Juhtkiri: Rääma põhikooli õudukas

Arvamustoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Postimees.
Pärnu Postimees. Foto: PP

Raske on ette kujutada, et ühel koolil saaks minna halvemini kui Pärnu Rääma põhikoolil. Kevadine optimism, et kool väljast korda saab, on lahtunud. Vähe sellest, et ehitajad tööga toime ei tule, nüüd pistsid nad veel kooli võimla räästasse kahjutule.

Sellisel viisil koolide renoveerimine, õigemini küll ruineerimine peab lõppema.

Rääma põhikooli direktor Elmo Joa võrdles koolimaja uut osa Bresti kindlusega pärast sõja algust. Huvitav, mida meenutab kool pärast võimla põlengut.

Linn ja Riigi Kinnisvara AS võiksid nüüd pead kokku panna ja mõelda, kuidas olukorrast välja tulla. On selge, et senine ehitustööde tellimise kord ei kannata kriitikat.

Ei peatöövõtja Marmel-E OÜ, Sharnell OÜ ega Turman Kate ole majandustulemuste järgi mingid tipptegijad. Pigem väiksemõõdulised juhuseotsijad. Rääma kooli renoveerimine on osutunud Marmel-E osaühingule liiga suureks suutäieks. Alltöövõtjad pole suutelised isegi pudi neelama, sest ei jätku töötajaid. Tegelikult ei ole asi ehitajate nappuses. Iga ehitaja oleks valmis töötama kodus, kui makstaks palka, aga sellegi kättesaamisega paistab Rääma kooli objektil töötajatel olema probleeme.

Pärnu Postimehe arvates tuleb muuta hangete tingimusi ja vajadusel seadusi. Esiteks, kehtestada kõrgemad nõuded konkurssidel osalejate majandusnäitajate suhtes. Nad peavad suutma tõestada, et on võimelised töö tähtajaks lõpule viima. Kohustus esitada soovituskiri viimatise objekti tellijalt. Teiseks, peatöövõtja vastutagu täiel määral alltöövõtjate usaldusväärsuse eest. Kolmandaks, osa ehitusrahast jäägu nn tagatisfondi tellija kätte, et pärast ei tekiks olukorda, kus peatöövõtja on rahaga kadunud ja alltöövõtjatel palgad saamata. Neljandaks, pole parata, aga tähtaegade eiramise eest tuleks määrata senisest soolasemad trahvid. Ehk saab nii ehitusplatsid soss-seppadest puhtamaks!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles