Rääma kool jagas patju ja vitsu

Kalev Vilgats
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rääma kooli direktor Elmo Joa jagas aktusel “Kevade” õpetaja Lauri kombel nii kiitust kui laitust. Vitsakimp läks koolilt Riigi Kinnisvarale, et nuhelda saamatuid ehitajaid.
Rääma kooli direktor Elmo Joa jagas aktusel “Kevade” õpetaja Lauri kombel nii kiitust kui laitust. Vitsakimp läks koolilt Riigi Kinnisvarale, et nuhelda saamatuid ehitajaid. Foto: Ants Liigus

Pärnu Rääma põhikooli väravasse jõudes tunnen, kuidas mind haarab arusaamatu ärevus. Nagu 39 aastat tagasi.

Koolidirektor Elmo Joa selgitab lühidalt eesseisvat: kõigepealt esimeste klasside juntsudele aabitsad ja siis keskpäeval kõik õue aktusele kooli peasissepääsu avama.

Õpilasi jätkub

Rääma kool on õppimiskallakuga kool, rõhutab abilinnapea Jane Mets hiljem. Direktor Joa on sellega nõus: esimesse klassi käidi nobedalt kohti kinni panemas. Nii saidki vihmasel laupäeval aabitsa 22 1.a ja 24 1.b klassi poissi-tüdrukut. Klassijuhatajatel Kairi Tomsonil ja Angela Rähmonenil algab kõik jälle otsast ja uuesti. Kooli pesamunad käekõrval aulasse toonud üheksandikel aga terendab lennuaasta.

Esimese klassi kohalt võrdluseks niipalju, et 1973. aastal oli meid õpetaja Laine Pärgi 1.a klassis 44. ”Kuidas te ära mahtusite?” on Joa hämmeldunud, sest praeguses Rääma koolis on direktori arvestuse järgi õpilase kohta vaid 60 sentimeetrit koolilauapinda. Ometi mahutakse ära nüüdki. Väike ja hubane kool.

Pioneeride toast paraadnaks

Vihmale vaatamata helistab Agapella käsikellastuudio õppeaasta avatuks, et kohe tähtsama toimingu juurde asuda.

Rääma kooli vilistlastena pole me keegi kunagi kuulnud, et kogu oma kooliaja oleme käinud uksest sisse ja välja sealt, kus mingit ust ei peakski olema. Aga Joa ütleb, et nii on: 1969. aastal ehitati kummaline ajutine sissepääs ja seal, kus pidanuks olema peauks, oli hoopis pioneeride tuba.

Peasissepääsu ehitaja Lex-V OÜ esindaja pälvib tähtajast isegi varem valmis saanud töö eest Rääma kooli sõbra padja. Peatöövõtja Marmel-E OÜ tarvis saadetakse Riigi Kinnisvara ASi juhile Jaak Saarniidule vitsakimp, et ta saamatuid valusalt nuhtleks.

Sõbrapadja saab Pärnu linngi. Abilinnapea Mets arvab, et tänavune kooli algus peaks õpilastele küll eluks ajaks meelde jääma: vihmasadu, kool sinivalgetes ehituskatetes, võimla põlenud.

Ja ongi käes lindilõikamise pidulik hetk. Esimese ja lõpuklassi, hoolekogu, linnavalitsuse, õpilasomavalitsuse, õpetajate ja kunagiste õpetajate esindaja – nii pikka lindilõikajate rivi ei mäletagi. Teiste hulgas antakse käärid pihku majahoidja Ilme Jõgevale, kes on koolimajas elanud ja töötanud 44 aastat.

Peasissekäik avatud, tulvavad Rääma kooli õpilased klasside kaupa koolimajja. Tahaks istuda skulptor Rait Pärja loodud vilistlase pingile ja ilusat hetke pikendada. Ei saa. Märg on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles