Karin Uibo: Kui laps ootab koolinädala lõppu, et end täis juua

, Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseinik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu politseijaoskonna  noorsoopolitseinik Karin Uibo.
Pärnu politseijaoskonna noorsoopolitseinik Karin Uibo. Foto: Lääne prefektuur

Esimese koolinädala viimasel päeval tabas politseipatrull Pärnumaal kuueliikmelise seltskonna 14–15aastaseid alkoholijoobes noorukeid. Seltskonnal oli veel kilekotiga kaasas nii lahjat kui ka kangemat alkoholi. Oma teguviisi põhjendasid noored sellega, et tähistasid sõbra sünnipäeva. Seadusega pahuksisse sattumine pole teab mis unistuste algus uuele kooliaastale, aga kahjuks karm reaalsus.

Parmu käest!

Viimasel ajal on järjest sagedasemad juhtumid, kus noortele aitavad soovitu poest ära tuua eluheidikud. Nii teatavad seaduserikkumiselt tabatud noored tihti, et ostetud alkohol pärineb eluheidikult, kelle nad poe juurest leidnud on.

Kahjuks on asotsiaalsete kalduvustega kaaskodanike abi just see, mis alaealistele keelatu kätte toob. Siinkohal tuleb muidugi mõista kauplejaid, et nemad ei saa midagi teha, kui nad otseselt ei näe ega tea, et kassas suurt laadungit alkoholi kassalindile laduv eluheidik ostab seda endale või nurga taga ootavatele lastele. Samas, kui ta seda näeb või teab, tasuks ilmselgelt olukorda sekkuda ja lähtuda ikkagi seadustest, et alkohol ei ole mõeldud alaealistele.

Samamoodi peaksid täiskasvanud sekkuma olukordades, kui nad näevad, et selline vahendustegevus toimub. Väga kerge on minna mööda ja teha asjadest kellegi teise probleem, mis mind ei puuduta ega mõjuta. Reaalsus on aga see, et me ei tea, mis alkoholi tarvitamise tulemusena nende lastega hiljem juhtub või mida nad korda saadavad. Kui joobes alaealised panevad hiljem toime mõne kuriteo, pole see kindlasti tulemus, mida sekkumata jätmisega soovime.

Soodustades seadustest üleastumist ja võimendades sellega vaikselt, aga pidevalt seadusrikkujate enesekindlust, teeme kahju endale ja neile noortele, kes näevad alkoholi tarbimises põnevat uut kogemust.

Alkohol ei ole lahe

Käesoleva aasta augustis pöörasime Pärnu politseijaoskonnas suuremat tähelepanu probleemile, mis on seotud inimestega, kes ostavad alaealistele alkoholi. Selle tulemusena said karistada üks klienditeenindaja ja vanahärra, kes 13aastastele poistele viina ja õlut ostis. See on niisama kahetsusväärne näide nagu ülal mainitu, kus noored inimesed ootavad esimese koolinädala lõppu, et ennast täis juua. Milleks, tekib paratamatult küsimus.

Möödunud kuul lõppes noorsoopolitseil alaealistega projekt Ära tarbi“, mille eesmärk oli kasvatada noori mõtlema teisiti – olema kained ja tegusad. Politsei, Pärnu linna- ja maavalitsuse koostöös suudeti loodetavasti vähemalt mõni noor ehk päästa nõiaringist, mille taga on meie ühiskonna sisemised kuvandid: alkoholi liigtarbimine, ükskõiksus ja soov distantseerida ennast kõigest endasse mitte puutuvast.

Aeg on seda muuta, sest alkohol ei ole lahe ja sekkumata jätmine tuleb ringiga tagasi. Varem või hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles