Rimi kehtestab energiajookide müügile vanusepiirangu

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Energiajoogid. Foto on illustreeriv.
Energiajoogid. Foto on illustreeriv. Foto: Peeter Langovits.

Alates tänasest kehtib Rimi kauplustes alla 16aastastele noortele energiajookide müügipiirang, teatas poekett. Ostu korral palub Rimi olla valmis esitama vanust tõestavat dokumenti.

Rimi tegevjuhi Anders Lorentzsoni sõnul on vanusepiirangu kehtestamise põhjuseks soov propageerida Eesti laste ja noorte tervislikku toitumist ja elustiili. “Soovime juhtida noorte ja lapsevanemate tähelepanu tervisekahjustustele, mida liigne energiajookide tarbimine võib noortele tekitada,” ütles Lorentzson.

Tänavu jaanuaris tervise arengu instituudi tellimusel ja Eesti uuringukeskuse tehtud üle-eestilise koolitoidu uuringu (milles osales ligi 1300 õpilast 3.-12. klassini) tulemused näitasid, et 7% õpilastest tarbis energiajooke igapäevaselt, rohkem kui iga viies tegi seda mõne korra nädalas ja kolmandik õpilastest mõne korra kuus või harvem. Tarbijate seas oli rohkem poisse kui tüdrukuid, vastavalt 62% igapäevastest ja 59% mõne korra nädalas tarbijatest. Suurim osakaal igapäevaste tarbijate hulgas on põhikooli viimaste klasside õpilastel.

Tervise arengu instituudi eksperdi Tagli Pitsi sõnade järgi otseseid uuringuid energiajookide koostises olevate ainete koosmõjust ei ole veel kahjuks piisavalt. ”Küll aga näitab näiteks USA kolledžiõpilaste seas tehtud uuring, et õpilastel, kes viimase kuu jooksul tarbisid vähemalt ühe purgi energiajooki, esines tavalisest enam peavalusid, südamepekslemist ja kokkukukkumisi,” lausus Pitsi.

Kofeiin ja teised energiajookides sisalduvad stimulandid mõjutavad ennekõike närvisüsteemi tööd. ”Inimesed, kes on arsti juurde pöördunud energiajookidest tekkinud kofeiinimürgistusega, kurdavad peamiselt iiveldust, südame rütmihäireid, kõrget vererõhku, värinaid, peapööritust ja rinnavalusid,” kirjeldas Pitsi. ”Eriti suures liigse kofeiini tarbimise ohus on lapsed ja noorukid, kes ei ole regulaarsed kohvijoojad. Samuti on energiajoogid ebasoovitavad rasedatele ja imetavatele emadele ning osa haiguste, näiteks südame-veresoonkonnahaiguste põdejaile,” märkis Pitsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles