Garri Suuki ähvardab suur rahaline kaotus

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Garri Suuk, tema kaitsja Helmeri Indela, Lepa kaitsja Aivar Pilv ja Elmar Lepp kohtusaalis.
Garri Suuk, tema kaitsja Helmeri Indela, Lepa kaitsja Aivar Pilv ja Elmar Lepp kohtusaalis. Foto: Ants Liigus

Pärnu maakohtu otsusest sõltub, kas usalduse kuritarvitamises süüdistatavad Elmar Lepp ja Garri Suuk peavad peale kriminaalkaristuse pankrotistunud SuurSepa Arenduse ASile viis miljonit krooni maksma, suurem rahaline kaotus võib ähvardada Suuki.

Esmaspäeval maakohtus alanud protsessil istuvad süüdistajate poolel nii ringkonnaprokurör Indrek Kalda kui SuurSepa Arenduse huve esindav vandeadvokaat Raul Ainla. Kalda süüdistab Leppa ja Suuki karistusseadustiku järgi usalduse kuritarvitamises, Ainla püüab tagasi saada viit miljonit krooni (319 558.24 eurot), mille Lepp ja Suuk SuurSepa Arenduse kontolt OÜ Lepa Kaubakeskuse kontole edasi toimetasid.

Kas raha võis edasi laenata?

SuurSepa Arendus laenas DnB Nord Bankist Suur-Sepa 13 kinnistul kõrguva veetorni korterelamuks ümberehitamiseks viis miljonit krooni. Kohtuvaidlus käib selle üle, kas Lepal ja Suugil oli õigus see Lepa Kaubakeskusele edasi laenata. Nii SuurSepa Arendus kui Lepa Kaubakeskus on nüüdseks pankrotis.

Uuritava laenulepingu allkirjastasid 2007. aasta 1. septembril Suuk ja Lepp. Laenulepingus seisab, et SuurSepa Arenduse juhatuse liige Garri Suuk lähtub laenu andes ettevõtte nõukogu liikme Elmar Lepa otsusest ja Lepp nõukogu liikmete otsusest.

Suugi väitel näitas Lepp talle nõukogu otsust, kus polnud üksnes Lepa, vaid ka nõukogu ülejäänud liikmete allkirjad. See dokument jäänud pärast Suugi Lepa Kaubakeskusest lahkumist 2008. aasta märtsis ettevõttesse ja pidanuks koos muu dokumentatsiooniga pankrotihalduri kätte sattuma.

Lepal pole raha, Suugil on

Süüdistajate jutu järgi polnud Lepal ja Suugil õigust raha edasi laenata. Kohus üritab saada selgust, kellel on õigus, tähelepanu väärib aga, et tsiviilnõue on Lepa ja Suugi vastu esitatud solidaarselt.

Lepale on välja kuulutatud eraisiku pankrot ja levinud arvamuse kohaselt “pole temalt nagunii midagi võtta”. Seega võib Leppade perefirmale kasuliku tehingu tõttu jääda suurema kahju kannatajaks praegu AS Pärnu Vee juhatajana töötav Suuk

Kohtus tunnistusi andnud Lepa Kaubakeskuse pankrotihalduri Kalev Mägi andmetel on Elmar, Virve ja Tanel Lepale kuulunud Lepa Kaubakeskuse vastu esitatud ligi 74 miljonit krooni tunnustatud nõudeid. Ettevõttele kuulunud Karja 4 ja Pikk 12 kinnistu müügist saadi kokku 35 miljonit krooni, millest rahuldati osaliselt Swedbanki hüpoteegiga tagatud nõuded (panga kogunõue oli 41 miljonit).

Ülejäänud võlausaldajatel, sealhulgas SuurSepa Arendusel, on lootust raha tagasi saada siis, kui pankrotipessa veel raha tekib. Pärnu maakohtus on pooleli protsess, kas Virve ja Tanel Lepp peavad Lepa Kaubakeskusele miljoni krooni eest dividende tagastama. Poolt miljonit krooni dividende nõutakse ka Elmar Lepalt, kuid Mägi hinnangul temalt lootust raha tagasi saada pole.

Erinevalt Elmar Lepast on Garri Suuk, kes Lepa ettevõtetes oli ametis palgatöölisena, hästi tasustatud maksevõimeline isik. Seetõttu on SuurSepa Arenduse nõue Lepa ja Suugi vastu esitatud solidaarselt, et Suugilt võimalikult rohkem raha saada.

Kohus jätkub 16. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles