Septembrikuine suvesoe jääb esimesse dekaadi

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Semptembrikuine suveseo jääb tavaliselt kuu algusesse.
Semptembrikuine suveseo jääb tavaliselt kuu algusesse. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Augustis küsis Maalehe ajakirjanik Rein Raudvere minu käest, kas selle aasta septembris võib veel tulla mõnel päeval 25 kraadi suvesooja.

Vastasin, et võib küll. Miks sellise järelduse tegin, selgub lähiaastatel üles tähendatud septembrikuu temperatuuridest. Põhiliselt 25kraadised päevatemperatuurid on olnud septembri esimesel dekaadil. Nii oli see Lõpel 1996., 1999. ja 2002. aastal. 2008. aastal oli 25 kraadi päevasooja isegi 17. septembril. Kõige hiljem on lähiaastatel päevasooja üle 20 kraadi olnud 27. septembril 2005.

Tänavu pole Lõpel septembris 25 kraadi sooja tulnud. 11. septembril oli 23 kraadi ja arvan, et Lõuna-Eestis võis samal ajal olla mitmel pool 25 kraadi päevasooja, sest seal on tavaliselt temperatuurid kõrgemad kui meil.

Seda, milline ilm tuleb lähiajal, saab oletada prognooside põhjal, mis aga alati ei pruugi täpsed olla.

Täna on pilves selginemisega ilm, üsna tuuline ja kohati vihmane. Pühapäeval oleme kõrgrõhkkonna mõjusfääris, ilm on olulise sajuta, päikeseline, kuid vahelduva pilvisusega. Esmaspäev-teisipäev võivad tulla vihmased, kolmapäeval on vasturääkivalt kas kuiv või vihmane. See oleneb rõhkkondade liikumisest. Nädala teine pool on vahelduvate ilmadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles