Vandaalid said jagu Reiu raudteesilla valgustitest

Andris Tammela
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silla Külaseltsi juhatuse liikme Tõiv Tiitsu hinnangul läksid Reiu raudteesilla Led-valgustid katki mõne inimese abiga ja lõhkujate nimede teada saamine oleks igati huvitav.
Silla Külaseltsi juhatuse liikme Tõiv Tiitsu hinnangul läksid Reiu raudteesilla Led-valgustid katki mõne inimese abiga ja lõhkujate nimede teada saamine oleks igati huvitav. Foto: Ants Liigus

Mullu sügiseks renoveeritud Reiu raudteesillal lõhkusid vandaalid kallid Led-valgustid, peale selle laguneb vaid kergliikluseks mõeldud sild seda alatasa ületavate mootorsõidukite tõttu.

Ülemöödunud aastal renoveeritud ja mullu septembris uue valgustuse saanud Reiu raudteesillal on viimase nädala jooksul laamendatud, kui sillapiirete küljest on lahti kistud kolm kallist Led-valgustit, mille riismed rippusid eile veel piirete küljes.

Kahju ei ole selge

Silla renoveerimist vedanud Silla Külaseltsi juhatuse liige Tõiv Tiits nentis, et kui silla konstruktsioonide lammutamiseks on vaja eriseadmeid, siis piirete küljes olevate ja 27 500 eurot maksma läinud valgustite lõhkumiseks on piisanud mõne kohaliku kõuriku ihurammust.

“Silla valguslahendus oli väga ilus,” märkis Tiits. “Olin ise juures, kui elektrisüsteeme paigaldati, ja see ei olnud lihtne ega aeglane protsess. See oli ikka päris kallis töö. Sellise koos automaatikaga valguslahenduse pakkujaid siis Pärnus ei olnudki.”

Tiits ei osanud eile öelda, kui suur on vandaalide tekitatud kahju. Selle saavat teada siis, kui ehitaja on kahju üle vaadanud.

“Parandamise maksumus võib osutuda märgatavalt kallimaks kui ehitusmaksumus,” märkis Tiits.

Mootorsõidukitele keelatud

Kuigi Reiu-Raeküla tervisekompleksi osaks olev sild on mõeldud vaid kergliikluseks, kipuvad seda Tiitsu teatel alatasa ületama nii mopeedijuhid, mootorratturid kui ATV-juhid. Selle kinnituseks on silla laudisel rattajäljed ja silla mõlemast otsast on eemaldatud üks takistuspost. Ilmselt selleks, et ATV-ga oleks võimalik sillale sõita.

“Mootorsõiduk lõhub ennekõike sillale toovat kruusaga kaetud maha- ja pealesõitu,” seletas Tiits. “Peale selle muidugi ajapikku silla puitkonstruktsioone.”

Justkui tellitult ületas ajakirjanike juuresolekul silda üks mootorrattur. Mees märkis, et ei ole igapäevane silla ületaja ega ole seetõttu keelust teadlik. Takkaotsa puuduvat silla ületamist keelav liiklusmärk.

Tiitsu sõnade kohaselt oli märk silla otsas posti küljes täiesti olemas ja tallegi oli üllatus, et märk on vahepeal omapead “jalutama läinud”.

“Politseil oleks siin päris palju tööd teha,” tõreles Tiits. “Peale kõige muu on veel liiklusmärk omavoliliselt eemaldatud.”

Kui keelumärgi lootis Tiits silla otsa tagasi organiseerida, siis Led-valgustite lõhkujate tabamiseks ootab Silla Külaselts pealtnägijate abi. Kõik, kel on Reiu raudteesilla valgustite lõhkujate kohta mingitki informatsiooni, võiksid sellest teada anda telefonil 505 2556 või e-posti aadressil toiv@comply.ee.

Vaid kergliikluseks mõeldud raudteesilla renoveerimise maksumuseks kujunes 1 013 285 krooni ehk ligi 65 000 eurot, millest põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti toetus moodustas 90 protsenti. Ülejäänu lisasid omaosalusena Paikuse ja Tahkuranna vald ning Pärnu linn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles