Rattahoidja konkurss tõi põnevaid lahendusi

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jakob Jõgisuu kavandis “Uue tuju rattahoidjad” on kasutatud inimeste siluette eri asendis: tantsimas, pilli mängimas, kõndimas. Ratta saaks selliste hoidjate külge kinnitada mitmelt kõrguselt.
Jakob Jõgisuu kavandis “Uue tuju rattahoidjad” on kasutatud inimeste siluette eri asendis: tantsimas, pilli mängimas, kõndimas. Ratta saaks selliste hoidjate külge kinnitada mitmelt kõrguselt. Foto: Urmas Luik

“Augustiunetuse” festivali tiimi korraldatud rattahoidjate ideekonkursile laekus üksjagu huvitavaid lahendusi, millest mõnigi kavandatud nii, et sobituks linnaruumis mujalegi kui Pärnu keskraamatukogu juurde.

Oli ju algatuse eesmärk leida eeskätt raamatukoguga sobiv fantaasiaküllane ja funktsionaalne rattahoidja. Nutikaid lahendusi tuli aga peale võidutöö teisigi ega ole välistatud, et mõni neist hoopis jõe või Vallikääru ääres kasutusse läheb.

”Esialgu seostati rattahoidjad ühe kindla koha – keskraamatukoguga, et nuputajail oleks lihtsam mõelda,” selgitab Pärnu keskraamatukogu haldusjuht Krista Visas. “Meil on hoidjad küll panduse all olemas, aga neist kipub väheks jääma ja kõik ei oska neid kaldtee alt üles leida.”

Võistlusele esitasid viis autorit kokku üheksa tööd, mille seast tunnistas žürii, kuhu Visase kõrval kuulusid “Augustiunetuse” esindajana Viivika Orula, Pärnu linnakunstnik Janno Poopuu ja Pärnu kunstikooli direktor Kristel Kallau, võitjaks Siim Angerpika kavandi “Kirjaklamber”.

Lihtne ja praktiline

Autor on oma eskiisi iseloomustanud järgmiselt: “Lugeja sõidab rattaga raamatukogusse, et saada teadmisi ja elamusi, koguda mõtteid ja avastada uut. Et aga lennukas mõte kahe rattaga maa peal püsiks, kaotsi ei läheks ja kenasti koju jõuaks, kinnitame nii paberid kui rattad hästi tuntud kirjaklambriga. Kõik on ainult suuruse küsimus. Ratast saab parkida nii kirjaklambri vahele kui kõrvale.”

Visase sõnade järgi said võitja valimisel otsustavaks asjaolud, et Angerpika mõtet on lihtne teostada, betoon- või puitalusele kinnitatud kirjaklambrikujulised hoidjad sobivad hästi raamatukogumajaga ja on hõlpsasti paigaldatavad.

Angerpikk esitas konkursile kokku kolm tööd. Tema teine kavand “Fassaad” on inspireeritud keskraamatukogu fassaadil eksponeeritud sümbolitest ja arusaamast, et rattahoidja peaks käima ühte jalga nii raamatukogu arhitektuuri kui maja sisuga.

Kolmas idee – “Raamat” – pakub kergliiklejale ratta hoidmiseks suuremõõtmelist raamatumaketti, mille lehtede vahele sõiduk lukustada.

Samalaadne on Aiki Leet-Teetlause lahendus, kus rattad kinnitatakse avatud raamatu vahele ja raamatuselg kannaks enim laenutatud Eesti kirjanike nimesid ja/või teoste pealkirju.

Jakob Jõgisuu kavandis “Uue tuju rattahoidjad”, on kasutatud inimeste siluette erinevates asendites: tantsimas, pilli mängimas, kõndimas.

Autori arvates on rataste kinnitamine kujude külge lihtne ja viise selleks palju. “Olen sättinud figuure nii, et tekiks palju eri kõrgustel kinnitamise võimalusi kõikvõimalike rattalukkudega,“ kirjeldab Jõgisuu.

Kaherattalistel liiklejate soovi kinnitada sõiduriist nii rattast kui raamist arvestas žürii ka võidutöö valimisel.

Veel häid ideid

Töö  “Papa Jannsen”  kujutab hulka inimkujulisi figuure ehk linnarahvast jooksmas raamatukogu poole, kus neid ootab Jannsen.

Kavand näeb ette kokku 20 kuju, mille külge mahuks seisma vähemalt 40 ratast. Ratta saaks kinnitada metallkuju jalgade vahele.

Efekti lisavad sellele eskiisile figuuride käes olevad ajalehed, millest pimedal ajal värvilist valgust kumab. Sulemees aga ootaks lidujaid raamatukogu juures, ajaleht lahti tõmmatult pea kohal, pakkudes nii varju vihma eest.

Visase jutu järgi meeldis see töö muidu žüriile väga, ent linna arengukava näeb keskraamatukogu esisele platsile ette teistsugust kujundust.

Jakob Jõgisuu ja Ergen Kandar pakkusid konkursile välja kavandi “Pärnu puri”, mille žürii tunnistas eripreemia vääriliseks. Töö tutvustuses on öeldud, et rattahoidja asub paadi vasakpardal ja on projekteeritud nii, et mahutaks kümmekond jalgratast.

Visase arvates on tegu funktsionaalselt ja visuaalselt väga läbi mõeldud rataste hoiukohaga, millesarnaseid võiks kasutada kogu Pärnu linnas.

Nutikaid lahendusi tõi võistlusele ka sepp Gunnar Vares osaühingust Meistrikoda. Žüriile avaldas neist enim muljet eskiis, mis näeb välja nõnda, nagu oleks jalgratas, rattad taeva poole, maa sisse kaevatud.

Rattahoidjate ideekavanditega saab keskraamatukogu fuajees tutvuda 20. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles