Jõõpre lapsed uurisid vanavanemate lapsepõlvemänge

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõõpre kooli kuuendikud Paides väikeste kodu-uurijate päeval: Ajakeskuse juures.
Jõõpre kooli kuuendikud Paides väikeste kodu-uurijate päeval: Ajakeskuse juures. Foto: Erakogu

Jõõpre põhikooli 6. klass lõi ainsana Pärnumaalt kaasa üleriigilisel väikeste kodu-uurijate päeval Paides, kuhu nad kutsuti kollektiivse uurimistöö "Minu vanavanemate lapsepõlvemängud" koostamise eest.

Kui Johannes Käisi selts ja Paide ühisgümnaasium  eelmisel sügisel 1.-6. klassidele kodu-uurimiskonkursi välja kuulutasid, otsustasid Jõõpre lapsed osaleda ja valisid töö, mis põhines vanemate või vanavanemate  mälestustel.

Jõõpre kooli 6. klassi juhataja ja töö juhendaja Ülle Varik rääkis, et kodu-uurimistöö koostamisel lõid kaasa kõik nende väikese klassi õpilased. „Õpilased said olla mitmes rollis: üksikuurimuse autor, kujundaja, töö kokkukirjutaja klassi ühisöös,“ selgitas ta.

„Arutelul klassis selgus, et tänapäeva lapsed mängivad peale arvutimängudele rolli-, sõna-, laua- ja kaardimänge, samuti liikumismänge õues,“ tutvustas Varik. „Meie vanemate ja vanavanematega langes kokku ainult mõni: kodu, peitus ja keks. Aeg oli teine, võimalusedki teistsugused.“

Juhendaja ütlust mööda oli lastel kõige raskem järgida uurimistöö koostamise rangeid põhimõtteid, seetõttu tuli õpetajal uuesti ja uuesti nõudeid meelde tuletada.

Uurimistöö tegemise protsessist kokkuvõtteid tehes kirjeldasid lapsed, milliseid kogemusi nad said. „Varem polnud mitte keegi meist oma vanemate ja vanavanematega sel teemal rääkinud ja töö kirjutamsel koosveedetud aeg oli põnev – rääkisime nende lapsepõlvest,“ rääkisid lapsed läbisegi. Väikesed uurijad puutusid kokku nii mõnegi raskusega. Näiteks oli üpris raske leida jutustajate fotosid nende lapsepõlvest, sest siis ei tehtud pilte nii palju kui praegu.

Tasuks hästi tehtud tööle veetsid Jõõpre kooli kuuendikud meeleoluka päeva Paides. Väikeste kodu-uurijate päeva avamise järel Paide Vallimäel jagati osalejad gruppidesse, tutvustati Vallimäge ja selle ümbrust. Kõige meeldejäävam oli lastele ekspositsioon Ajakeskuses.

Järgnes kodu- uurimiskonverents huvitavate ettekannetega võistlusele saabunud uurimustest ja töötoad. Kuulutati välja uus konkurss teemal „Nii kena on olla, kui pere on koos“. Konverents lõppes oma poja kodu-uurimistöö juhendaja, muusik Anti Kammiste klaverihelide ja “Kodu“ lauluga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles