Galerii: lasteküla lapsed lustisid Potsepa karjääris

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu Pärnumaa malev, Georgia restoran Kolhethi, Land Roveri ja Tartu Off-Roadi klubi ning sõbrad korraldasid Pärnu Lasteküla kasvandikele Potsepa karjääris meeldejääva päeva.
Kaitseliidu Pärnumaa malev, Georgia restoran Kolhethi, Land Roveri ja Tartu Off-Roadi klubi ning sõbrad korraldasid Pärnu Lasteküla kasvandikele Potsepa karjääris meeldejääva päeva. Foto: Karri Kaas

Laupäeval toimus Potsepa karjääris Tartu Off-Roadi klubi ja Georgia restorani Kolhethi eestvedamisel ja Kaitseliidu Pärnumaa maleva toel Pärnu lasteküla kasvandikele üritus, mille peaeesmärk oli pakkuda lastele võimalust huvitava ja hariva tegevuse kaudu argimuredest eemale pääseda.

Idee korraldada päev Pärnu lasteküla kasvandikele pärineb restorani Kolhethi omanikult Andri Arulalt, kuid ainuisikuliselt ta end mõtte autoriks tunnistada ei taha. Inspiratsiooni ammutas Arula septembri alguses karjääris toimunud samalaadsest ettevõtmisest, mida ta Land Roveri klubi juhatuse liikmena organiseerima sattus.

„Tartu Off-Roadi klubi korraldas Tallinna lastekodu lastele Männiku karjääris toreda päeva ja ma mõtlesin, et midagi taolist võiks Pärnuski teha,“ meenutas Arula. Lisades, et tõuke selleks andis isiklik kokkupuude Pärnu lastekülaga, mille savitöökojast ta kunagi oma restorani tarbeks lauanõud soetas.

„Ma küsisin seal ühelt töötajalt, mida neil kõige rohkem vaja on. Kas asju või midagi muud sellist?“ rääkis Arula ja tunnistas, et saadud vastus üllatas teda. Millestki materiaalsest lasteküla puudust ei tundnud, rohkem valmistas neile muret lastele meelelahutuse pakkumine.

Seda sai silmas peetud laupäevase ürituse kavandamisel, kuigi mitte väga suures mahus. Siinkohal on Arula tänu võlgu Kaitseliidu Pärnumaa malevale, mis ettevõtmisele pikema jututa õla alla pani, ületades korraldajate kõige metsikumaid unistusi.

Ülla eesmärgi nimel

„Ega ma midagi konkreetset Kaitseliidult oodanudki, kuid see, millega nad lagedale tulid, ületas igasuguseid ootusi. Ma ei arvanud, et nad nii põhjalikud on,“ ütles Arula muheldes.

Kuigi tunnustus on alati oluline, tunnistas Pärnumaa maleva vabatahtlik kompaniiülem lipnik Kristo Sinivee, kelle üksus Potsepal oma väljaõpet tegi, et niisuguse päeva korraldamine talt ülisuurt ressurssi ei nõudnud. „Kui kõik juba varakult igale poole sisse arvestada, mida me ka tegime, ei valmista see pärast enam mingit muret,“ ütles Sinivee ja lisas, et nende eesmärk oli lastele näidata, kuidas asjad Kaitseliidus päriselt käivad, selle asemel et luua illusioone. „Kaitseliit on rahvaorganisatsioon ja sellised üritused, mis näitavad, millega me tegeleme, toovad meid rahvale lähemale,“ leidis ta.

Inimestele oma seisukohtade selgitamise vajaduse olulisust möönis Tartu Off-Roadi klubi juhatuse liige Toivo Luhaäär, kes korduvalt on maasturimeeste kohta käivate eksiarvamustega silmitsi seisnud.

„”Off-Road” ei tähenda ainult masinatega metsas lõhkumist, vaid ka palju muud,“ lausus Luhaäär. Tema sõnu kinnitas valmidus ülla eesmärgi nimel teisest Eesti otsast kohale sõita, seda ei suutnud väärata praegused kütuse hinnadki.

„Kõike ei saa rahasse ümber arvestada,“ avaldas Tartust pärit mees veendumust. „Kui lapsed on rahul, oleme meiegi.“

Kaitseliidu Pärnumaa maleva ja Tartu Off-Roadi klubi pakutud programm oli mitmekülgne ja pakkus meelelahutust kõigile asjaosalistele.

Põnevust jagus kõigile

Põnevusega uudistasid lapsed kõike, mis parasjagu nähtaval oli, alates sõdurivarustusest ja lõpetades mitmesuguste maastikuautodega. Samuti toimus eri relvadest näidislaskmine ja pärast seda said julgemad isegi instruktorite valvsa pilgu all automaadist märki lasta.

„Mulle meeldisid kõige rohkem püssid,“ jagas korda läinud päevast muljeid üks lasteküla kasvandikest, endal nägu naerul.

Palju elevust tekitas liivamägedel maasturitega turniminegi.

„Head ja toredad eestimaalased, kes näitavad lastele tõelisi väärtusi, mis on enamat kui igapäevane rahateenimine, laiendavad laste väärtuspõhiseid hinnanguid elule,“ võttis ürituse kokku Pärnu lasteküla juhataja Priit Sutt. „Sellised kontaktid on lastele väga olulised ja neid võiks kindlasti rohkem olla, sest vajadus nende järele on suur.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles