Pankrotihaldur nõuab Leppadelt raha tagasi

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Lepp ei teadnud, kui palju tal 2007. aasta lõpus kassas raha oli.
Elmar Lepp ei teadnud, kui palju tal 2007. aasta lõpus kassas raha oli. Foto: Ants Liigus

Lepa Kaubakeskuse pankrotihaldur Kalev Mägi üritab ettevõtte endistelt omanikelt Virve ja Tanel Lepalt tagasi saada dividende, mida omanikud 2008. aastal halduri kinnitusel maksid, Leppade väitel pole nad raha näinud.

Lepa Kaubakeskuse raamatupidamisdokumentides seisab, et 2008. aasta oktoobris on ettevõte maksnud Elmar, Virve ja Tanel Lepale dividendidena kokku poolteist miljonit krooni. Elmar Lepa poolt miljonit arvestati ühe nõudena tema pankrotimenetluses, kus Lepp sellele vastu ei vaielnud. Oma poole miljoni saamist Virve ja Tanel Lepp aga eitavad, kuigi kassa väljamakse orderil seisab nende allkiri.

Elmar Lepp renti ei kogunud

Mägi on nõude Virve ja Tanel Lepa vastu andnud Pärnu maakohtusse, kus seda neljapäeval arutati. Kohus kuulas üle kolm Leppade tunnistajat ja uuris kirjalikke tõendeid.

Lepa Kaubakeskuse administraator Hilja Hindrikson rääkis, et tema pole kunagi kassas näinud miljonit, kõige rohkem oli seal kuni 50 000 krooni. Virve ja Tanel Lepale ta miljonit krooni välja maksnud pole. “Lepp ise renti kindlasti ei kogunud,” kinnitas ta ja selgitas, et rentnikelt raha kogumine ja seifi panemine oli administraatorite töö.

Sama kõneles Lepa Kaubakeskuse kunstnik-administraator Marite Rebane, kelle jutu järgi võis kassas kõige rohkem olla 10 000 krooni, aga mitte miljon. Samal ajal tõdes ta, et ei tea, kui palju raamatupidamislikult kassas raha pidanuks olema, sest kassavihikus seisid vaid sissetulekud, väljaminekud ja jääk.

Üks või mitu rahakassat?

Elmar Lepp kinnitas kohtus, et tema renti ei kogunud ja raha vastu ei võtnud. Sularahakassale olevat juurdepääs olnud ainult kolmel administraatoril (peale kohtus tunnistanute töötas sellena Aino Lukjan-Jukk) ja Lepp ei teadnud isegi seifi võtme asukohta, rääkimata sealt raha võtmisest.

“Ma ei tea, kui palju oli 2007. aasta lõpus kassas raha, sest ei pääsenud sularahale ligi,” lausus Lepp. Lepa väitel talle 2008. aastal Lepa Kaubakeskusest dividende ei makstud. Küsimusele, miks ta siis eraisiku pankrotimenetluses nõustus enda vastu esitatud poolemiljonilise dividendinõudega, vastas Elmar Lepp, et seda polnud mõtet vaidlustada.

Pankrotihaldur Mägi andmeil oli Lepa Kaubakeskusel 2008. aastal 15 miljonit krooni jaotamata dividende ja dokumentaalsed tõendid näitavad, et varasemast perioodist tekkis kassasse suur sularaha jääk. “Öeldakse, et see ei mahu seifigi. Ilmselt hoiti seda siis mujal. Dividendide väljamakse on vormistatud ja isikud on seda kinnitanud,” tõdes tema advokaat.

Virve ja Tanel Lepa esindaja ütles, et kaks kassa väljamakse orderit ei tõenda veel väljamakse toimumist, jättes õhku kahtluse, et pankrotihaldur on need võltsinud. “Sellist väljamakset pole olnud ja ongi kõik,” lausus ta. “Raamatupidaja võis küll teha mingi kande, aga ta pole olnud väljamakse juures.”

Istung jätkub 20. novembril Lepa Kaubakeskuse esimese pankrotihalduri Peep Lillemäe tunnistuse kuulamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles