Neljapaat Euroopa meister, Pajusalu pronks!

Enn Hallik
, sporditoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalias Vareses Euroopa meistrivõistlustel esimese suure täiskasvanute medali teeninud Kaisa Pajusalu sai õiguse troonida neljapaadimeeste Andrei Jämsä, Tõnu Endreksoni, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja võimsail õlul.
Itaalias Vareses Euroopa meistrivõistlustel esimese suure täiskasvanute medali teeninud Kaisa Pajusalu sai õiguse troonida neljapaadimeeste Andrei Jämsä, Tõnu Endreksoni, Kaspar Taimsoo ja Allar Raja võimsail õlul. Foto: Rein Kilk

Euroopa sõudmismeistrivõistlustel Itaalias Vareses võitsid Kaspar Taimsoo, Tõnu Endrekson, Allar Raja ja Andrei Jämsä paarisaeruneljasel kulla, Kaisa Pajusalu teenis ühepaadipronksiga esimese täiskasvanute tiitlivõistluste medali.

Mullu EMil hõbeda saanud Eesti kvartett ei jätnud seekord midagi juhuse hooleks või rivaalide otsustada. Eelsõit võideti probleemideta, kindlalt kontrolliti sõitu ka poolfinaalis. Võit tuli ajaga 5.45,90, teisena sai finaali Sloveenia (5.48,41) ja kolmandana Itaalia (5.49,32).

Maailma tippu kuuluvaid neljapaate omavad, aga seekord neid uute meestega mehitanud Poola ja Prantsusmaa, samuti Taani jäid B-finaali. Teisest poolfinaalist tagasid finaalipääsme Ukraina, Tšehhi ja Venemaa.

Finaalis panid selle võistluse vaieldamatud favoriidid (olümpiavõitja Saksamaa ja hõbe Horvaatia jätsid EMi vahele) eestlased peegelsiledal veel, millel hea oma tehnikat näidata, juba stardist paremuse maksma, olid peagi ligi kahe paadipikkusega liidrid ja hoidsid edu probleemideta lõpuni. Võit tuli ajaga 5.47,91, Ukraina kaotas üle kolme ja Sloveenia üle nelja sekundi.

“Tegime kõik Euroopa meistrivõistluste stardid nii-öelda kindla peale, võttes eesmärgiks stardist ette minna ja vastaseid kontrolli all hoida,” ütles paatkonna treener Matti Killing.

Neljapaadi suvi oli selles mõttes erakordne, et vormikõverat tuli tippudeks sättida koguni kolm korda – olümpia valikregatiks, Londoni olümpiaks ja nüüd EMiks.

“Hooaeg näitas, et suutsime ikkagi kõike täpselt ajastada ja läbi suve heas vormis olla,” nentis Killing.

Allar Rajale oli see karjääri kolmandaks kullaks EMilt (2008. aastal võitis ta selle autasu neljapaadis ja 2009. aastal kahepaadis). Paatkonna ülejäänud liikmetele oli see teine EM-kuld (Endrekson ja Jämsä võitsid esimese kulla 2008. aastal neljapaadis ja Taimsoo 2009. aastal kahepaadis).

Olümpialt napilt eemale jäänud Kaisa Pajusalu on pettumusest üle saanud ja uuesti hoos. EMil võitis ta elegantse sõiduga poolfinaali, jättes kolme sekundi kaugusele norralanna Tale Gjoertzi ja nelja sekundi taha kolmandana edasi saanud bulgaarlanna Luiza-Mariya Rusinova.

Miinimumprogramm täidetud, kuue hulka jõutud, asus Pajusalu järgmise ülesande kallale. Finaalis läks leedulanna Donata Vistartaite oodatult oma teed, aga Pajusalu püsis kolmveerand distantsi visalt teisena ja pidi alles viimasel 500 meetril loovutama hõbemedali serblanna Iva Obradovicile.

Pärnu Kalevis Roman ja Ulvi Lutoškini juures treenivale Pajusalule on EM-pronks esimene suur täiskasvanute medal. Enne kaunistasid ta auhinnakappi kuld ja hõbe juunioride ning kaks hõbedat ja pronks U23 maailmameistrivõistlustelt.

Pajusalu on ka sisesõudmise naiste klassi mitteametlik maailmameister.

“Olin heas vormis, sõit sujus hästi,” tõdes Pajusalu. “Tahtsin väga ka serblannat edestada, aga kahjuks ei tulnud veel välja.”

Küll sai Kaisa Pajusalu Vareses jagu Londoni olümpial üheksanda koha teeninud venelannast Julia Levinast. Vareses EMil sõudsid ka Sten-Erik Anderson ja Kaur Kuslap, saades paarisaerukahesel üheksanda koha.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles