihtsalt festivalilinnaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles